Dzuboks

Na današnji dan u svijetu muzike: 01. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Boris Babarović, pjevač i osnivač jedne od pionirskih i kultnih grupa domaće rock muzike Crveni koralji.

1946 – Rođen Rick Grech, basisata u grupama Family, Traffic i Blind Faith.

1950 – Osnovano Zagrebačko Kazalište Komedija (ZKM), jedinstveno na ovim prostorima zbog specifičnosti repertoara, koji je, pored dramskih predstava, uključivao veliki broj opereta, mjuzikla, rock opera i drugih glazbenih predstava (“Splitski akvarel”, “Mala Floramye”, “Jalta, Jalta”, prva domaća rock opera “Gubec beg”, postavka svjetski slavnih rock opera “Kosa” i “Isus Krist Superstar” itd.).

1952 – Rođen Bora Đorđević, osnivač i pjevač beogradske rock grupe Riblja čorba.

1962 – Rođen Anthony Kiedis, pjevač američke rock grupe Red Hot Chili Peppers.

1963 – Rođen Rick Allen, bubnjar engleske hard rock grupe Def Leppard.

1963Rolling Stonesi objavili svoj drugi singl u karijeri s pjesmom “I Wanna Be Your Man” koja je postala njihov prvi hit, ali autori pjesme nisu bili članovi Stonesa nego Paul McCartney i John Lennon iz Beatlesa.

1968 – Objavljen prvi solo album Georgea Harrisona, člana Beatlesa – soundtrack iz filma ”Wonderwall Music” s temama  psychedelic rock, experimental, country i ragtime stilova, koji je kritika opisala kao pravi primjer izlaska članova Beatlesa na vlastite staze.

1970 – Američka rock grupa Grateful Dead izdala peti album ”American Beauty”, jedan od 500 najvećih ikada i uvršten u izbor ”1001 Albums You Must Hear Before You Die”, a pjesma “Sugar Magnolia” postala je jedan od najpoznatijih naslova u karijeri grupe.

1972 – Engleska glam rock grupa Slade objavila treći album ”Slayed?”, čiji je najveći hit pjesma “Gudbuy T’Jane”.

1974 – Čak četiri mjeseca nakon prvog broja druge serije “Džuboksa”, 1. 11. 1974. je izašao drugi broj ovog najpoznatijeg specijaliziranog rock časopisa u bivšoj Jugoslaviji. U njemu je objavljena i prva top lista kreirana na temelju prodaje ploča u cijeloj zemlji. Na listi singlova broj 1 je bila pjesma “Proljeće bez tebe” Ksenije Erker, na drugom mjestu bila je “Ulica jorgovana” Darka Domjana, a na trećem “Da sam pekar” Bijelog dugmeta. Listu albuma predvodio je Tihomir Pop Asanović s naslovom “Majko zemljo” ispred “Kako to da svaki dan” YU grupe. Ostala mjesta u vrhu imala su licencna izdanja, među kojima su bili albumi Demisa Roussosa, Suzy Quatro, Hot Chocolate, Sparks, Cockney Rebel i dr.

1985 – Zanimljivo, istog datuma kad je ”Džuboks” objavio prvu listu, 1985. godine je izašao posljednji broj tog najdugovječnijeg i najuglednijeg domaćeg muzičkog časopisa.

1995Objavljen “Miss Sarajevo”, jedini singl sa eksperimentalnog albuma “Original Soundtracks 1” kojeg su zajedno snimili U2 i Brian Eno pod pseudonimom Passengers. Prvi put uživo pjesmu je U2 izveo još prije objavljivanja – u ljeto ’95. na koncertu u Amsterdamu u okviru drugog dijela “Vertigo” turneje i u repertoaru je bila na sljedećih 85 nastupa. Na “Pop Mart” turneji ’97. izvedena je samo u Sarajevu 23. 9. 1997.

1998 – Objavljen drugi album zagrebačkog funk sastava The Bastardz pod nazivom “The Groove Resistance”, a uspješnje pjesme izdanja su “Kad bi barem”, “Sjaj u očima”, “More ljubavi” i “Ti i ja”.

1997 – U beogradskom Sava centru grupa Zana održala koncert koji je snimljen za prvi live album u njihovoj dotadašnjoj 18-godišnjoj karijeri i izdanje pod nazivom “Zana uživo” donosi sve poznate hitove kao što su “Leto”, “Majstor za poljupce”, “Vejte snegovi”, “Rukuju se rukuju”, “Jabuke i vino” i “Dodirni mi kolena”.

2004 – Američki muzički magazin Rolling Stone objavio specijalno izdanje “The 500 Greatest Songs of All Time” i prva tri mjesta na ovoj listi dobili su “Like a Rolling Stone” (Bob Dylan), “(I Can’t Get No) Satisfaction” (The Rolling Stones) i “Imagine” (John Lennon).

2004Zabranjeno pušenje započelo snimanje dvostrukog albuma “Hodi da ti čiko nešto da”.

2007 – Beogradska rock grupa Van Gogh dobila MTV nagradu “Best Adria Act”, za koju su nominirani bili i Dubioza Kolektiv iz BiH, Jinx i Hladno pivo iz Hrvatske i Siddharta iz Slovenije.