Korni grupa album-Riblja čorba album

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Johnny Winter, američki blues gitarist, pjevač i producent, mlađi brat Edgara Wintera.

1961 – Rođen Ivan Vdović Vd, bubnjar u grupama Suncokret, Šarlo akrobata i Katarina II.

1968 – Objavljen album “The Dock of the Bay” Otisa Reddinga, američkog soul pjevača. Nešto više od dva mjeseca ranije dogodila se tragedija – Redding je poginuo u avionskoj nesreći 10. 12. 1967. Balada “(Sittin’ On) The Dock of the Bay” s ovog albuma postala je jedan od klasika soula, a njezini autori su Steve Cropper i Redding. Tokom 1968. objavljena su još dva posthumna Reddingova albuma: “The Immortal Otis Redding” s neobjavljenim pjesmama iz 1967. godine i “In Person at the Whisky a Go Go” sa snimkom njegovog nastupa u Los Angelesu u proljeće 1966.

1969 – Rolling Stonesi započeli snimati pjesmu ”Gimme Shelter”, broj koji autorski potpisuju Jagger i Richards i određen je za pjesmu koja otvara album ”Let it Bleed”, objavljen krajem godine, a za koju su kritičari napisali da Rolling Stonesi nikada bolju pjesmu do tada nisu uradili.

1972Korni grupa završila snimanje pjesama za svoj prvi album. Postavu su činili klavijaturista Kornelije Kovač, pjevač Zlatko Pejaković, gitarista Josip Boček, basista Bojan Hreljac i bubnjar Vladimir Furduj. Prvu pjesmu za album, “Moj bol”, Korni grupa je snimila 4. 12. prethodne godine u Ljubljani, dok su nove četiri završili su u Beogradu. Na debi albumu nazvanom samo “Korni grupa” dominirala je progresivna rock tema “Put za istok”, kao i pjesma “Glas sa obale boja”. Ako niste znali: Pjesma “Put za istok” najduža je domaća rock pjesma snimljena u dvadesetom vijeku. Njezina studijska verzija traje 14 minuta i 27 sekundi.

1981 – Izašao drugi album Riblje čorbe “Pokvarena mašta i prljave strasti”. Sniman je tokom cijele zime u studiju Druga maca sa producentom Encom Lesićem. Među 11 pjesama najveći uspjeh su postigle socijalna balada “Dva dinara druže” te ironična anti-ljubavna pjesma “Nemoj srećo, nemoj danas”.

1984 – Pobjedničke pjesme na jugoslavenskom izboru za pjesmu Eurovizije ’84, koji je na današnji dan održan u Skoplju, više se niko ne sjeća, ali je zato klasik postao duet Dado Topića i Slađane Milošević “Negdje izvan planeta”, pjesma slavnija pod nazivom “Princeza”.

1995 – Umro Mevin Franklin, pjevač grupe The Temptations od 1961. do 1994.

2000 – Održana 42. dodjela Grammy nagrada, a slavio je Carlos Santana sa 8 trofeja za album “Supernatural”, koji je tako izjednačio rekord Michaela Jacksona i njegovog albuma “Thriller” ostvaren 1984. Santani su, između ostalih, pripale nagrade u najvažnijim kategorijama – za album godine te za snimak i pjesmu godine za song “Smooth”, koju je napisao američki pjevač i autor Rob Thomas iz grupe Matchbox Twenty i u kojoj pjeva kao gost.

2020 – Umro Zoran Modli (72), dugogodišnji radijski voditelj i DJ pionir Zoran Modli, autor jedinstvenih emisija i projekata u programima Studija B i Radija 202. Godine 1977. objavljene su dvije LP ploče, ”Leteća diskoteka” sa izborom pjesama domaćih zvijezda rocka te ”Disco Bus 2” sa popularnim svjetskim izvođačima, a obje su urađene u stilu radijskih emisija, sa maštovitim Zoranovim najavama i komentarima. Krajem ’70-ih Zoran Modli na popularnoj beogradskoj “Dvestadvojci” počinje voditi emisiju “Ventilator 202”, a njen vrijedan dio bila je “Demo top 10 lista” u kojoj je tokom 1980-ih promovirao mlade domaće rock grupe. Izbor pjesama, uglavnom kao njihovih premijera, objavljen je od 1983. do 1985. godine na tri albuma, na kojima su zabilježeni rani radovi grupa kao Katarina II (kasnije EKV), Partibrejkers, Denis i Denis, Dorian Gray, Psihomodo Pop, Laki Pingvini… Široj javnosti manje je bilo poznato da je Zoran Modli bio profesionalni pilot u JAT-u te da je napisao sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima.