Indexi koncert - Tribute to EKV album

Na današnji dan u svijetu muzike: 22. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođen Siniša Škarica, u 20. stoljeću najpoznatije uredničko ime u domaćoj diskografiji, a prije angažmana u Jugotonu bio je basista jedne od poznatih pionirskih beat grupa, Mi iz Šibenika.

1974 – Rođen James Blunt, britanska pop zvijezda (“You’re Beautiful”).

1975 – U sarajevskoj Skenderiji održan spektakularni koncert “Povratak Indexa”, a priređen je nakon jednogodišnje pauze koju je grupa imala zbog služenja vojske Davorina Popovića i Slobodana Bode Kovačevića (zajedno su vojni rok proveli u Tuzli). Skenderija je bila dupke ispunjena (naslovna fotografija), što znači da je Indexe došlo gledati i slušati oko 10.000 gledalaca. Prigodnu feštu uveličali su brojni znameniti gosti koji su nastupili ispred slavljenika: YU grupa, Grupa 220, Jutro, Zdravko Čolić, Ambasadori, Cod, Formula 4 i Teška industrija. Indexi su prvi put na koncertu predstavili svog novog bubnjara Milića Vukašinovića. On je u novembru prethodne godine ušao u postavu okupljenu poslije pauze, nedugo nakon povratka iz Londona, gdje je nekoliko godina boravio “da bi se učio na izvorištu rocka”.

1977 – Engleski kantautor Elvis Costello objavio je svoj debitantski album “My Aim Is True”. Rangiran je kao 168. na listi 500 najvećih izdanja svih vremena, a pjesma “Alison” – jedna od 12 tema koje je sam napisao i snimio Costello – također je uvrštena na listu najvećih songova ikad i predstavlja jedan od najprepoznatljivijih naslova ovog autora. Album “My Aim Is True” je postao i najprodavanije izdanje među ukupno 35 naslova, koliko je Elvis Costello objavio do 2009. Jeste li znali: Svoj debitantski album Elvis Costello je snimio za samo 24 sata.

1987 – Pulska punk grupa KUD Idijoti završila trodnevno snimanje u studiju Slovenija u Kopru. Snimili su četiri pjesme, “Maja”, “Kad sunce opet zađe”, “Cirkus” i “Ratna pjesma”, a one su činile njihovo prvo diskografsko izdanje, šest godina poslije osnivanja benda. Bio je to EP pod nazivom “Bolje izdati ploču nego prijatelja”. Iste godine pojavio se još jedan singl jednako intrigantnog naziva – “Budimo solidarni s bogatima” – koji donosi tri numere: “Lutke na koncu”, “O’ Bella Ciao” i “Kako da živim bez para”. Oba singla objavila je koparska izdavačka kuća Slovenija.

1987 – Umro Andy Warhol (58), pop artist i producent svjetskoga glasa. Osnivač pop art pokreta, producent i menadžer grupe The Velvet Underground, dizajnirao je 1967. godine čuveni omot za prvi i istoimeni album Velvet Underground And Nico, na kojem je bila slika banane i koji je postao jedan od simbola njegovog pop arta. Dizajnirao je i omote za albume The Rolling Stonesa “Sticky Fingers” (1971) i “Love You Live” (1977). Jeste li znali: radikalna feministkinja Valerija Solanas, marginalna figura na tzv. Factory sceni, pucala je iz pištolja na Warhola, 3. 6. 1968., a umjetnik je preživio atentat ali se nikada nije sasvim oporavio. Njegovi prijatelji, Lou Reed i John Cale, snimili su pjesmu “I Believe”, koja govori o tom događaju.

1993 – Britanski alternativni rock bend Radiohead objavio svoj debitantski album ”Pablo Honey”. Sa izdanja su se na top listama pojavile tri pjesme, “Anyone Can Play Guitar”, “Stop Whispering” i “Creep”, jedan od najpoznatijih brojeva u cijelom njihovom opusu.

1998Madonna objavila sedmi studijski album ”Ray of Light” sa kojeg su internavcionalni hitovi bili brojevi “Frozen” i “Ray of Light”.

2003 – Nakon smrti klavijaturistice Margite Stefanović 2002. godine, niti jedan od izvornih članova grupe (Milan Mladenović, Ivan Vdović VD, Bojan Pečar) više nije bio među živima. Koncert “Tribute To EKV”, održan na današnji dan 2003. u zagrebačkoj “Tvornici”, s vrhunskom postavom domaćih rock-muzičara, bio je prva počast glazbenom svjetonazoru i zaostavštini Ekatarine Velike. Nastupili su Damir Urban & 4, Darko Rundek s francuskim pratećim sastavom, Massimo s bendom, Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Max Juričić, Vatra i Veliki bijeli slon. Koncert je snimljen i iste godine objavljen kao album “Jako dobar tatoo! Tribute to EKV”.

2022 – Umro Mark Lonegan, jedan od grunge pionira kao frontman benda Screaming Trees od 1985. do njihova raspada 2000. Lanegan je bio i bitan član grupe Queens of the Stone Age s kojima je snimio pet albuma uključujući i hit izdanja “Rated R” i “Songs of the Deaf”. Bend je napustio 2014. godine, no nastavio je s njima surađivati, dok je u solo karijeri izdao 12 albuma.