Davorin Popovic - Miladin Sobic

Na današnji dan u svijetu muzike: 21. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1958 – Dizajniran Peace simbol. Čuvenu seriju “Peace symbol”, simbola mira, dizajnirao je Englez Gerald Holton za protestni marš u Londonu, koji je organiziran kao dio antinuklearnog pokreta, a zvanično ih je predstavio na današnji dan 1958. godine. Dva najpoznatija među njima, prvi – krug presječen po sredini crtom i s dvije kratke kose račvaste linije u donjoj polovici, te drugi – golub s maslinovom grančicom u kljunu, prihvaćeni su i kao simboli “Djece cvijeća”, hipi pokreta koji je pratio rock muziku u drugoj polovici 60-ih i početkom 70-ih godina. Bili su to simboli i legendarnog rock festivala Woodstock 1969. Također, izrazi “peace” i “peace brother” u tom vremenu su uobičajeni pozdravi među rock populacijom.

1964 – Tri rana britanska rock klasika objavljena su istoga dana, na današnji dan 1964. The Rolling Stones su izdali singl s pjesmom “Not Fade Away”, obradu songa koji je 1957. snimio Buddy Holly, ali je verzija Stonesa uvrštena među 500 najvećih songova ikad i to na visoko 107. mjesto. Zatim engleska grupa The Hollies objavila je svoj hit “Just One Look”, a Billy J. Kramer  pjesmu “Little Children”.

1976 – U sarajevskoj Skenderiji koncertno promoviran prvi solistički album pjevača Indexa Davorina Popovića “Svaka je ljubav ista (osim one prave”), objavljen mjesec dana ranije za Diskoton. Davorin je, naravno, nastupio s Indexima i u programu su bile numere sa pjevačevog samostalnog albuma, “U tebi se žena rađa”, “Bila si ti, bila je ljubav”, “I pad je let”, kao i svi poznati hitovi sarajevske grupe.

1982 – Miladin Šobić, kantautor rodom iz Nikšića i s prebivalištem u Sarajevu, u subotičkom “Muzičkom ateljeu” počeo snimati pjesme za svoj drugi studijski album ”Umjesto gluposti”. Objavljen je pod etiketom Diskotona sredinom aprila i najveći uspjeh imale su pjesme “Đon”, “Umjesto gluposti” i “Svetozara Markovića 39”.

1985 – Mick Jagger objavio prvi samostalni album “She’s the Boss” za čije snimanje je okupio veliku i poznati ekipu muzičara, među kojima su bili Pete Townshend, Jeff Beck, Carlos Alomar, Herbie Hancock, Sky Dunbar i drugi, a sa izdanja su se na top listama pojavile samo pjesme “Just Another Night” i “Lucky in Love”.

1992 – Beogradska reggae grupa Del Arno Band održala koncert u Studentskom kulturnom centru u Beogradu koji će nešto kasnije iste godine biti objavljen kao live album “Godina majmuna”. Izdanje je zanimljivo zbog toga što među ukupno 14 pjesama sadrži samo šest koje su dvije godine ranije objavljene na njihovoj debitantskoj kazeti “Igraj dok te ne sruše”, dok su ostale bile novi i još neobjavljeni materijali. Neke od njih neće ni imati studijsko izdanje, kao atraktivna reggae verzija “Čamac na Tisi”, čuvenog šlagera Darka Kraljića.