Na današnji dan u svijetu muzike: 23. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940Rođen Jorma Kaukonen, gitarista grupe Jefferson Airplane.

1945 – Rođen Ron Bushy, bubnjar američke rock grupe Iron Butterfly, znamenit kao autor bubnjarske solo dionice u 17-minutnoj pjesmi “In-A-Gadda-Da-Vida” (1968.) koja je postala standard za generacije rock bubnjara.

1964Rođen Eddie Vedder, pravim imenom Edward Louis Severson III, glavni vokal, glavni autor i jedan od trojice gitarista američke rock grupe Pearl Jam.

1972Objavljen maxi singl Indexa s pjesmom ”Plima” autora Slobodana Bode Kovačevića na tekst Kornelija Kovača, skoro četiri godine nakon što je snimljena. Jedno od obrazloženja diskografske kuće, objelodanjeno desetljećima kasnije, glasi: Jugoton ’69. još nije imao tehnologiju za proizvodnju singlica s pjesmama dužim od pet minuta, koliko “Plima” traje. No, eto, kada se pojavila na ploči, izdanje je istovremeno predstavljalo prvi domaći EP (Extended Play), tj. maxi-singlicu s brzinom okretaja 33 ⅓ RPM, kao kod LP ploče. Uz “Plimu” su se našle još dvije jednako psihodelične i avangardne rock pjesme, “Ugasila je plamen” Fadila Redžića (glazba, tekst, aranžman) i “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” Bode Kovačevića na stihove Želimira Altarca Čička. Prva od njih snimljena je otprilike u isto vrijeme kada i “Plima”, a druga je bila najnoviji uradak – snimljena je dva mjeseca prije pojave ovog izdanja na tržištu.

1977 – Engleski pjevač, autor i multi-instrumentalista grčkoga porijeka koji je svoje rodno ime Steven Demetre Georgiou promijenio u Cat Stevens, iz praktičnih razloga u vrijeme dok se sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća probijao na muzičkoj sceni, na današnji dan promijenio i ime i vjeroispovijest – prešavši na islam postao je Yusuf Islam.

1981Kemal Monteno u ljubljanskom studiju Tivoli završio snimanje albuma “Dolly Bell”. Muziku za svih deset pjesama napisao je Monteno, a većinu stihova napisali su Arsen Dedić i sarajevski pjesnik i slikar Alija Hafizović. Balada “Napiši jednu ljubavnu”, po njegovom tekstu, postala je i najpoznatija numera izdanja.

1987Umro pa oživio.  Nikki Sixx, basista i suosnivač američke glam metal grupe Motley Crue, nakon što se predozirao heroinom i dvije minute mu nije kucalo srce, proglašen je mrtvim u ambulantnim kolima koja su ga vozila u bolnicu. Ipak, jedan mu je medicinski tehničar ubrizgao u srce dvije doze adrenalina  i Sixxa vratio u život. Taj je događaj bio inspiracija za pjesmu “Kickstart My Heart”, koju je napisao Nikki i objavljena je na albumu “Dr. Feelgood”.

1992Umro Eddie Hazel (42), solo gitarista u američkom funk kolektivu Parliament-Funkadelic i jedan od 100 najvećih gitarista svih vremena u izboru magazina Rolling Stone, a posthumno je uključen u Rock and Roll Dvoranu slavnih.

1993 – Američka punk rock grupa Ramones objavila album ”Acid Eaters”, 13. studijsko izdanje i jedino bez autorskih pjesama, te su obradili pjesme popularnih sastava kao The Beach Boys, The Who i The Rolling Stones.

2003 – U Guinnessovoj knjizi rekorda objavljena lista hit singlova koji su na UK singles chart proveli do tada najviše sedmica. Rekorderi su: 1. Elvis Presley (1193), 2. Cliff Richard (1152), 3. The Shadows (771), 4. Elton John (623), 5. Madonna (606), 6. Diana Ross (560), 7. Michael Jackson (509), 8. Rod Stewart (477), 9. Beatles (456) and 10. David Bowie (452).

2006 Bajaga i Instruktori održali koncert u beogradskoj Areni, kao finale skoro dvogodišnje turneje na kojoj je promoviran album “Šou počinje u ponoć”, na kojoj su nastupili diljem Srbije te u Zagrebu, Splitu, Sarajevu. Koncert je snimljen i objavljen na DVD-u.

2022. – Umro Maxi Jazz (65), pjevač i producent čije je pravo ime bilo Maxwell Fraser, a bio je glavni vokal grupe Faithless koja je najpoznatija po klupskom klasiku “Insomnia”. Faithless su osnovani 1995. i bili su pioniri stadionske dance muzike. Predvodili su neke od najvećih svjetskih festivala, uključujući Glastonbury, a 2002. su se popeli na pozornicu Pyramid. Bili su nominirani za najbolju plesnu izvedbu u Velikoj Britaniji na Brit Awards 1999. i 2002.

2022. – Umro Massimo Savić (61), jedan od najvećih pop i rock pjevača u ex-Yu regiji. Godine 1983., kao vođa svoje prve grupe Dorian Gray, izdaje debi album “Sjaj u tami”, te dvije godine kasnije drugi album “Za tvoje oči”. Nakon raspada Dorian Graya, Massimo započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u suradnji sa Zrinkom Tutićem. Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku “Elements” ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma “Benzina” (1995.). Njegova izrazita popularnost počela je 2002., kad je potpisao ugovor s Aquarius Recordsom koji mu izdaje album “Vještina”, a poslije i “Vještina II”, s vrhunskim obradama domaćih pop i rock klasika. Sredinom 2011. objavljuje ogroman hit “Iz jednog pogleda”. Niti dva mjeseca prije smrti, održao je solistički koncert karijere u Areni Zagreb.