Edison-early-phonograph

Na današnji dan u svijetu muzike: 22. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1877 – Američki izumitelj Thomas Edison prvi put javno demonstrirao uređaj koji je nazvao phonograph (naslovna slika) i iz kojeg će se tokom narednih desetak godina razviti gramofon i gramofonska ploča.

1939 – Umrla Ma Rainey (53), jedna od najranijih afro-američkih profesionalnih bluie pjevačica i međi prvimamkoja je snimala blues pjesme. Nazvana je ‘The Mother of the Blues’ i popularnu muziku zadužila je, između ostalih, s pjesmom “See see rider”, koja je postala poznata u izvedbama kasnijih zvijezda kao Eric Burdom & Animals, Jerry Lee Lewis, Ray Charles, Chuck Berry i drugi.

1949Rođeni Robin Gibb i tri minute mlađi brat blizanac Maurice Gibb, koji su s trećim bratom Barryjem osnovali grupu Bee Gees, jedan od najpopularnijih pop sastava svih vremena.

1964 – Objavljena pjesma ”A Change Is Gonna Come”, 11 dana nakon što je u 33. godini ubijen njen autor Sam Cooke, jedan od pionira i najvećih izvođača soula. Obradu su kasnije snimili brojni veliki izvođači kao Bob Dylan, Aretha Franklin, Fugees, Neville Brothers, Otis Redding i Tina Turner. Na reprezentativnoj listi 500 najvećih songova svih vremena “A Change Is Gonna Come” se nalazi na 12. mjestu.

1965 – Premijerno prikazan film “Doktor Živago” sa Omarom Sharifom i Julie Christie u glavnim ulogama, a među nagradama Oscar koje je dobio ovaj film, jedna je pripala autoru muzike, francuskom kompozitoru Mauriceu Jarreu. Čuveni instrumental “Larina tema” postao je jedna od najslavnijih filmskih muzičkih numera svih vremena.

1967 – Rođen Richey Edwards, gitarista i autor stihova u velškoj rock grupi Manic Street Preachers.

1974 – Diskoton objavio singl Indexa s pjesmama “Pogrešan broj” autora Bode Kovačevića i “Bacila je sve niz rijeku” Fadila Redžića. Iako je potonja određena za B-stranu singla, jer je izdavač više vjerovao u komercijalni potencijal Bodine numere, vrlo brzo je publika odlučila obrnuto: “Bacila je sve niz rijeku” postala je jedan od najvećih hitova u karijeri Indexa, a prema uvjerenju brojnih glazbenih profesionalaca – i jedna od najvećih pop pjesama svih vremena na domaćoj sceni.

1978Rođen Edin Osmić, alias Edo Maajka, jedan od najslavnijih balkanskih repera.

1983 – Objavljen je album “Sjaj u tami” zagrebačke grupe Dorian Gray predvođene pjevačem Massimom Savićem. Naslovna pjesma je cover of “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” Walker Brothersa.

1988 – U Ljubljani održan koncert “Bratstvo i različitost”. U vrijeme kada se sve češće preispitivao jedan od temeljnih postulata socijalističke Jugoslavije, “bratstvo i jedinstvo”, Slovenci su nazivom koncerta, u ime rocka, ponudili rješenje u bratskoj i različitoj muzici. Uz Janija Kovačiča i grupu Lačni Franz, koji su predstavljali Sloveniju, nastupili su još Elvis J. Kurtović kao zastupnici BiH, Parni valjak ispred hrvatske scene te EKV i Bajaga i Instruktori, koju su predstavljali rokere Srbije.

1990 – PGP RTB objavio drugi album beogradske rock pjevačice Viktorije “Ja verujem”, čiji su najveći hitovi bili “Od Splita do Beograda (ove noći)”, duet sa Dinom Dvornikom, te “Arija” i ljubavna balada “Rat i mir (ljubav je…)” u duetu sa Kikijem Lesendrićem.

1995 – U Zagrebu održan treći po redu festival “Fiju Briju” i nastupili su Let3, Paraf, Hladno pivo, Laufer, Buldožer, Majke, Pipsi, Psihomodo Pop i Darko Rundek.

2002Umro Joe Strummer (50), suosnivač, tekstopisac, ritam gitarista i vodeći vokal britanske punk grupe The Clash. Bio je suosnivač, tekstopisac, ritam gitarista i vodeći vokal ovog britanskog punk benda aktivnog od 1976. do 1986. Strummer i solo gitarista Mick Jones autori su pjesama na albumima Clasha i broj “Should I Stay Or Should I Go” iz 1982. bio je svojevrsna prekretnica u karijeri benda prema novovalnom zvuku i postala je jedan od najslavnijih naslova Clasha. Nakon raspada grupe 1986. godine i ukupno šest objavljenih albuma, Strummer je radio sa pratećom grupom The Mescaleros, s kojom je objavio dva albuma prije smrti. Naredne godine posthumno je objavljen album “Streetcore” na kojem je počeo raditi Strummer, a članovi benda ga završili.

2009Balaševićev rekord!  Na današnji dan 2009. Đorđe Balašević je održao koncert u zagrebačkom kazalištu Kerempuh i njime završio jedinstvenu seriju od ukupno čak 32 nastupa u istom prostoru sa istovjetnim programom. Bio je to najduži koncertni serijal ne samo Balaševića nego općenito na glazbenoj sceni u regionu.

2014 – Umro Joe Cocker (70), britanski rock, blues i soul pjevač poznat po hrapavom glasu, grčevitim pokretima tijela u izvedbi i upečatljivim verzijama popularnih pjesama različitih žanrova. Njegova planetarna slava otpočela je s obradom Beatlesa “With a Little Help from My Friends” koju je snimio 1968. i naredne godine izveo na festivalima Woodstock i Isle of Wight Festival. Neki od Cockerovih slavnih singlova su “The Letter”, “Up Where We Belong” (sa Jenifer Warnes), “Unchain My Heart”, “You Can Leave Your Hat On”, “Don’t Let Me Be Misunderstood”. Britanski orden za zasluge u muzici dobio je 2008., a kiritičari magazina Rolling Stone uvrstili su ga među 100 najvećih pjevača u rocku.