Talking_Heads_Marc Bolan-Sugarhill Gang

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1925 – Rođen B.B.King, blues gitarista, autor i pjevač, jedan od najcjenjenijih blues izvođača svih vremena.

1934 – Rođen Ronnie Drew, osnivač i pjevač legendarnog irskog folk benda The Dubliners.

1953 – Rođen Alan Barton, pjevač glam rock grupe Smokie i s njom snimio šest albuma. Poginuo je 23. 3. 1995. u udesu autobusa kojim se grupa Smokie vozila za vrijeme turneje po Njemačkoj.

1965 – U Kopru osnovana rock grupa Kameleoni, jedna od prvih u tadašnjoj Jugoslaviji koja je počela izvoditi vlastite pjesme, a posebni su bili po višeglasnom pjevanju.

1965 – U studiju Radio Sarajeva Indexi snimili svoj prepjev Rolling Stonesa, “Vrijeme je na mojoj strani”. Zadržavajući originalnu Jaggerovu melodiju i naslov, Ismet Arnautalić je napisao, zapravo, novi tekst te pjesme. U narednih mjesec dana Indexi snimaju i obradu Beatlesa “Nowhere Man”, kao prepjev “Jednom smo se svađali”, opet s novim tekstom i aranžmanom i ovo su bile posljednje obrade tuđih songova koje su Indexi snimili. Ubuduće radili su samo svoje autorske pjesme.

1977Marc Bolan, frontmen glam rock grupe T. Rex, koja je upravo bila na vrhuncu svjetske slave, poginuo u 30-oj godini u bizarnoj automobilskoj nesreći na ulicama Londona.

1977 – Američka new wave grupa Talking Heads objavila debitantski album “Talking Heads: 77”, a sve pjesme potpisao je David Byrne, gitarista i pjevač grupe. Album se smatra jednim od deset klasika alternativnog rocka, zajedno s najzapaženijom pjesmom izdanja “Psycho Killer”.

1979 – Američka hip hop i funk grupa The Sugarhill Gang objavila svoj prvi singl “Rapper’s Delight”, kao najavu debitantskog albuma koji je objavljen početkom naredne godine i pjesma ne samo da je postala njihov najpoznatiji naslov, nego ima i povijesnu vrijednost kao prvi hip hop koji je dospio na Top 40 listu i s kojim počinje popularizacija rap muzike u Americi i u ostatku svijeta.

1983 – Diskoton izdao drugi album 23-godišnjeg kantautora Zrinka Tutića “Plavi leptir”.

1984 – U studiju Tivoli u Ljubljani mariborska novovalna grupa Lačni Franz završila svoj četvrti studijski album “Slon med porcelanom”.

1988 – U Ljubljani je održana tradicionalna manifestacija “Novi rock”, na kojoj je nastupila i riječka grupa Let 3, a snimak njihove pjesme “Ciklama” prvi je njihov zabilježeni nastup i pojavit će se na debitantskom albumu “Two Dogs Fuckin”, koji je grupa već snimala u ljubljanskom studiju Tivoli.

1997 – Objavljen album “Buena Vista Social Club” koji su Juan de Marcos González i američki blues-rock gitarist Ry Cooder realizirali s grupom tradicionalnih kubanskih muzičara.

1999Tom Jones objavio 25. studijski album “Reload”, utemeljen na obradama rock standarda i sa nizom dueta, među kojima se izdvaja balada “Sometimes We Cry” sa Vanom Morrisonom, no apsolutni hit bila je jedna od dvije nove pjesme, “Sex Bomb”, koju je napisao i s Tomom izveo njemački DJ Mousse T.

2008 – Umro Norman Whitfield, jedan od tvoraca Motown zvuka i kreatora njegovih ključnih figura u ’60-im i ’70 godinama, među ostalima i grupe The Temptations, za koju je, zajedno s Barrettom Strongom napisao legendarnu pjesmu “Papa Was a Rollin’ Stone”.