Black_Sabbath,_Guns N Roses

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1923 – Rođen Hank Williams, jedan od najvećih autora i ikona američke country muzike.

1935 – Rođen Miljenko Prohaska, skladatelj, aranžer i dirigent, a u pop muzici aranžirao je pjesme Josipe Lisac, Anice Zubović, Ive Robića, Srebrnih krila, Arsena Dedića, Gabi Novak, Olivera Dragojevića i dr.

1945 – Rođen Zoran Miščević, jedan od pionira rocka na ovim prostorima, basista, pjevač i lider grupe Siluete koja je u Beogradu osnovana krajem 1961.

1948 – Rođen Kemal Monteno, najpoznatiji i najpopularniji BiH kantautor dvadesetog stoljeća, sa karijerom koja je trajala od debitiranja na Omladinskom festivalu u Subotici, 1966. godine, do smrti 21. 1. 2015.

1968 – Rođena američka pop pjevačica Anastacia Lyn Newkirk, poznata samo kao Anastacia.

1969 – Rođen Keith Flint, vokal u britanskoj electronic grupi Prodigy i njezin član od osnivanja 1990.

1970 – Engleska heavy metal grupa Black Sabbath objavila drugi album “Paranoid”, samo sedam mjeseci nakon eponimnog debitantskog izdanja, a ovaj je označen kao jedan od klasika u heavy metal žanru i jedan od najutjecajnijih, zahvaljujući naslovnoj pjesmi koja je proglašena za jednu od 500 najvećih u rocku, te “Iron Man” i “War Pigs”.

1984 – Premijerno prikazan cjelovečernji igrani film Miloša Formana “Amadeus”, priča o životu Wolfganga Amadeusa Mozarta i njegovog suvremenika Antonia Salieria.

1985 ­- Beogradska grupa Poslednja igra leptira objavila treći album “Opet ploča – Srce od meda”, sa hit pjesmama “Srce od meda” i posebno “Dečko, hajde oladi”, zbog koje su proglašeni pop grupom godine.

1988 – Irska new age pjevačica Enya objavila svoj drugi album s keltskim muzičkim temama pod nazivom “Watermark”, koji donosi njen prvi megahit, pjesmu “Orinoco Flow”.

1991 – Američki hard rock bend Guns N Roses objavio istovremeno albume “Use Your Illusion” 1 i 2. Na prvom dominiraju hard rock balade “Don’t Cry” i posebno pjesma “November Rain”, a na drugom su se izdvojile pjesme “You Could Be Mine” i obrada Dylanove “Knockin’ on Heaven’s Door”.

1999 – Umro Frankie Vaughan, britanski pjevač tradicionalnog popa, slavan u 1950-im godinama, kada je na top listama imao dvadesetak hitova.

2000 – Održan završni program trodnevnog jubilarnog 40. Splitskog festivala, a pobijedila je Josipa Lisac s pjesmom “Život je samo most”.