Nirvana

Na današnji dan u svijetu muzike: 24. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1818 – Na današnji dan u austrijskom selu Oberndorf blizu Salzburga prvi put je izvedena pjesma “Stille Nacht, Hell’ge Nacht”, poznata kao “Silent Night” odnosno “Tiha noć”.

1924 – Rođen Lee Dorsey, američki pop i R&B pjevač, čija je najslavnija pjesma “Ya Ya” (1961).

1945Rođen Ian Fraser Kilmister ili Lemmy Kilmister, a zapravo najpoznatiji kao Lemmy von Motorhead, pjevač, basista i suosnivač legendarne hard rock, speed metal grupe Motorhead.

1946Rođen Jan Akkerman, gitarista jedne od najpoznatijih holandskih rock grupa Focus (”Hocus Pocus”).

1971Rođen Ricky Martin, portorikanski pop pjevač svjetske slave.

1972 – Objavljena pjesma “Why Can’t We Live Together” autora Timmyja Thomasa. Song je poznat po oskudnoj produkciji – samo Hammond organe, perkusije na jednoj od prvih ritam mašina i (ipak) strasni soul vokal Thomasa. Pjesma je ubrzo u Americi postala jedan od major hitova, koji je u januaru 1973. bio na prvom mjestu Billboard soul liste, a ostvario je prodaju veću od dva miliona kopija. Pjesmu su kasnije u svojoj verziji snimili Sade (1984), Joan Osborne i Steve Winwood (2005).

1973 – Izdavačka kuća Jugoton objavila album Kemala Montena pod nazivom “Muziko, ljubavi moja”, koji je znamenit kao prva LP ploča nekog od izvođača iz Bosne i Hercegovine.

1974 – Jugoton objavio prvi album splitske pop grupe More pod nazivom “More”, a obilježila ga je naslovna balada, koja je postala i njihov trajni zaštitni znak, kao i cijelu buduću karijeru njihove pjevačice Meri Cetinić.

1983 – Beogradska rock grupa Katarina II završila je u beogradskom studiju Akvarijus snimanje deset pjesama koje će se naći na njihovom albumu “Katarina II” što će ga RTV Ljubljana objaviti početkom naredne godine. Jeste li znali: Album Katarina II” dva puta je sniman! Grupa je materijal najprije počela snimati početkom godine u studiju Enca Lesića, ali su svi snimci propali, pa je na poziv Srđana Marjanovića snimanje ponovljeno u drugom studiju.

1984 – Diskoton objavio sedmi album Zdravka Čolića ”Ti si mi u krvi”, čija je naslovna balada autora Kornelija Kovača ostvarila najveći uspjeh, a hitovi su bili i pjesme “Ruška”, “Cura iz Zenice” i “Pamti me po dobru”.

1988 – Grupa Nirvana sa budžetom koji je iznosio 600 dolara (a dobili su ih od starog školskog kolege) započela prvo petosatno snimanje pjesama za svoj debitantski album ”Bleach”, a nastavili su snimati u još dva navrata, krajem godine i od 14. do 24. 1. 1989., a nakon što se pojavio u ljeto te godine, prodan je u blizu 2 miliona primjeraka.

1995 – Zvanično formirana ženska pjevačka skupina Divas. Grupu su osnovale Ivana i Marija Husar, Martina Pongrac i Maja Vučić, četiri djevojke koje su svoje pjevačke karijere započele u djevojačkom zboru ‘Zvjezdice’.

1999 – Grupa Van Gogh održala koncert u beogradskoh Hali sportova u okviru turneje ”Happy New Ear”, koji je snimljen i objavljen početkom naredne godine kao istoimeni album.

2001 – Beogradska izdavačka kuća Hi-Fi Centar objavila album Đorđa Balaševića ”Dnevnik starog momka” sa 12 pjesama čiji su naslovi samo 12 ženskih imena, a prva slova naziva svih pjesama tvore riječi “Olja je najbolja”.

2008 – Đorđe Balašević održao završni, deseti koncert koji je u neprekinutom serijalu priredio u beogradskom Sava centru. Koncerte pod nazivom “Kalendar mog detinjstva” izvodio je samo u pratnji klaviriste Aleksandra Dujina. Jeste li znali: Rekord u neprekinutom nizu koncerata drži zagrebačka pop grupa Srebrna krila, koja je od 25. 9. do 1. 10. 1980. godine u beogradskom Domu sindikata izvela čak 14 uzastopnih koncerata pred prepunim gledalištem.

2016 – Umro Rick Parfitt (68), ritam gitarista, autor i pjevač u britanskoj rock grupi Status Quo. Zajedno sa klavijaturistom Andyjem Bownom, napisao je jednu od najslavnijih pjesama benda, “Whatever You Want” (1979.).

Nirvana, studio 1989
Nirvana, studio 1989