charlie chaplin-james brown-nuno arnautalic

Na današnji dan u svijetu muzike: 25. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942Rođen Ismet Nuno Arnautalić, pop & rock autor i ritam gitarista, osnivač i “kum” Indexa, sa istom ulogom kasnije u grupi Jutro iz koje je nastalo Bijelo dugme.

1945Rođen Noel Redding, basista grupe The Jimi Hendrix Experience.

1954Rođena Annie Lennox, pjevačica koja je svjetsku svjetsku slavu stekla kao članica dua Eurythmics.

1954 – Na bizaran način smrtno stradao američki R&B i blues pjevač Johnny Ace. U pauzi između dva seta koncerta u Houstonu u Texasu igrao se svojim pištoljem, koji je iznenada opalio i metak ga je pogodio u glavu. Pored njega je u tom trenutku stajala čuvena blues pjevačica Big Mama Thornton, redovna gošća na Johnnyjevim koncertima.

1957Rođen Shane MacGowan, vodeći vokal i autor u irskoj punk grupi The Pogues.

1967 Rođen pop pjevač i autor Boris Novković.

1968Objavljen prvi rock album u bivšoj Jugoslaviji, LP “Naši dani” Grupe 220. Većinu od 12 autorski pjesama potpisao je pjevač Drago Mlinarec, a naslovnu “Naši dani” s njim je komponirao klavijaturista Branimir Živković Lamberta, koji je bio zaslužan za sve aranžmane.

1970 – Jugoton objavio singl šibenske R&B i rock-jazz grupe Mi “Bam bam ba ba lu bam”, najuspješniji broj u njihovoj karijeri i ultimativni plesni hit svih radijskih programa u idućoj godini.

1971Rođena Dido, engleska pop / trip hop pjevačica i autorica.

1977Umro Charlie Chaplin (88). Iako će ga prvenstveno spominjati u filmskim enciklopedijama, Chaplin ima mjesta i u muzičkim. Naime, on je vrlo često sam pisao muziku za svoje filmove, od “Velikog diktatora” iz 1940. do “Limelight” iz 1952. godine, a za muziku iz ovog filma naknadno je nagrađen Oscarom.

1995 Umro Dean Martin (78), američki pjevač i filmski glumac pravim imenom Dino Paul Crocetti. Bio je jedan od najpopularnijih pjevača u 1950-im i 60-im godinama, s hitovima kao što su “Everybody Loves Somebody”, “Sway”, “Volare” i “Mambo Italiano” – koju su obradili Bette Midler i kasnije Shaft, Groove Armada i Basement Jaxx. Ukupno je objavio 38 albuma i zadnji “Once in a While” datira iz 1978. Glumio je u 58 filmova, a posebno je popularna njegova “komičarska serija” sa Jerryjem Lewisom.

1998Umro Bryan MacLean (52), gitarist, vokal i koautor u američkoj psihodeličnoj rock grupi Love.

2005Umro Drago Britvić (70), jedan od najplodnijih tekstopisaca hrvatske zabavne muzike i šansona. Njegovi stihovi našli su se i u brojnim drugim žanrovima, a među najpoznatijiim naslovima popularnih songova za koje je napisao stihove su “Potraži me u predgrađu” (Lado Leskovar i Meri Cetinić), “Milioner” (Zvonko Špišić), “Proplakat će zora” (Mišo Kovač), “Pusti da ti leut svira” (Dubrovački trubaduri).

2006Umro James Brown (73). Nazvan The Godfather of Soul, bio je aktivan od 1956. godine i iza sebe je ostavio više od 50 albuma i 800 pjesama. Neke od poznatijih su “Cold Sweat” (1967), “I Got the Feelin” (1968), “Sex machine” (1970), “Make it Funky” (1971), “Hey America” (1971) itd. Posebno su bili impresivni njegovi scenski nastupi, zbog čije eksplozivnosti je imao niz nadimaka kao što su Mr. Dynamite, Sex Machine, The Boss. U januaru 1986. James Brown je bio jedan od prvih pet izvođača ukuljučenih u tek osnovanu Kuću slavnih rock and roll muzike. Godine 1992. dobio je Grammy nagradu za životno djelo, a 2004. magazin Rolling Stone rangirao ga je na sedmo mjesto liste od 100 najznačajnijih izvođača svih vremena.

2016Umro George Michael (53), engleski pjevač i autor, član pop dueta Wham od 1981. do ’86., čiji su najuspješniji singlovi bili “Wake Me Up Before You Go-Go” i “Last Christmas”, a potom još uspješniji kao solista. Na pet studijskih albuma zabilježeno je niz velikih hitova, kao “I Want Your Sex”, “Faith”, “I Knew You Were Waiting (For Me)”, “Too Funky” i “Freedom! ’90” te “Don’t Let the Sun Go Down on Me” u duetu sa Eltonom Johnom.

Uz 50 godina famoznog prvog YU rock LP-a, ”Naši dani” Grupe 220