Curtis Mayfield - The Faces

Na današnji dan u svijetu muzike: 26. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939Rođen Phil Spector, američki muzičar, autor i muzički producent, jedna od najslavnijih osoba iz svijeta studija i produkcije.

1963 Rođen Lars Ulrich, bubnjar grupe Metallica.

1971Rođen Jared Joseph Leto, američki glumac i muzičar, poznat kao pjevač rock grupe 30 Seconds to Mars.

1975Zvanično se razišla grupa The Faces – pjevač Rod Stewart je nastavio sa solo radom, gitarista Ron Wood postao je član Rollin Stonesa, basista Ronnie Lane je formirao Slim Chance, a bubnjar Kenny Jones se priključio grupi The Who.

1979 – Održana prva večer četverodnevnog koncerta za žrtve kambođanskog rata koji su organizirali Paul McCartney i Kurt Waldheim, generalni sekretar UN-a. Prve večeri svirala je samo grupa Queen, a u ostalim danima Ian Dury and the Blockheads, Matumbi, The Clash, The Pretenders, The Specials, The Who, Elvis Costello & The Attractions, Rockpile sa Robertom Plantom kao gostom, Wings i Rockestra.

1982 – U izdanju ljubljanskog Helidona objavljen dupli koncertni album grupe Buldožer “Ako ste slobodni večeras”.

1982 Time magazin u redovnom godišnjem izboru osobe godine iz cijelog svijeta prvi put titulu nije dodijelio osobi, nego je to bio PC – the personal computer. Iz perspektive muzičkih događanja, kompjuter je širom otvorio vrata potpunoj demokratizaciji i u stvaranju i u konzumiranju muzike.

1990 – Grupa Laibach održala je koncert u Trbovlju, što je bio njihov prvi nastup nakon zabranjenog i neodržanog nastupa 1980. Ovim je koncertom završena “Industrial Cities” turneja, koja je počela 6. 10. u Mariboru i u okviru koje su još svirali u Murskoj Soboti, Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, Dubrovniku, Rijeci, Osijeku, Idriji i Puli. Koncerti, na kojima je, između ostalog, promoviran album “Sympathy For The Devil”, označavali su prvu desetogodišnjicu postojanja Laibacha i osnivanje NSK Države, koja je prva država bez fizičkih granica, sa vlastitim putovnicama, proglašavanjima, ambasadama, konzulatima, poštanskim markama, itd.

1999 Umro Curtis Mayfield (57), što je bila konačna posljedica nesreće koju je doživio na koncertu 1990. godine, kada se na pjevača srušila konstrukcija rasvjete i ozlijedila mu kičmu zbog čega je ostao paraliziran od vrata na dolje. Mayfield je 1995. dobio nagradu Grammy za životno djelo, a magazin Rolling Stone uvrstio ga je među 100 najvećih izvođača svih vremena, te njegov album “Superfly” iz 1972. izabrao među 500 najvećih svih vremena.