Cohen-LačniFranz-Prljavo kazaliste

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1932 – U New Yorku otvoren Radio City Music Hall, koji je, između ostalih mjesta, bio domaćin dodjela Grammy i MTV nagrada.

1944Rođen Mick Jones, gitarista i autor u britanskom rock bendu Foreigner, te jedan od njegovih osnivača. Autor je njihovih najpoznatijih naslova “I Want to Know What Love Is”, “Urgent”, “Juke Box Hero” i drugih.

1952Rođen David Knopfler, engleski gitarist i brat Marka Knopflera, s kojim je 1977. osnovao grupu Dire Straits.

1967 – Kanadski pjesnik i kantautor Leonard Cohen objavio debitantski album “Songs of Leonard Cohen”. Prvo izdanje imalo je limitirani tiraž i ponovo je izdano u februaru 1968. Cohen je autor svih deset songova, a najpoznatiji su “Sisters of Mercy”, “So Long, Marianne” i “Suzanne”, koja je postala jedna od najviše obrađivanih Cohenovih pjesama.

1970 – U Ljubljani osnovana rock grupa Jutro, koja je među prvima kod nas obrađivala i klasičnu muziku u rock aranžmanu i najpoznatiji njihov broj je Mozartova “Mala noćna muzika”.

1976 – Umro Freddie King (42), američki blues guitarista i pjevač. Njegov snažan glas i prepoznatljiv stil gitare bio je inspiracija za mnoge muzičare, posebno gitariste. Snimio je 14 albuma i 2012. je uvršten u Kuću slavnih rock and rolla.

1977 – Jugoton objavio drugi album zagrebačke rock grupe Parni valjak “Glavom kroz zid”. Aduti albuma bile su balade “Crni dan” i “Noć” te mainstream rock numere “Kravata oko vrata (buntovnik bez razloga)” i posebno “Lutka za bal”, u ‘rollingstonesovskom’ stilu.

1977 – Izašao četvrti album Ibrice Jusića pod nazivom “Emina”. Balade “Dušo moja” i “Mačka”, obje na stihove Zvonimira Goloba, te obrada tradicionalne sevdalinke “Emina” za koju je stihove napisao mostarski pjesnik Aleksa Šantić, najpoznatiji su naslovi ovog izdanja i općenito među najslavnijima u karijeri dubrovačkog kantautora.

1980 – Grupa Gustaph y njegovi dobri duhovi rođena je 27. 12. 1980. u Vodnjanu, mjestu kraj Pule u postavi Edi Maružin, Čedomir Mošnja, Vlado Maružin, Livio Morosin i Igor Arih. Naime, toga dana oni su u vodnjanskom Domu kulture imali prvi javni nastup, zajedno sa grupama Kamilica, Visoki napon i Nafta (sa Saletom Verudom na gitari), pa su ovaj datum označili kao rođendan grupe.

1981 – Umro Hoagy Carmichael (82), američki autor i pijanist. Slavan je postao kao autor nekoliko songova. Prvi je “Stardust”, koji je komponirao 1927. i snimili su ga brojni izvođači među kojima su Frank Sinatra, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, George Benson, a oni su tek zanemarivo mali dio među čak 1.800 verzija ove pjesme, koliko je snimljeno tokom 20. stoljeća. Još jedna njegova pjesma, “Heart and Soul” iz 1937. godine, spada među najviše snimane naslove i obradili su je, između ostalih, Ella Fitzgerald i Dean Martin. Carmichael je napisao muziku i za čuveni song “Georgia On My Mind” koji je proslavio Ray Charles, snimajući ga 1960.

1983Lačni Franz održao koncert u mariborskoj dvorani Nigrad, koji je snimljen kao i prethodni u ljubljanskom Mladinskom gledališču, održan 6. 12., i izbor snimaka sa oba nastupa objavljen je na prvom live albumu grupe pod nazivom “Slišiš, školjka poje ti”.

1984 – Koncert koji su 27. 12. 1984. godine održali u splitskom jedriličarskom klubu “Bilo jidro” smatra se danom rođenja novog splitskog sastava pod imenom Đavoli, iako su, zapravo, neku vrstu generalne probe ili ‘predpremijeru’ nešto ranije imali u Gospiću. Grupu je osnovao gitarist Neno Belan.

1991Umro Miles Davis (65), američki jazz trubač i kompozitor, koji se smatra najutjecajnijom i najvažnijom figurom u jazzu 20. stoljeća, a iza sebe je ostavio 51 studijski album (među kojima je najslavniji Kind of Blue), 36 live albuma, 35 kompilacija, 4 soundtrack albuma, 57 singlova i 3 remix albuma.

1994Prljavo kazalište održalo u Zagrebu ”Božićni koncert”, koji je snimljen i objavljen kao istoimeni album na bendovskoj etiketi Crno-bijeli svijet, a sadrži 21 poznatu pjesmu iz njihovog opusa.

1994 – Beogradski veterani rocka, YU grupa, poslije više od mjesec dana rada, završila u studiju Lead u Rimu snimanje 11 pjesama za album koji će prigodno nazvati “Rim 1994”. Ovo njihovo deveto studijsko izdanje početkom naredne godine objavio je PGP RTS. Većinu pjesama napisao je gitarista i pjevač Dragi Jelić. Neki od naslova su “Gledaj samo pravo”, “Rock ‘n’ roll” i “Odlazim”, koja je postala najveći radijski hit. Poslije ovog albuma YU grupa je imala diskografsku pauzu koja je trajala punih 11 godina. Svoj sljedeći studijski album pod nazivom “Dugo znamo se” objavili su tek 2005. Ako niste znali: Puno prije snimanja albuma “Rim 1994” YU grupu je po treći put (i sada zauvijek) napustio gitarista Bato Kostić, tako da je na ovom izdanju prvi put s grupom snimao novi član. A riječ je o – trećem Jeliću u postavi! Naime, braća Žika i Dragi su kao novog gitaristu angažirali 30-ak godina mlađeg Petra Jelića, sina njihovog trećeg brata Radeta, s kojim su, i to je zanimljivo, nekada svirali u grupi Albatrosi.

2008 – Umro Delaney Bramlett (70), američki rock pjevač, autor i producent. Slavan je bio u 60-ima kao član grupe Delaney & Bonnie, koju je osnovao sa svojom tadašnjom suprugom Bonnie Lynn. Od 1967. do 1972. radili su kao Delaney & Bonnie and Friends i u tom razdoblju su snimili šest albuma, a u raznim postavama su, između ostalih, bili Eric Clapton, Duane i Gregg Allman, George Harrison, Leon Russell i drugi kasnije poznati muzičari. Delaney je bio i producent Claptonovog solo debi albuma iz 1970. i koautor većine pjesama, uključujući i hit numeru “Let It Rain”. Još poznatija je postala pjesma “Superstar”, koju je 1969. napisao sa Leonom Russelom i koju su obradili brojni izvođači. U to je vrijeme pisao pjesme, snimao ili nastupao s drugim brojnim slavnim izvođačima kao što su Joe Cocker, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Dave Mason, Billy Preston, John Lennon itd. U solo karijeri je objavio 12 albuma, a posljednji je bio “A New Kind of Blues” iz 2008. Jeste li znali: Delaney Bramlett je bio mentor brojnim velikanima rocka, a jednoga od njih, Georga Harrisona, naučio je da svira slide gitaru i prvi rezultat se mogao čuti u Harrisonovom megahitu “My Sweet Lord”.