Prince

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1947 – Rođen Edgar Broughton, pjevač, gitarista i osnivač engleske progresivne rock grupe Edgar Broughton Band.

1958 – Rođen Simon Le Bon, pjevač engleske pop-rock grupe Duran Duran.

1967 – Engleski blues rock bend Ten Years After objavio eponimni debitantski album, značajan među ostalim jer je na scenu doveo novog iznimnog gitaristu, Alvina Leea. Jeste li znali: Alvin Lee je svoju grupu nazvao Ten Years After u počast svom idolu Elvisu Presleyju, čija “eksplozija” na sceni se dogodila 1956. s pjesmom “Heartbreak Hotel”, a “ten years after” (deset godina poslije) Alvin Lee je i sam krenuo u sličnu avanturu.

1967 – Rođen američki rock pjevač Scott Weiland, poznat kao član grupa Stone Temple Pilots i Velvet Revolver.

1972 – Objavljen singl Eltona Johna “Crocodile Rock”, kao najava njegovog šestog i megauspješnog albuma “Don’t Shoot Me I’m Only the Piano Player”.

1978 – Sarajevsko-zenička pop grupa Cod završila četveromjesečni rad na svom drugom albumu “Bijeli bagremi”, koji je objavljen narednog mjeseca pod etiketom Jugotona. Uz naslovnu numeru, rock baladu “Bijeli bagremi”, hitovi su bili još “Moja draga na popravni pala”, te buduća kultna pjesma domaćeg pop-rocka, “Denny”, koju je kasnije obradila Crvena jabuka (“U tvojim očima”, 1996.).

1978 – Objavljen singl američke pjevačice Glorie Gaynor s pjesmom “I Will Survive”, kao najava njezinog šestog albuma “Love Tracks”, a song ne samo da je postao najslavniji internacionalni naslov ove disco i R&B pjevačice, nego je nagrađen i Grammyjem te uvršten među 500 najvećih songova svih vremena.

1978 – Rođena Vanessa Mae, senzacionalna britanska violinistica porijeklom iz Singapura.

1981 – Ljubljanska rock grupa Buldožer završila snimanje mini albuma “Rok End Roul Olstars Bend” sa pet autorskih pjesama – “Šesnaest godina”, “Mlad i vječan”, “Odmah kaži da”, “Ja imam ritam” i “Voli me, ne voli me” te šestim naslovom “Plesne cipele”, koji je obrada rock and roll standarda “Blue suede shoes” Carla Perkinsa iz 1955.

1982Prince objavio svoj peti studijski album “1999” i ovo dvostruko LP izdanje uvršteno je među 500 najvećih albuma te u Grammy Hall of Fame. Svih 11 pjesama napisao je Prince i na Hot 100 listu plasirale su se “1999”, “Little Red Corvette”, “Delirious”, “Let’s Pretend We’re Married” i “Automatic”.

1983Bob Dylan izdao 22. studijski album “Infidels”, a singlovi koji su se pojavili na top listama su “Sweetheart Like You” i “Union Sundown”.

1997 – Croatia Records izdala album “Južnjačka utjeha”, treće samostalno izdanje pjevača i gitariste Nene Belana, nekadašnjeg lidera splitske grupe Đavoli, a hit brojevi postali su “Space Twist” i “Jagode i čokolada”.

2004 – Umro Zdenko Runjić, samo dan nakon 62. rođendana. Bio je jedan od najplodnijih hrvatskih autora zabavne muzike. napisao je neke od najljepših pjesama dalmatinsko-mediteranskog štiha, od kojih su brojne već za njegova života postale evergreeni. Neke od nji su “Pismo ćali” koju je snimio Vice Vukov, “Galeb i ja”, “Skalinada”, “Oprosti mi pape”, “Poeta” i “Vjeruj u ljubav” u izvedbi Olivera Dragojevića, “Nježne strune mandoline” i “Na kušinu” napisane za Terezu Kesoviju, “Četiri stađuna”, “U prolazu” i “Živjela ljubav”, koje je pjevala Meri Cetinić itd. Napisao je ukupno više od 700 pjesama, od toga oko 200 samo za Olivera, za čiju je karijeru imao presudan značaj.

2013 – Umro Lou Reed (71), velikan underground i alter-rock muzike. Bio je frontmen grupe The Velvet Underground, a od 1972. godine radio je kao solo umjetnik. Njegov prvi planetarni hit bio je “Walk On The Wild Side”, a uspješne su još ”Heroin”, ”Sweet Jane” i “Perfect Day”. Njegov rad s ocem pop-arta Andyjem Warholom, u vrijeme debi albuma The Velvet Underground & Nico (1967) smatra se jednom od najvažnijih kolaboracija u modernoj kulturi.