Sex-Pistols_Queen

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Ranko Rihtman, autor, aranžer, producent i dirigent, te kao klavijaturista dugogodišnji član Indexa.

1964 – Rođen Vlatko Čavar Brada, gitarista zagrebačke rock grupe Psihomodo pop.

1970 – Objavljen album Eltona Johna “Tumbleweed Connection” uvršten među 500 najvećih izdanja svih vremena.

1972 – Objavljen 17. album Steviea Wondera “Talking Book”, na kojem su dvije njegove autorske pjesme uvrštene među 500 najvećih brojeva svih vremena te nagrađene Grammyjem – “You Are the Sunshine of My Life” i “Superstition”.

1977 – Sex Pistols otvara novu revoluciju u rocku. Prema tvrdnjama brojnih kroničara rocka, 27. 10. 1977. je počela nova revolucija u rock kulturi. Ovog dana je, naime, objavljen prvi i jedini album engleske punk grupe The Sex Pistols pod nazivom “Never Mind the Bollocks, Heres the Sex Pistols”. Već je s nazivom izazvao kontroverze zbog riječi “bollocks” (testisi, tj. “muda”), ali značajnije od toga – album ima centralno mjesto u punk-revoluciji, koja je 1977. počela presudno mijenjati formu i izraz rocka. Udarne numere, autorska obrada britanske himne “God Save the Queen” te “Anarchy in the U.K.”, već su se ranije pojavile kao singlovi i ako je naslov albuma izazivao sablazan (odnosno, čak neuspjeli pravni postupak), tek su ove pjesme užasnule britanski etablišment. Proglašene su atakom na monarhiju, britansko civilno društvo, institucije, socijalni poredak i općenito na moral. Gitarist grupe Steve Jones i pjevač Johnny Rotten uljudno su objasnili da “God Save the Queen” nije udarac kraljici – ali jeste kraljevskoj kući i britanskoj vladi (“Nema budućnosti u snovima Engleske”). Očekivano, BBC je odbio emitirati pjesmu, ali to se nije odrazilo na prodaju albuma i popularnost Sex Pistolsa. Poslije izdavanja album, Sex Pistols su planirali internacionalnu turneju i zakazali osam koncerata u Engleskoj. Četiri su otkazana zbog političkog pritiska. Na Božić su svirali u Huddersfieldu i prije večernjeg nastupa izveli su matineju za djecu bez roditelja i radnika bez posla, a to su bili posljednji koncerti originalnog benda u domovini.

1977 – Objavljen šesti studijski album engleske rock grupe Queen pod nazivom “News of the World” i sa dvije pjesme koje su postale rock himne – “We Will Rock You” i “We Are the Champions”. Trivia: album Queena ne samo da je objavljen istog dana kada i kultni “Never Mind the Bollocks” Sex Pistolsa, nego su oni i snimani u dva susjedna studija, a dva benda povezuje još jedna podudarnost – Queen je 1974. snimio instrumentalnu verziju himne “God Save the Queen”, koju su mogli odsvirati na krovu Buckinghamske palate, o čemu Rotten i društvo možda jesu sanjali, samo u drugom kontekstu.

1983 – Jugoton izdao drugi album beogradske new wave pjevačice Slađane Milošević pod nazivom “Neutral design” i apsolutni hit izdanja bila je pjesma “Miki, Miki”.

1985 – Izašao treći album zagrebačke rock grupe Haustor pod nazivom ”Bolero”, koji je donio niz zanimljivih autorskih brojeva Darka Rundeka, “Take the money and run”, “Šejn”, “Sejmeni”, “Šal od svile”, no najveći uspjeh je postigla pjesma “Ena”, koja je postala jedan od brand naslova Haustora.

1997 – Izašao drugi studijski album irske celtic folk rock grupe The Corrs “Talk on Corners”. Riječ je o najkomercijalnijem izdanju benda koji su 1990. osnovali blizanci Andrea, Sharon, Caroline i Jim Corr, a najveći hitovi izdanja su “Only When I Sleep” i “I Never Loved You Anyway”.

2022. Umro Jerry Lee Lewis (87), pionir i ikona rock’n’rolla i rockabilly pokreta čiji je boogie-woogie blues vokal pod utjecajem countryja pomogao definirati zvuk rock ‘n’ rolla na hitovima poput “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” i “Great Balls of Fire”. Njegov prvi country album, “Another Place, Another Time,” dosegnuo je 4. mjesto Billboardove country liste 1968., a te je godine nekoliko pjesama završilo u top 10 country hitova. Sve to je nastavilo i u 1970-ima. Na kraju je snimio dvadesetak top 10 country singlova, završavajući s “39 and Holding” 1981., i gotovo isto toliko top 10 country albuma. Godine 2022. . čak 36 godina nakon što je bio jedan od prvih primljenih u Kuću slavnih rock & rolla — Lewis je primljen u Kuću slavnih countryja. Bio je previše bolestan da bi prisustvovao obredu te je Kristofferson je umjesto njega prihvatio nagradu i uručio mu je u njegovom domu.