dinamiti- MI - Crni biseri

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1914 – Rođen Pop Staples, pjevač američke vokalne gospel i soul grupe The Staple Singers.

1937 – Umro Maurice Ravel, francuski kompozitor i pijanist. Među brojnim njegovim djelima posebno je poznat orkestarski komad “Bolero”, jedan od globalno najpoznatijih i najpopularnijih naslova iz “klasičnog” repertoara. Ovo je jedna od klasičnih tema koja se često pojavljivala i u rocku. Engleska progresivna jazz-rock grupa Colosseum snimila je “Bolero” 1969., rock grupa The James Gang ugradila je dio “Boléra” u svoj song “The Bomber” iz 1970., a Rufus Wainwright u svoju pjesmu “Oh What a World”. Ravel je bio inspiracija i za Franka Zappu koji je “Boléro” snimio 1991. na dvostrukom live albumu “The Best Band You Never Heard in Your Life”. Deep Purple je dio teme iz “Bolera” uvrstio u svoju famoznu “Child In Time”, neposredno prije Blackmoreovog gitarskog sola.

1946Rođen Edgar Winter, američki klavijaturista, pjevač, saxafonista i perkusionista, čija je The Edgar Winter Group imala značajnu ulogu u rock muzici 70-ih godina prošlog stoljeća.

1950 – Rođen Alex Chilton, američki gitarist, autor i producent, koji je karijeru započeo 1967. godine kao gitarista i vodeći vokal pop grupe The Box Tops.

1953Rođen Richard Clyderman, francuski pijanist pravoga imena Philippe Pages. Proslavile su ga popularne izvedbe na pianu djela Beethovena, Chopina i Mozarta, te obrade pop klasika u orkestarskim aranžmanima.

1955 Rođen Vedad Hadžiavdić, gitarista i suosnivač grupe Teška industrija.

1966Rođena Kaliopi Bukle, makedonska pop pjevačica.

1966 – U studiju Radio Sarajeva Indexi su snimli pjesmu “Zašto je prazan čitav svijet”, koju je na tekst Nikole Borote komponirao Slobodan Bodo Kovačević. Pjesma je snimljena za prvi festival u Sarajevu, čiju je realizaciju počeo pripremati Esad Arnautalić, tadašnji muzički urednik i producent u Muzičkoj produkciji Radio Sarajeva. Festival će biti izveden u aprilu naredne godine pod nazivom “Vaš šlager sezone”.

1968 – U Beogradu održan Festival jugoslavenske beat muzike. Nastupili su Mi iz Šibenika, Crni biseri iz Beograda, Dinamiti iz Osijeka, Delfini iz Splita i Uragani iz Rijeke. Festival je bio takmičarski i pobijedili su Dinamiti, predvođeni pjevačem Dadom Topićem, koji su nagrađeni trofejom “zlatna gitara”, dok je drugo mjesto pripalo grupi Mi, a treće Crnim biserima (sva tri sastava na naslovnoj fotografiji, redom po osvojenim pozicijama).

1969 – Hard rock i blues grupa Frijid Pink iz Detroita snimila je na današnji dan 1969. godine svoju verziju tradicionala “House of the Rising Sun”. Iako je pjevač Kelly Green gotovo kopirao pjevačku frazu Erica Burdona iz verzije koju je grupa Animals snimila 1964., muzička izvedba Frijid Pink je različita – snimljena je u 4/4 taktu, za razliku od šest osmina koje je koristio Animals, a zvuk gitare je distorziran i sa wah-wah efektom. Ovakav proto-metal / proto-punk zvuk američke grupe rezultirao je prodajom od milion primjeraka singla, što je najuspješnije izdanje u karijeri Frijid Pinka. Jeste li znali: Premda je Frijid Pink s pjesmom “House of the Rising Sun” ostvario svoj komercijalni magnum-opus, od prodaje nisu dobili ni centa, jer je ovaj tradicional već odavno bio public domain, javno dobro od kojeg se nije mogla stjecati zarada od autorskih prava, a advokati su se pobrinuli da sav profit dobije izdavačka kuća.

1971Mjuzikl “Jalta, Jalta” autora Milana Grgića (libreto) i Alfija Kabilja (glazba) premijerno izveden u zagrebačkom kazalištu Komedija. Do 1994. izveden je gotovo 1000 puta diljem svijeta sa 320.000 gledatelja samo u matičnom kazalištu i prvi je domaći mjuzikl koji je preveden na neki od svjetskih jezika.

1976Umro Freddie King (42), utjecajni afro-američki blues gitarista i pjevač. Bio je jedan od prvih američkih bluzera koji je imao multietničku postavu benda koji ga je pratio na koncertima. Ukazom guvernera Texasa, 1993. godine je 3. septembar, datum njegovog rođenja, proglašen kao Dan Freddiea Kinga u ovoj američkoj saveznoj državi.

1978 Rođen John Legend, višestruko nagrađivani američki R&B, Soul i pop pjevač, autor i producent.

1979 – Objavljen debitantski album beogradske pjevačice Slađane Milošević pod nazivom “Gorim od želje da ubijem noć”. Uspješne pjesme: ”Amsterdam” i “Očigledno nije mi svejedno”.

1983 Umro Dennis Wilson (39), bubnjar i suosnivač legendarne američke rock and roll grupe The Beach Boys. Imao je stalne probleme zbog alkoholizma, koji je na kraju bio fatalan za njega – utopio se poslije jednog teškog opijanja.

1993 – U zagrebačkom Domu sportova održan prvi Fiju Briju festival. Nastupili su Messerschmit, Overflow, Zadruga, Anesthesia, Let 3, Majke, Hladno pivo, Borghesia, Res Nullius, Drago Mlinarec, Kojoti.

2015 – Umro Ian Fraser “Lemmy” Kilmister (70), pjevač, basista, autor i osnivač heavy metal grupe Motörhead. Prije njenog nastanka 1975., četiri godine je bio član space rock grupe Hawkwind. Lemmyjeva muzika bila je jedan od temelja heavy metal žanra, a albumi Overkill, Bomber, Ace of Spades i live izdanje No Sleep ’til Hammersmith zacementirali su reputaciju Motörheada kao vrhunske svjetske rock atrakcije.