Sramna osvetoljubivost Ministarstva kulture: Šamar Muzeju ratnog djetinjstva

Cooltura Glas.ba RTV Kolumna Saznajem

Nakon što je prije nekoliko godina sarajevski Muzej ratnog djetinjstva javno ukazao na nelegalne radnje federalne ministrice kulture, ”njeno” Ministarstvo više ni jednu KM nije dodijelilo za aktivnosti jedinstvenog Muzeja.

Muzej ratnog djetinjstva je na svom zvaničnom Facebook profilu obavijestio javnost kako ova institucija od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo nije dobila predviđeni budžet od 50.000 KM.

“Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić (SDA) ukinuo je sredstva Muzeju ratnog djetinjstva u godini pandemije te tako ujedinio napore s federalnom ministricom Zorom Dujmović (HDZ) i pokušao iskoristiti pandemiju da ugrozi postojanje Muzeja ratnog djetinjstva”, navedeno je na početku saopćenja Muzeja ratnog djetinjstva.

Veliko njihovo pitanje glasi: prema kojim kriterijima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo.

“Ministrica Zora Dujmović, čije je djelovanje Ured za reviziju FBiH već proglašavao nezakonitim, nastavila je koristiti budžetska sredstva netransparentno te Muzej ratnog djetinjstva već petu godinu zaredom, nakon javnog ukazivanja na njene nelegalne radnje 2016. godine, nije dobio ni 1 KM podrške od Ministarstva kulture i sporta FBiH. Unatoč tome, MRD je u 2020. godini realizirao značajne projekte, poput online kampanje i izložbe #ChildrenAndGenocide koju je vidjelo više od 11 miliona ljudi, otvorio je ured u Kijevu (Ukrajina) te uspio zadržati sve uposlene i realizirati većinu planiranih aktivnosti. Muzej ratnog djetinjstva će u 2020. godini u BiH iz inostranstva ponovo unijeti više od milion KM te će direktno uplatiti više od 200.000 KM u državne i lokalne budžete po raznim osnovama. Tako nastavljamo doprinositi ne samo razvoju bh. kulturne scene, već i ekonomije, ali nažalost i finansirati plate ljudi koji su nekvalifikovani i nedovoljno pismeni za poslove koje su im poklonile njihove stranke”, konstatira se u objavi.

Narodno pozorište Sarajevo

Sliku o (ne)kulturnoj i neprincipijelnoj politici u Federaciji BiH jednako ilustrira i najnovije poglavlje u vezi s javnim pozivima za finansiranje projekata.

Tako je Ministarstvo, prije petnaestak dana, objavilo da se odbijaju projekti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Hrvatskog leksikografskog instituta BiH, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Zadržimo se na potonjem – Pozorište se na javni poziv za sufinansiranje prijavilo s monografijijom ”100 godina Narodnog pozorišta” (ne 5 ili 10, već cijelo stoljeće!!!), a komisija Ministarstva odbijanje je obrazložilo – Nedostaje vrijeme realizacije projekta???

Muzej Ratnog djetinjstva je u svojoj objavi naglasilo da o projektima odlučuju ”nekvalifikovani i nedovoljno pismeni za poslove koje su im poklonile njihove stranke”.

Ne upuštajući se u ocjenu je li to ”prejaka riječ”, naglasit ćemo neupitnu činjenicu: komisija Federalnog Ministrastva kulture, koja filtrira prijave aplikanata, nemilodrdno odmah odbaci ”nepotpune prijave” ni ne gledajući sadržaj i značaj programa. Nemamo volje navoditi sve konstatacije ‘šta je nepotpuna prijava’, jer ih ima smiješnih i besmislenih.

Ali, želimo istaći: je li zaista toliko teško zatražiti dopunu prijave, makar to ograničili na samo par dana?

Ili je stvar u ovome – novac poreznih obveznika, koji nam je samo dat na raspolaganje i podjelu (našom milošću), baš i ne želimo tako lako davati onima koji (prečesto i ozbiljno potplaćeni) žele stvarati kulturu u BiH.

Postavka Muzeja ratnog djertinjstva