Festival bh drame 2018

Odabrane predstave za 17. Festival bh. drame

Cooltura Gledam

Ovogodišnji XVII Festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teksta održava se u Zenici od 7. do 15. 5. pod sloganom ‘Ex Ponto: Gdje je moje mjesto?’ i selektor Nedžad Fejzić predstavio je sedam teatarskih ostvarenja koja će se naći u programu festivala.

Najvrijednija konstatacija je da i ovogodišnji Festival nastavlja trend praizvedbi tekstova domaćih autora započet prije dvije godine.

Taj ”optimistički snimak naše pozorišne situacije” potvrđuje domaćin festivala, Bosansko narodno pozorište Zenica, sa praizvedbom predstave ”Ravna ploča” Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije.

Pored ove festivalske premijere, u glavni takmičarski program su uvrštene sljedeće predstave:

”Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog pozorišta Skoplje, u režiji Aleksandra Morfova, a prema tekstu Danisa Tanovića i Aleksandra Morfova, predstava ”Zrenjanin“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, u režiji Borisa Liješevića i prema tekstu Igora Štiksa, zatim predstava ”Jedvanosimsoboakalomistobo“ autorice Nejre Babić i autora Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta, predstava ”Knjiga mojih života“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, nastala prema tekstu Aleksandra Hemona i u režiji Sabrine Begović, predstava Narodnog pozorišta RS Banja Luka ”Naši dani“, nastala u režiji Juga Radivojevića, a prema tekstu Željka Stjepanovića i, na koncu, predstava ”Neće biti smak svijeta“ u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, autora i reditelja Adnana Lugonića.

Iz predstave Jedvanosimsoboakalomistobo
Iz predstave Jedvanosimsoboakalomistobo