Balašević, Sarajevo 1998

Na današnji dan u svijetu muzike: 07. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1960 – Rođen Steve Bronski, osnivač britanskog synth pop trija Bronski Beat (najveći hit “Smalltown Boy”).

1962 – Rođen Garth Brooks, američki country pjevač i jedno od najvećih imena u ovom žanru, u čijim pjesmama često ima i elemenata rocka.

1962 – Rođena Deborah Bonham, engleska rock i blues pjevačica, sestra Johna Bonhama, bubnjara grupe Led Zeppelin.

1964 – Beatlesi izazivaju histeriju u Americi. Jedna televizijska slika obišla je cijeli svijet i još se godinama prikazivala kao ilustracija masovne histerije koju su izazivali Beatlesi u Americi: na aerodromu JFK u New Yorku 7. 2. 1964. godine više od 5.000 fanova, uglavnom djevojaka, dočekali su Beatlese, uz vrištanje i masovno padanje u nesvijest. Već planetarno slavni bend iz Liverpoola tada je prvi puta došao u Ameriku na turneju. Ako niste znali: U bivšoj Jugoslaviji nikada nismo imali sreću dočekati Beatlese, ali se ovdje, ipak, jednom dogodila jednaka histerija. Roy Thinnes, osrednji hollywoodski glumac, bio je 1968. godine u Jugoslaviji mega popularan kao Ben Quick u sapunici “Dugo toplo ljeto”. A u ljeto ’68. posjetio je Zagreb i Beograd i u oba grada na aerodromu ga je dočekala masa histeričnih obožavateljki. Mnoge su, također, od uzbuđenja ‘padale u nesvijest’, a glumac je bio šokiran kada je napunio stadion OFK Beograda ženama koje su vrištale.

1966Američka vokalna R&B i funk grupa The Temptations objavila singl “Get Ready” s kojim je najavila istoimeni album. Jednu od posebno zanimljivih obrada snimila je 1969. rock grupa Rare Earth na istoimenom albumu i trajala je 24 minuta.

1970 – Holandski “one hit wonder” sastav Shocking Blue objavio je 1969. svoj drugi album “At Home”, ali nije zabilježeno precizno vrijeme izlaska. No, tek kada je na današnji dan 1970. godine pjesma “Venus” s tog albuma izbila na prvu poziciju američke top liste, cijeli svijet se zainteresirao za ovaj rock bend. Ipak, premda je Shocking Blue za vrijeme svoje karijere koja je trajala od 1967. do 1974. objavio 10 albuma, te čak ostvario višemilionsku prodaju svojih izdanja, grupa nikada više nije imala ni jedan internacionalni hit.

1975 – Beogradska rock grupa Pop mašina završila svoj drugi album “Na izvoru svetlosti”. Studijskim snimkama je na album, koji je objavila RTV Ljubljana, pridodan je koncertni zapis blues numere “Negde daleko” sa nastupa Pop mašine 2. 1. ’74 u beogradskoj Hali sportova. Sve pjesme napisali su Robert Nemeček (bas, vokal) i Zoran Božinović (vokal, gitara). Ako niste znali: Jednu od najzapaženijih pjesama albuma “Rekvijem za prijatelja” napisali su “u hipu” u ljubljanskom studiju Nemeček, Marković i Ignjatović na stihove Ljube Ninkovića, nakon što su čuli šokantnu vijest da je pjevač grupe san Predrag Jovičić poginuo od strujnog udara na koncertu u Nišu 2. 2. ’75.

1983Beogradski synth-pop-rock duo D’Boys objavio debitantski album “Ajd’ se zezamo” na kojem su pjesme “Mi smo D’Boys”, “Sinjorita”, “Sexy, sexy” i “We Are D’Boys” bile favoriti radijskih programa.

1987Beogradska pop grupa Zana završila je u studiju Ša-Na-Na snimanje petog albuma “Otkinimo noćas zajedno” sa hit pjesmom ”Vejte snegovi”, jednim od najpoznatijih songova Zane u cijeloj karijeri. Ako niste znali: U pjesmi ”Vejte snegovi” značajnu ulogu ima legendarni folk klarinetist, Boki Milošević.

1988 – Mišo Kovač i zadarska grupa Forum, kao prateći bend, održali koncert u dvorani Košarkaškog kluba “Cibona” u Zagrebu 5000 gledatelja, što je maksimalni kapacitet ovoga prostora. Snimak nastupa nedugo poslije objavio je Jugoton kao Mišin prvi live album u karijeri. Izdanje su činile dvije LP ploče i nazvano je jednostavno “Koncert”. Na njemu se nalazi 21 hit popularnog pjevača, među kojima su “Zali to cvijeće suzama sreće”, “Jedan dan života”,”Ostala si uvijek ista”, “Ja nemam više razloga da živim”, “Ako me ostaviš”, “Drugi joj raspliće kosu”, “Svi pjevaju ja ne čujem”, “Noćas ćemo zemlji ko materi reći” itd.

1998Đorđe Balašević održao koncert u sarajevskoj Skenderiji pred 10.000 gledatelja. Tek nešto više od dvije godine poslije završetka rata u BiH, bio je prvi izvođač iz Srbije koji je (dobro)došao u Sarajevo. Zbog ogromnog zanimanja, koncert je bez prethodne najave ponovljen sutradan, opet pred prepunim gledalištem, a u velikom broju i sa istom publikom od prethodne noći.

1998 – U beogradskom Ateljeu 212 održan nesvakidašnji koncert bubnjara Dragoljuba Đuričića, koji je snimljen i objavljen na albumu “Two drums & percussion”. Đuričić, nekadašnji član grupa Smak, Leb i sol i Kerber, još je desetak godina ranije počeo eksperimentirati samo sa perkusionističkim izvedbama i novi je koncert priredio s dodatkom muzičara amatera.

1999 Umro Bobby Troup (81), američki jazz pijanista i kompozitor, upamćen kao autor slavne teme “Route 66”, rhythm and blues standarda kojeg su obradili mnogi izvođači, među kojima The Rolling Stones, Chuck Berry, Dr. Feelgood, Depeche Mode, Van Morrison itd.

2008 – Svjetski gitarski rekord. U američkom gradu Concordu na današnji dan su 2.052 gitarista istovremeno zasvirali pjesmu Woodyja Guthriea “This Land Is Your Land”, s namjerom da postignu novi svjetski rekord u broju izvođača koji istovremeno sviraju na jednom mjestu. Žirijem je predsjedao Country Joe McDonald (slavni izvođač s Woodstocka 1969.) koji je nakon izvedbe zvanično objavio: oboren je stari rekord kojeg su u Njemačkoj, u ljeto 2007. godine, 1.802 gitarista postigli svirajući klasik grupe Deep Purple “Smoke on the Water”.