Uriah Heep-Suncokret-Pankrti

Na današnji dan u svijetu muzike: 08. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 Rođen Karlo Metikoš, alias Matt Collins, prva internacionalna rock zvijezda s ovih prostora.

1961 – Rođen Vince Neil, pjevač američke glam metal grupe Motley Crue.

1963Rođen Marijan Ban, rock pjevač i autor, član grupa Daleka obala i Marijan Ban & Diktatori.

1969 – The Flying Burrito Brothers, američka country rock grupa, objavila debitantski album “The Gilded Palace of Sin”, kasnije proglašen za jedno od 500 najvećih rock izdanja. Najznačajniju autorsku ulogu na albumu imao je lider benda, pjevač i multi-instrumentalist Graham Parsons, koji se inače smatra za jednog od 100 najznačajnijih rock umjetnika. Songovi “Sin City”, “Do Right Woman” i “Dark End Of The Street” smatraju se pionirskim radovima moderne country muzike, koja je bila fuzija tradicionalnog folk izraza i drugih formi popularne muzike kao što su gospel, soul i rock & roll.

1971Engleska rock grupa Uriah Heep objavila drugi studijski album “Salisbury”. Nakon debitantskog izdanja iz prethodne godine, na kojem su imali jedan hit, “Gypsy”, ali je ostatak materijala ostao nezamijećen, s ovim albumu su privukli veću pozornost za svoje progresivne rock izvedbe. To se prvenstveno odnosi na naslovni 16-minutni song snimljen uz veliki orkestar te “Bird of Prey” i posebno baladu “Lady in Black”.

1977Beogradska akustičarska grupa Suncokret započela snimanje pjesama za svoj prvi i jedini album “Moje bube” (izdavač: RTV Ljubljana, 1977.). Grupa je bila unikatna na sceni i prepoznatljiva po čak tri odlične pjevačice – Snežani Jandrlić, Biljani Krstić i Gorici Popović. Pjevali su i muški članovi grupe, akustični gitaristi Bora Đorđević i Nenad Božić te basista Miodrag Bata Sokić. Od ukupno 11 pjesama na albumu, dvije su bile obrade tradicionala (“Kara Mustafa” i “Moj đerdane”), dok je za većinu ostalih glazbu i stihove napisao Bora Đorđević. No, ne i za najuspješniju, za pjesmu koja je označila cijelu karijeru grupe Suncokret. Riječ je o baladi “Prvi sneg” (među publikom poznata i kao “Dolazi zima”), čiji je kompletni autor Dušan Mihajlović alias Dr. Spira, koji će kasnije predvoditi alternativni sastav Doktor Spira i ljudska bića. Poslije izlaska albuma “Moje bube” u grupi Suncokret su stalno izbijale nesuglasice među članovima o stilu koju će izvoditi, zbog čega su se počele događati česte promjene u sastavu. Odlaskom Bore Đorđevića i Bilje Krstić, Suncokret je postao čak “električarska” grupa, koju je predvodila Snežana Jandrlić i u kojoj je jedno vrijeme bubanj svirao Ivica Vdović Vd, kasnije poznat kao član Šarla akrobate, EKV-a i Heroja. Ali, ni u jednoj varijanti novog uspjeha nije bilo i Suncokret se raspao 1980.

1980Ljubljanska punk grupa Pankrti objavila debitantski album “Dolgcajt” (dosada), koji se smatra jednim od ključnih albuma yu-rocka. Brojevi koji su razbili dosadu i otvorili novo poglavlje rock scene su “Kruha in iger”, “Lepi in prazni”, “Jest sem na liniji”, “Totalna revolucija” i “Računite z nami” – ironično tumačenje Balaševićeve “Računajte na nas”.

1981 – Rock grupa R.E.M. (Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills i Bill Berry) započela prvo snimanje u karijeri. Snimili su tri pjesme, “Gardening At Night”, “Radio Free Europe” i “(Dont Go Back To) Rockville”. Prvi album “Murmur” objavili su 1983. i na njega je uvrštena samo “Radio Free Europe”.

1982 – Tragedija na rock koncertu u Zagrebu. Prije početka koncerta Riblje čorbe u Zagrebu 8. 2. 1982. godine dogodila se tragedija: u gužvi koja se stvorila na ulazu u dvoranu Dom sportova smrtno je stradala 14-godišnja Željka Marjanović. Ironija sudbine je da se turneja Riblje čorbe, kojom su promovirali dva albuma iz prethodne godine, “Pokvarena mašta i prljave stvari” te “Mrtva priroda”, zvala – “Od Čačka do Beograda – Ko preživi, pričaće”. Ako niste znali: Ovo je bio jedini slučaj stradanja publike na nekom ovdašnjem rock koncertu. A najstrašnija tragedija u svijetu dogodila se 3. 12. 1979. prije jednog američkog koncerta grupe The Who. Publika ispred dvorane začula je zvuk sa tonske probe i pomislili su da je koncert počeo te su pohrlili prema ulazu i u stampedu je smrtno stradalo 11 osoba. Jednako je strašno da organizator o tome uopće nije obavijestio bend, navodeći kasnije da su se plašili još veće gužve i problema s masom ako koncert bude otkazan.

1984Prvoga dana Zimske olimpijade u Sarajevu (8. do 19. 2. 1984.) službeno je puštena u upotrebu dvorana Zetra, koja je poslije korištena kao jedan od najvećih koncertnih prostora u regionu, kapaciteta oko 15.000 posjetitelja. Međutim, pop i rock izvođači se nisu baš često odlučivali za koncerte u ogromnoj Zetri. Čak su i Indexi i Bijelo dugme radije nastavili svirati u intimnijem prostoru Skenderije. U ratu tokom 90-ih teško oštećena, Zetra se počela obnavljati u jesen 1997 i ponovo je otvorena 1999. Prvi koncert u renoviranoj dvorani održali su Indexi, 1. 10. 1999., s nizom gostiju i snimka tog događaja je objavljena na dvostrukom albumu pod nazivom “Posljednji koncert u gradu”, jer to i jeste bio posljednji solistički nastup legendarne grupe u njihovom Sarajevu.

1986 – Ljubljanska industrial rock grupa Laibach objavila četvrti album “Nova akropola”. Izdala ga je neovisna britanska kuća Cherry Red, ali već od sljedećeg studijskog albuma Slovence preuzima puno jači londonski diskograf Mute Records, koji je tada u katalogu imao Depeche Mode, Yazoo, Nick Cave and the Bad Seeds, Erasure i druge zanimljive izvođače nove generacije, što je i za Laibach značilo otvaranje svjetskog tržišta. Pjesme za “Novu akropolu” snimljene su na njemačkom i slovenskom jeziku, a jedna od njih, “Krvava gruda – plodna zemlja”, poslužila je kao naziv prvog legalnog koncerta koji je Laibach iste godine izveo u Sloveniji, na Humu pored Velike Gorice. Ako niste znali: Grupi Laibach, kojoj je bilo zabranjeno koristiti ime jer je to nacistički naziv za Ljubljanu, kao i održavati koncerte u Jugoslaviji, a tek je poslije ovog albuma, na kongresu slovenske omladine, usvojen zahtjev da im se to odobri. Štoviše, za Dan mladosti, 25. maja, grupa je dobila i nagradu.

1990 – Ubio se Del Shannon (55), američki rock and roll i country pjevač i autor. Najpoznatiji njegov broj je “Runaway” iz 1961.

2006Na 48. dodjeli godišnjih muzičkih nagrada Grammy dominirala je irska rock grupa U2. Imali su pet nominacija i u svim predloženim kategorijama osvojili su trofeje za svoj album “How to Dismantle an Atomic Bomb”. Bio je to novi rekord – najveći broj Grammyja koji je jedna rock grupa dobila u jednoj godini. Rekorde za solo izvođače sa po osam osvojenih nagrada u jednoj godini. drže Michael Jackson (1984) i Carlos Santana (2000).