Josip Dujmović

Gol u gostima – Glas.ba glasno i bez dlake na jeziku na stranicama Ziher.hr

Brbljaonica Glas.ba RTV InMediaStres Muzika BiH

Kako to često bude, bilo čime da se bavite – mjera uspjeha pokazuje se tek priznanjima iz vana, da bi vas i na kućnom pragu ozbiljnije shvatili.

Portal o kulturi i umjetnosti Ziher.hr (iza kojeg, od njegovog osnutka 2010. godine, stoji istoimena udruga za promicanje i unapređenje kulture javnog dijaloga, tolerancije i kulturnih sadržaja među mladima putem medija), krenuo je u vrlo ozbiljnu i odgovornu avanturu – da kroz nekoliko mjeseci predstavi po jednu zemlju regije i njenu kulturnu scenu.

Razlog, ziher, ne može biti normalniji: ”Cilj šetnje je srušiti granice kada je u pitanju kultura i istražiti što se to dobroga i kvalitetnog krije u zemljama koje su nam jezično, kulturalno i kilometarski bliske”.

Svoj redakcijski safari započeli su ”Mjesecom Bosne i Hercegovine”, pa su do sada predstavili dvije sarajevske ekipe, elektro dvojac After Affair i grupu Helem Nejse, tematizirali sevdah kao tradicijski muzički ponos BiH, te recenzirali po jedan rock album, film i knjigu ovdašnjih autora.

Na tom tragalačkom putu istraživanja bh. scene odlučiše kroz sito i rešeto provući i urednika Glas.ba portala.

Od Zihera doživljeni kao ”najjači glazbeni portal u BiH”, ponovili smo, eto, rezultat Helem Nejse ekipe, gol u gostima, ali samo kao rezervni ili pomoćni tim reprezentacije ”BiH scena”.

O temama, dijagnozama i terapijama čitajte u tekstu Glas.ba je portal koji odr(a)žava scenu u BIH. Kakva je ta scena zapravo?