Zaječarska gitarijada 2019. objavila headlinere, čekaju se još imena demo bendova

Muzika - regija Show Time

Zaječarska gitarijada će u 53. izdanju biti održana od 27. do 29. 6. i listu headlinera predvode SARS, Stefanovski, Goblini, Van Gogh, Električni orgazam.

Iako je kao glavna zvijezda festivala ranije najavljen Whitesnake, već neko vrijeme se zna da će slavi hard rock bend svirati 27. 6. solistički koncert na beogradskom Stadionu Tašmajdan.

Organizator festivala objavio je konačni program, u kojem će 27. 6. nastupiti Đorđe David, S.A.R.S. i Vlatko Stefanovski, dan poslije Goblini, Alen Islamović i Riblja čorba, a 28. 6. sviraju Atomsko sklonište, Van Gogh i Električni orgazam.

Zaječarska gitarijada izvorno je zamišljena kao takmičenje i afirmacija novih bendova, ali demo program je još ”na čekanju i poznato je samo da će se 10 bendova pojaviti u dva polufinala 27. i 28. juna, dok su finale i izbor pobjednika predviđeni zadnjeg dana.

Aleja velikana

Prošlogodišnji pobjednik Zaječarske gitarijade je alternativni beogradski sastav Aleja velikana i činilo nam se pomalo neobičnim da ih festival neće opet predstaviti u društvu navedenih velikana rocka. No, u kontaktu s administratorom njihove Facebook stranice saznajemo – bend više ne postoji!

Aleja velikana (naslovna fotografija) osnovana je u proljeće 2016. godine i svoju autorsku muziku opisuju kao mješavinu koja uključuje hip-hop, funk, reggae i rock and roll nenrol, koju oni sami nazivaju ”brzi”, pa se i najpozatija dosadašnja pjesma zove ”Veoma si brz”. Već su osvajali nagrade na drugim demo festivalima – na prošlogodišnjem Demofestu u Banja Luci su, među ostalim priznajima, dobili prvu nagradu publike, a pobjednici su 37. Majske gitarijade u Požarevcu, dok među veće uspjehe ubrajaju nastup na Exit festivalu 2018.

Kao rezultat pobjede na prošlogodišnjoj Zaječarskoj gitarijadi, trebali su snimiti i objaviti prvi album.

3 razmišljanja na “Zaječarska gitarijada 2019. objavila headlinere, čekaju se još imena demo bendova

  1. Mozda bend pod tim imenom postoji, ali to nije bend koji je osvojio nagrade prosle godine, jer vecina clanova, ukljucijuci one koji su i osvojili te nagrade, nije u njemu.
    Zapravo je malo neukusno od strane clanova nove “AV” da prisvaja te nagrade, a i naziva stranicu pravog benda laznom.

Komentari su zatvoreni.