Festivals

Demofest, prvi BiH kandidat za European Festival Awards

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Nagrada za najbolje festivale na Starom kontinentu, ustanovljena 2009. godine, među kandidate za trofeje koji će se dodijeliti za rezultate u 2017. uvrstila je čak 10 događaja u našem regionu, a među njima prvi put jedan BiH festival.

Glasanje putem linka traje do 30. 11. i 17. 1. 2018. u Groningenu će biti proglašeni pobjednici. Spomenimo i to da svi glasači automatski sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti VIP ulaznice za festivale koji osvoje trofeje.

U glavnoj kategoriji ”Best major festival” nominiran je novosadski Exit, koji je nagradu već osvojio 2013. godine.

Evo ostalih kategorija u kojima su se kao kandidati našli regionalni festivali:

Best medium-sized festivals – Demofest, IN Music, Lovefest, Sea Dance (dobitnik priznanja 2014.) i Sea Star (nominiran i u kategoriji najboljeg novog festivala).

Best small festival – Ment Ljubljana, Taxirat Skoplje, Vibe Kragujevac, Dev9t Beograd.

U jednoj zanimljivoj kategoriji ”Line-up of the Year”, nažalost, nemamo ni jednog našeg kandidata.

U kategoriji najboljeg srednjeg festivala čak su 64 kandidata, a neki od njih, poput njemačkog Splasha i hrvatskog IN Musica već imaju poveliki internacionalni ugled, pa je teško očekivati da će se banjalučki Demofest okititi trofejom (iako, nikad se ne zna), ali već uvrštavanje u ovo cijenjeno društvo ogromni je uspjeh i za Banja Luku i za bosansko-hercegovačku muzičku scenu.

Eppur si muove!