Misterija: 3bjut koji (ko će ga znati zašto) još nije ‘slavan’

Muzika - regija Show Time

Ponekad, zaista ko bi ga znao zbog kojih okolnosti, i medijima i publici koja vrlo dobro zna šta je dobar rock promaknu muzički dragulji. Naš grijeh.

Tekstove vrlo rijetko počinjemo sa spotom. Ovaj za pjesmu ‘Ragnarök’ (feat Ro La & Hrepa), prvi je ispit za vas hoćete li i nastaviti čitanje.

Pretpostavljamo da su vas, ipak, energičan bass & drums i gitarski riff dovoljno zagolicali, uz upitnik nad glavom zašto je ovakav broj u pola godine imao samo 53 pregleda! Pa i hranjenje kokoši (što smo kao blesavu temu unijeli u tražilicu) ima više.

Krenimo od početka.

U ljeto 2015. gitarista i autor Saša Jimi Kesić započinje s radom na projektu ‘3bjut tu Tužne uši’. Kada ga je dovršio, u jesen prošle godine je na svom video kanalu objavio jednu od pjesama, ”Ti me uči”, sa jednim od gostiju projekta, Nikolom Radmanom, splitskim alter-rock glazbenikom koji je svirao na albumima Pips, Chips & Videoclips i Urban & 4.

U 12 pjesama albuma ”3bjut to Tužne uši kojeg potpisuje Kesićeva nova grupa Jimi & The Garage Band, pojavljuje se niz gostujućih pjevača, između ostalih Mladen Badovinac (TBF), Boris Hrepić Hrepa (Sunnysiders), Dejan Cukić, Dean Škaljac (Grad, Gerila), Goran Trajkoski (Mizar, Anastasia), Nikola Radman i drugi.

S takvom ekipom, ali i idejom albuma, trebalo bi da se diskografi utrkuju koji će dobiti izdanje u svoj katalog. Ali nisu, pa je Jimi Kesić nastavio sam objavljivati spotove.

Za mlađu publiku to je ‘prva vijest’, a i stariju treba podsjetiti. Grupu Tužne uši formirali su 1982. godine u Splitu pjevač Dinko Fazinić i gitarista Saša Jimi Kesić, te su pod utjecajem Joy Divisiona započeli sa stvaranjem vlastitih minimalističkih i psihodeličnih pjesama.

Prvi demo ‘Ti me uči’ bio je na brojnim top listama radio stanica ex-Yu i poslije su slijedili ‘Bijeg’, ‘Hod kroz maglu’, ‘Trebam te’, ‘Noć je moj svijet’, ‘Obale’,prvi veći nastup kao predgrupa EKV na splitskim Gripama 1986. godine, pa nastup na subotičkom festivalu ‘Omladina ’87’ s pjesmama ‘Hod kroz maglu’, ‘Nestvarne stvari’ i ‘Probudi se i ustani’, koje su im donijele finale i odluku žirija da nagradu za najbolje dijele s grupama Indust bag, KUD Idijoti, Grad i Mizar (LP ‘Najbolji uživo – Omladina ’87’).

Sve je to proslavilo Tužne uši i splitsku nezavisnu scenu. No, bend je nestao sa scene bez objavljenog studijskog albuma.

Jimi Kesić je u poratnim godinama zapaženiji angažman imao u splitskoj grupi Fon Biskich & Narodno blago, s kojom je radio desetak godina, pa preselio u Beograd i u ljeto prošle godine objavio dvostruki indie pop album ”Kamera za snove/ Narcisi i zlatousti” s potpisom svog novog projekta Jimi & Garage Band (usput, sjajnog).

U isto vrijeme počeo je raditi na ‘3bjut tu Tužne uši’, s motivom da obilježi 30-godišnjicu nastupa Tužnih ušiju na festivalu Omladina ’87.

Rekosmo, pjesme su se nizale na video kanalu, gotovo nezapažene, i – aleluja – album se ovih dana pojavio kao digitalno izdanje Dallas Recordsa.

Uz obrade brojeva Tužnih ušiju, na njemu je i jedna nova stvar.

“Dok su svoje vokale snimali Leo i Nikola, meni i Dinku je pala na pamet ideja da napravimo jednu potpuno novu pjesmu, kao točka za kraj. To je ‘Posljednji valcer’, koju je, naravno, morao otpjevati Davor Bilić, originalni pjevač Tužnih ušiju”, objašnjava Jimi Kesić.

I ako sada vjerujete da projekt zaslužuje puno veću pažnju, album možete preslušatiu na Deezeru!

 

1 razmišljanje na “Misterija: 3bjut koji (ko će ga znati zašto) još nije ‘slavan’

Komentari su zatvoreni.