Činčila ubicama Majke Zemlje: Marš na Mars (ili, sarajevski bend pred velikim zaokretom)

Muzika BiH Show Time

Sarajevski psihodelični funk-rock bend Činčila novim singlom “Marš na Mars” šalje nedvosmislenu žestoku kritiku čovječanstvu – dosta je ubijanja naše Majke Zemlje!

Zabrinjavajuće slike koje upravo ovih dana gledamo sa raznih strana svijeta – od katastrofalnih snježnih lavina u Austriji i Njemačkoj do rekordnih i ubitačnih toplotnih udara u Australiji – samo su nove epizode upozoravajućih planetarnih pojava, kao posljedice bahatosti ljudskog roda, koji je postao gluh i slijep na hitnu potrebu globalne zaštite životne sredine.

U satiričnom spotu ”Marš na Mars” (koji je zanimljiva kreacija Romana Kuduzovića), frontmen Činčile, Vanja Solaković, simbolizira individualca kojem je dosta svega i, tražeći način kako da napusti ovaj ugroženi svijet, izrađuje raketu od kartona i u njoj uspijeva odletjeti na Mars.

”Karton, kao jeftini umjetnički materijal, metaforički govori i o tome kako istinski, ali i u umjetnosti, nismo ovisni o materijalnom bogatstvu da bismo uspješno pronašli svoje utočište i mir. U ovom konkretnom slučaju Mars predstavlja i jedan imaginarni svijet, u koji protagonista odlazi, u njemu nalazi sreću i donosi je u svoju realnu sredinu, dijeleći je sa svima, putem muzike i performansa”, objašnjava ideju pjesme i kratkog filma Vanja Solaković.

Inače, singl „Marš na Mars“ je objavljen pod etiketom Lampshade Media, kojim se najavljuje album Činčile planiran za proljeće ove godine.

Upravo prelazak pod okrilje poznate beogradske izdavačke kuće, čiji znatan programski fokus je usmjeren na nove, alternativne, progresivne i provokativne izvođače, za Činčilu predstavlja znatan pomak u izlasku na regionalnu scenu. Njihov debitanski album “Šta znam” izašao je u proljeće 2016. godine samo formalno s etiketom sarajevskog Hayat Productiona, ali je ostao tek lokalno poznat, premda su brojevi sa tog izdanja, kao ”Vamaee”, ”Kitopsina”, ”Svirao funk”, ”Vozdra hej”, ”Kurcu za uši”, ”Rajvosa”, zaslužili puno širu pažnju.

U međuvremenu su se u bendu dogodile razne personalne promjene, među kojima je najvažnija da je gitarista Zlatan Hadžifejzović izašao iz postave (ali je ostao saradnik benda, pa tako i za novi singl potpisuje muziku i tekst).

Danas su Činčila Vanja Solaković (vokal, gitara), Mirza Bradarić (gitara), Arman Hadžigrahić (gitara), Ismar Žalica (bas) i Vanja Gutić (bubnjevi), uz napomenu da su singl snimili basista Boris Marković i bubnjar Jan Delić.

Jedno s drugim, ozbiljan izdavač i posložena, nadamo se, dugotrajna postava, pretpostavka su da će sarajevski artistički garage rock & funk alternativci, kao jedno od najozbiljnijih novih imena bh. rock scene, ove godine brže doprijeti do brojnije publike u cijelom regionu.

Činčila press fotografija

1 razmišljanje na “Činčila ubicama Majke Zemlje: Marš na Mars (ili, sarajevski bend pred velikim zaokretom)

Komentari su zatvoreni.