Pekinska Patka, Atomsko sklonište, Zabranjeno pušenje

Na današnji dan u svijetu muzike: 10. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Rođena Nada Knežević, pjevačica za koju se može reći da je imala dvije paralelne karijere: za široki jugoslavenski auditorijum bila je vrsna interpretatorica zabavne muzike, dok je u inozemstvu uvijek slovila za vrhunskog jazz izvođača.

1947 – Rođen Tom Scholz, gitarista i autor u američkom rock bendu Boston, poznat i kao muzički inovator (portabl gitarsko pojačalo Rockman).

1957 – Little Richard, američki pionir rocka, objavio debi album “Here’s Little Richard”, koji donosi tri njegova velika hita, “Tutti Frutti”, “Long Tall Sally”,  i “Jenny, Jenny”, a cijelo izdanje se smatra jednim od najboljih albuma u rocku.

1963 – Rođen Rick Rubin, slavni američki muzički producent, koji je svjetski poznat postao kao originalni DJ Beastie Boysa te kao suosnivač Def Jam Recordsa.

1964 – Simon & Garfunkel snimili “The Sounds of Silence”, prvu autorsku pjesmu za svoj debi album ”Wednesday Morning, 3 A.M.”, koji će biti objavljen 19. 10. iste godine, a upravo će ovaj broj prvi megahit u njihovoj karijeri.

1967 – Objavljen EP ”Arnold Layne”, prvo diskografsko izdanje engleske psihodelične rock grupe Pink Floyd, čiju naslovnu pjesmu je napisao Syd Barrett, pjevač, gitarista i jedan od osnivača benda.

1967 – Cat Stevens, britanski kantautor grčkog porijekla, objavio debi album ”Matthew and Son”, čija je naslovna tema postala njegov prvi uspješni broj s kojim će početi jedna vrlo bogata i vrijedna muzička karijera.

1967 – Aretha Franklin izdala svoj 10. album “I Never Loved a Man the Way I Love You” i prvi koji se probio u vrh američke top liste, a kasnije je svrstan među esencijalna izdanja žena u rocku te općenito najboljih albuma svih vremena. Najslavnija Arethina pjesma ne samo s ovog albuma nego i u cijeloj karijeri postala je obrada Otis Reddingovog klasika “Recpect”, song kojeg je ona snimila dvije godine nakon originala. No, Arethina je verzija upisana u Grammy Hall of Fame, upisana u američki nacionalni registar, uvrštena na 4. mjesto liste ‘Songovi stoljeća’ i proglašena kao 5. na listi 500 najvećih rock songova svih vremena.

1980 – Punk grupa Pekinška patka započela snimanje svog prvog albuma “Plitka poezija”, koji će vremenom zadobiti kultni status u domaćem punku. Postavu grupe u ovom trenutku su činili pjevač Nebojša Čonkić Čonta, gitarist Sreten Kovačević Srele, bubnjar Laslo Pihler Laci i basist Boris Oslovčan Bora. LP ploča se prvobitno trebala pojaviti na tržištu u maju, ali je izdavanje otkazano jer je 4. 5. umro Josip Broz Tito, pa je zvanično objavljena tek nakon njenog predstavljanja u rock programu Splitskog festivala u ljeto ove godine. Pjesma “Bolje da nosim kratku kosu” postala je još jedna himna punk generacije u tadašnjoj Jugoslaviji, zajedno sa  “Biti ružan, pametan i mlad”, ranije objavljenoj na singlu, a uspješne su postale još “Poderimo rock” i “Ja sam panker u sakou starom”. Ako niste znali: Američka disco house / experimental / punk grupa The Final Solutions je na singlu “Return to Motherland” (Frick & Frack Records, 2006.) snimila pjesme “Poderimo rock” i “Kontracepcija” sa albuma “Plitka poezija” – i otpjevala ih na srpskom jeziku.

1988 – Eric Clapton izdao svoj 13. solo album ”Pilgrim”, koji je postao jedno od komercijalno najuspješnijih njegovih izdanja, a najveći hit bila je balada “My Father’s Eyes”.

1990 – Grupa Atomsko sklonište završila snimanje albuma “Criminal Tango”, a objavila ga je krajem godine izdavačka kuća RTV Ljubljana. Ne računajući prethodni “This Space Ship”, koji su Atomci snimili u Americi s ekipom gostujućih američkih glazbenika i koji se kod nas pojavio kao licencno izdanje, “Criminal Tango” je prvi domaći album pulskog hard rock benda koji je snimljen poslije smrti njihovog pjevača Serđa Blažića Đosera. U međuvremenu se potpuno promijenila postava. Kao jedini originalni član ostao je samo basista Bruno Langer, koji s ovim albumom preuzima i ulogu glavnog vokala, a novi članovi su gitarista Ranko Svorcan i bubnjar Nikola Duraković. Svih devet pjesama za album napisao je Langer i jednu od njih, numeru “Tajna”, posvetio je pokojnom Serđu. Neke od zanimljivijih još su “Johnny II”, “Cocaine Baby” i “Kineski bicikl”.

1997 – Masteringom obavljenim u Holandiji, završen je prvi poslijeratni album Zabranjenog pušenja ”Fildžan viška”. Pjesme su uradili Sejo Sexon i Elvis Kurtović i, umjesto tema o sarajevskim ratnim stradanjima, autori progovaraju o novim nesrećama iseljenika u dalekom bijelom svijetu (“Pismo Elvisu”), starim tugama gastarbajtera (“Možeš imat’ moje tijelo”), bivšim prijateljima narkomanima (“Mile hašišar”), o estradi (“Halid umjesto Halida”) i ponekoj ljubavi (“Kad dernek utihne”), dok je za naslovnu temu i najpopularniji broj albuma stihove napisao Sexon na muziku “My Hometown” Brucea Springsteena.