Električni orgazam - EX YU rock enciklopedija - Dubioza kolektiv

Na današnji dan u svijetu muzike: 11. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Tomaž Domicelj, rock kantautor i “Slovenskega naroda sin”, kako su ga zvali prema njegovoj najpoznatijoj pjesmi.

1950 – Rođen Bobby McFerrin, autor one-hit wondera “Dont Worry Be Happy”.

1970 – Objavljen album ”Deja Vu” kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young. Bio je to njihov drugi i najuspješniji naslov, koji je časopis Rolling Stone rangirao izabrao među 500 najboljih svih vremena. Pjesme ”Carry On”, ”Teach Your Children”, ”Almost Cut My Hear”, ”Helpless”, ”Woodstock” i ”Our House” najpoznatije su pjesme s ovog albuma.

1979 – U Dvorani mladosti u Rijeci održan je prvi ”Ri Rock festival”, na kojem su nastupili grupe Termiti, Naša Stvar, Beta Centaury, Quarter i Rađanje.

1983 – Američka heavy metal grupa Quiet Riot objavila album ”Metal Health”, svoje treće te najpoznatije i najuspješnije izdanje u opusu, na kojem su posebno istaknute pjesme  “Metal Health (Bang Your Head)” i  “Cum On Feel the Noize”, cover engleske glam rock grupe Slade.

1986 – Jugoton izdao peti studijski album Električnog orgazma pod nazivom “Distorzija”, koji s nešto komercijalnijim pjesmama privlači veću pažnju šireg kruga publike, a i sastav postiže svoj dotadašnji komercijalni vrhunac. Hitovi “Ja sam težak kao konj”, “Debela devojka” i “Ja ne postojim” su donijeli bandu izvrstan tiraž ploče, počele su ih vrtjeti i najkonzervativnije lokalne radio stanice te su postali po prvi puta općeprihvaćena velika rock grupa. Električni orgazam, inače, u ovom trenutku ima i promijenjenu postavu, u kojoj su od starih članova samo gitarista i pjevač Gile te bubnjar Goran Čavajda Čavke. Novi gitarista je 1985. postao Branislav Petrović Banana, a pred snimanje ovog albuma Grofa je na basu zamijenio Zoran Radomirović Švaba.

1987 – Banjalučka grupa Radio predstavila je u Jugotonovom centru u Banja Luci svoj prvi album pod nazivom “I konje ubijaju zar ne”. Pjesme “Mačka”, “Australija”, “Lopov” i balada “Večeras” izdvojile su se kao brojevi na top listama diljem bivše Jugoslavije.

1996 – Celine Dion objavila svoj četvrti album s pjesmama na engleskom ”Falling into You”, koji je postao jedan od 10 najprodavanijih ikad, a među brojnim nagradama dobio je Grammy za najbolji album godine i najbolji pop album. Najveći hitovi izdanja su “Because You Loved Me”, “It’s All Coming Back to Me Now” i “All by Myself”.

1998 – Objavljeno prvo izdanje ”Ex-YU rock enciklopedije” beogradskog novinara Petra Janjatovića, kao prva i još uvijek jedina enciklopedija o rock muzici cijeloga prostora bivše države, a njenu potražnju ilustrira podatak da je autor izdao još tri dopunjena izdanja..

2008 – Objavljen četvrti album grupe Dubioza kolektiv pod nazivom “Firma Ilegal”, prvi na kojem su sve pjesme otpjevane na maternjem jeziku i gotovo sve su postale hitovi, a među njima su ”Šuti i trpi”, ”Firma ilegal”, ”Svi u štrajk”, ”Blam”, ”Vlast i policija”, ”Dosta”.