Indexi - Alman Brothers Band - Smak

Na današnji dan u svijetu muzike: 12. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Rođen Al Jarreau, američki R&B, soul pop pjevač i autor.

1948 – Rođen James Taylor,  američki kantautor, petostruki dobitnik Grammyja i jedan od muzičara uključenih u Rock and Roll Hall of Fame, koji spada u krug najbolje prodavanih artista svih vremena, s prodajom većom od 100 miliona albuma diljem svijeta.

1949 – Rođen Mike Gibbins, bubnjar britanske rock grupe Badfinger.

1953 – Rođen Miroslav Cvetković Cvele, basista grupe Bajaga i Instruktori.

1956 – Rođen Steve Harris, basista grupe Iron Maiden.

1962 – Rođen Dražen Ričl, sarajevski gitarista poznat po nadimcima Para i Zijo u vrijeme stvaranja tzv. new primitivs pokreta, kada je bio član prve postave grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors, koja je formirana 1982. godine, i s kojom je snimio dva njihova prva albuma, “Mitovi i legende o kralju Elvisu” (1984.) te “Da bog da crk’o rok’n’rol” (1985.). Kada su Kurtovićevi Meteori 1985. prestali s radom, Dražen Ričl i gitarista Zlatko Arslanagić Zlaja u proljeće iste godine osnovaju pop-rock sastav Crvena jabuka. Za istoimeni debitantski album, objavljen u ožujku/martu ’86., Ričl je napisao tri od deset pjesama – “Bježi kišo s prozora”, “Kad je noć hladna i zvjezdana (Emira)” i “Nek’ te on ljubi (kad ne mogu ja”. Uz to, pored uloge gitariste, on je bio i glavni vokal sastava. Nažalost, vozeći se u malom “fići” na putu ka Mostaru, na prvi koncert kojim je trebala započeti promotivna turneja, 18. 9. 1986. godine dio članova Crvene jabuke zadesila je teška prometna nesreća u blizini Jablanice. Basista Aljoša Buha je poginuo, a Ričl je od zadobivenih ozljeda preminuo 1. 10.

1967 – Izašao debitantski album art rock grupe Velvet Underground pod nazivom “Velvet Underground and Nico”. Nico je bila njemačka glumica i model, koja se dolaskom u Ameriku počela baviti i rock muzikom i osim ovog albuma objavila je još 15-ak vlastitih. Najpoznatija pjesma prvijenca Velvet Undergrounda je poema Lou Reeda “Heroin”, a album je u povijest ušao i zahvaljujući omotu legenradnog Andy Warhola, utemeljitelja pop arta – na kojem je njegova slika banane, pa je i album ostao poznat kao “Banana”. Časopis Rolling Stone smjestio ga je na 13. mjesto liste 500 najznačajnijih albuma svih vremena.

Velvet Underground

1969 – Rođen Graham Coxon, gitarista grupe Blur.

1971 – Jugoton objavio singl ploču Indexa s pjesmama “Svijet u kojem živim” i “Da sam ja netko”. Prvu su zajednički komponirali i aranžirali gitarista Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić na tekst sarajevskog radijskog DJ-a Želimira Altarca Čička, a drugu je napisao Hrvoje Hegedušić na tekst pjesnikinje i svoje tadašnje supruge Maje Perfiljeve. Obje su svrstane među klasike sarajevske grupe, no oni sami su “Svijet u kojem živim” odabrali za svoju buduću “himnu” i s njom će završavati sve svoje naredne koncerte.

1971 – Američka grupa The Allman Brothers Band izvela prvi od dva uzastopna koncerta u njujorškom Filmore Eastu, koji su snimljeni za album ”At Fillmore East”, koji se smatra jednim od najboljih live rock albuma svih vremena i uvršten je u američki Nacionalni registar kao kulturološki i estitski važno djelo. Neke od zanimlježenih numera su “Statesboro Blues”, ”Stormy Monday” i 23-minutna izvedba “Whipping Post”.

1975 – U studiju 6 PGP-a u Beogradu grupa Smak je završila snimanje instrumentalnog songa “Ulazak u harem”, koji je komponirao lider benda i gitarista Radomir Mihajlović Točak. Ova četverominutna tema se smatra jednim od najboljih primjeraka virtuoznog gitarističkog soliranja u ovdašnjem rocku.

1979 – Rođen Pete Doherty, gitarista i pjevač u grupi The Libertines.

1995 – Rekord Parnog valjka na Porinu. Na drugoj dodjeli hrvatskih diskografskih nagrada Porin apsolutni slavodobitnik je bila rock grupa Parni valjak: ne samo da je te godine imala najviše nominacija (ukupno 11), već je dobila i najveći broj trofeja – čak sedam. Porina su dobili za album godine (“Buđenje”), pjesmu godine (“Sve još miriše  na nju”), za najbolju vokalnu suradnju (s Dadom Topićem u pjesmi “Molitva”) i u kategoriji “najbolja vokalna izvedba (duet ili grupa s vokalom)” te za najbolju snimku, produkciju i omot albuma.

2001 – Poljska izdavačka kuća Zic Zac objavila je jedan neobičan album pod nazivom “Yugoton”. Riječ je o kompilaciji obrada nekih od najslavnijih pjesama novog vala ex-Jugoslavije u izvedbi poznatih rock izvođača iz Poljske, koji su na poljskom snimili “Maljčiki”, “Crno bijeli svijet”, “Retko te viđam s devojkama”, “Uhvati ritam” i druge izabrane pjesme Električnog orgazma, Aerodroma, Bajage i Instruktora, Filma i Haustora. Poljska rock publika spadala je među najveće inozemne fanove nekadašnjeg jugoslavenskog rocka i albumi ovdašnjih bendova među kolekcionarima su imali istu vrijednost kao izdanja najslavnijih svjetskih izvođača. Zbog toga su u Poljskoj snimljeni još neki cover albumi, među kojima jedan, pod nazivom “Yugopolis”, sadrži 12 obrada hitova Parnog valjka.