pekinska-patka

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 – Rođen Brian Epstein, znameniti prvi menadžer Beatlesa.

1941 – Rođena Cass Elliott, pjevačica slavne američke pjevačke grupe Mamas and the Papas.

1948 – Rođen Dalibor Brun, rock pjevač koji je karijeru počeo u drugoj polovini 1960-ih u riječkoj grupi Uragani, potom je pjevao u Korni grupi, a u ’70-ima nastavio solističku karijeru kao pop pjevač.

1949 – Rođena Twiggy (pravim imenom Lesley Hornby), engleski supermodel, glumica i pjevačica, koja je postala postala ikona cijele jedne generacije iz 1960-ih godina, koja je za vitku liniju počela koristiti termin tvigi.

1951 – Rođen Daniel Lanois, kanadski gitarista, pjevač i autor, ali u svijetu poznatiji kao producent koji je radio albume mnogih slavnih izvođača, kao što su Bob Dylan, Peter Gabriel, Brian Eno, Robbie Robertson i najviše U2.

1952 – Rođen Nile Rodgers, najprije poznat kao gitarista disco/R&B grupe Chic i koautor njihovih slavnih brojeva “Le Freak” i “Good Times”, a od 1990-ih proslavio se kao producent radeći sa Dianom Ross, Sister Sledge, Davidom Bowiejem, grupom Duran Duran, Grace Jones, Slashom i brojnim drugim zvijezdama.

1963 – Rođen Jarvis Cocker, frontmen engleske alternativne rock grupe Pulp.

1968 – Rođen Damir Urban, rock pjevač, gitarist i autor iz Rijeke, lider grupa Laufer i Urban & 4.

1969 – Rođena Candy Dulfer, holandska pop-funk saksofonistica, koja se sviranjem počela baviti kao šestogodišnjakinja, a najslavniji njen broj je “Lily Was Here” (1990.), smooth jazz tema koju je napisao Dave Stewart (grupa Eurythmics) i u njoj svirao gitaru.

1970 – Održan prvi engleski Glastonburry Rock Festival i nastupili Marc Bolan (ex-T. Rex), Keith Christmas, Stackridge i Al Stewart.

1973 – U svojoj 26. godini od predoziranja umro Gram Parsons, američki country rock pjevač i autor, član grupa The Byrds i The Flying Burrito Brothers, te solo artist.

1979 – Objavljen debitantski singl novosadske punk grupe Pekinška patka i s pjesmama “Biti ružan, pametan i mlad” i “Bela šljiva”, koje su napisali pjevač Nebojša Čonkić Čonta i gitarista Sreten Kovačević Srele, izdanje je označeno kao povijesno vaažn trenutak s kojim je počelo novo razdoblje domaćeg rocka, odnosno početak smjene rock generacija.

1981Simon & Garfunkel održali open free koncert u Central parku u New Yorku, na kojem se okupilo više od pola miliona ljudi.

1983 – Izašao drugi album beogradske pop-rock grupe Poslednja igra leptira ”Ponovo ploča & druge priče”, čiji je ultimativni hit postala pjesma “Sličuge”.

1989 – Američki rock / funk / soul pjevač i gitarist Lenny Kravitz objavio debitantski album “Let Love Rule” i s dva najveća hita izdanja, naslovnom pjesmom te “Mr. Cab Driver”, počela je njegova uspješna karijera svjetske rock zvijezde.

1995 – Objavljen EP grupe Pink Floyd “London ’66 – ’67”, sa dva ”izgubljena” broja, dugačkom verzijom pjesme “Interstellar Overdrive” i ranije neobjavljenom “Nick’s Boogie”.