ACDC-Dire Straits

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođeni blizanci Chuck i John Panozzo, koji su 1972. osnovali rock grupu Styx, u kojoj je Chuck bio basista, a John bubnjar i obojica su pjevali.

1958 – Priređena treća i završna večer prvog Festivala zabavne glazbe Opatija. Bio je to “Festival jugoslavenske radio difuzije” i prvi natječaj je raspisan kao “Konkurs za popularnu pjesmu”, a pobjednik prve legendarne Opatije bila je pjesma “Mala djevojčica” koju su u duetu izveli Zdenka Vučković i Ivo Robić.

1967 – Rođeni blizanci Matthew i Gunnar Nelson, sinovi slavnog Rickyja Nelsona, poznatog rock and roll izvođača iz 1950-ih i ’60-ih godina. Braća su 1990. osnovali glam metal grupu Nelson, u kojoj su obojica ravnopravni vodeći vokali, te Gunnar još svira gitaru, a Matthew bas.

1973 – U svojoj 30. godini u avionskoj nesreći, samo sat nakon održanog koncerta, poginuo Jim Croce, američki folk i rock pjevač i autor. Između 1966. i 1973. objavio je pet albuma, a karijeru su mu obilježile pjesme “Bad, Bad Leroy Brown” i “Time in a Bottle” koje su dospjele na vrh Billboard Hot 100 liste.

1976AC/DC objavio treći album “Dirty Deeds Done Dirt Cheap” za izdavača u Australiji, koji se, kao ni prva dva, nije ni pojavio na top listama, ali kad su ga u nešto izmijenjenom obliku ustupili Atlanticu i nakon izdavanja u decembru – prodaja je dostigla 6 puta platinasti tiraž.

1976 – U Londonu, u Clubu 100, Malcolm McLaren, kasnije čuveni punk impresario i menadžer Sex Pistolsa, organizirao “international punk rock festival” – što je bio prvi punk festival u istoriji. U programu su nastupili Subway Sect, The Clash, Sex Pistols i Siouxsie & the Banshees.

1982 – Engleska rock grupa Dire Straits objavila četvrti studijski album “Love over Gold”, prvi njihov naslov koji je zasjeo na čelnu poziciju britanske top liste albuma, uprkos netipično dugim songovima kao 14-minutni “Telegraph Road” i 7-minutni “Private Investigations”.

1989Nikola Čuturilo Čutura, gitarista Riblje čorbe (ali samo još mjesec dana), objavio drugi solistički album “Raskršće”, sa ekipom u kojoj su bili gitarista Zvonko Đukić iz Van Gogha, bubnjar Dragoljub Đuričić iz grupe Leb i sol i basista Dejan Grujić iz grupe Ruž, te gosti Laza Ristovski (klavijature), Saša Habić (klavijature), Vlada Negovanović (gitara) i Dejan Cukić (prateći vokali), a zapažene pjesme bile su “Voli me”, “Nama je najbolje” i “Brod”.

1999 – Četvrti album beogradske art rock / electro / dub grupe Darkwood Dub pod nazivom “Elektropionir” objavila izdavačka kuća B92, a zapaženije pjesme su ”Elektropionir”, “Ispod reaktora”, “Supernova”, “Nepravda” i “Zapremina tela”.

2008Hladno pivo na zagrebačkom Jarunu održalo XXLive koncert povodom 20 godina benda i pred više od 20 hiljadu gledatelja.