Na današnji dan u svijetu muzike: 21. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 – Rođen Leonard Cohen, jedan od najslavnijih kanadskih kantautora i pjesnika, poznat između ostalog po svom impresivnom bass-bariton glasu.

1958 – Rođen Milan Mladenović, osnivač, gitarista, autor i pjevač legendarne beogradske rock grupe EKV.

1962 – Rođen Ivo Amulić, pjevač splitske pop rock grupe Tutti Frutti Balkan Band.

1972 – Rođen Liam Gallagher, glavni vokal u rock grupi Oasis iz Manchestera.

1976 – U Zagrebu, u Dvorani sportova, nastupio Paul McCartney sa svojom grupom Wings. Bio je to prvi i jedini nastup nekog od članova grupe Beatles na prostoru bivše Jugoslavije.

1982 – Na scenu stupila još jedna nova zvijezda obitelji Jackson – tada 16-godišnja Janet objavila je svoj debitantski album pod nazivom “Janet Jackson”.

1983 – Umro Bruno Frenzel (40), gitarista i pjevač njemačke kraut rock grupe Birth Control.

1987 – Umro Jaco Pastorius (46), pravim imenom John Francis Anthony III, američki jazz muzičar i kompozitor, virtuoz na basu, poznat kao član jazz rock fussion benda Weather Report. Joco Pastorius je imao problema s mentalnim zdravljem, uzrokovanih najvjerovatnije upotrebom droge i alkohola, a to je na kraju posredno dovelo i do njegovog tragičnog kraja. On je, naime, u noći 11. 9. ’87. krenuo u jedan noćni klub u gradu Wilton Manors i nakon što je udario u staklena vrata na ulazu, zaštitar ga je izbacio na ulicu, a Jaco se upustio u sukob s njim. Zaštitar mu je nanio teške povrede lica i mozga, zbog kojih je Pastorius u bolnici najprije pao u komu, a nekoliko dana kasnije ustanovljena je smrt mozga. S aparata koji su ga vještački održavali u životu isključen je na današnji dan 1987. Zaštitar, koji je bio ekspert za karate, optužen je za ubojstvo drugog stupnja, ali je ono tokom suđenja preinačeno u nehotično ubojstvo zbog kojeg je u zatvoru proveo – četiri mjeseca.

1991 – Engleska rock grupa Status Quo ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je na današnji dan odsvirala četiri koncerta u četiri grada – škotskom Glasgowu, te Sheffieldu, Birminghamu i Londonu, a sve je to izvela unutar 12 sati.

1993 – Objavljen treći i posljednji album američke grunge grupe Nirvana pod nazivom “In Utero”. Album je uvršten među 500 najvećih rock naslova svih vremena. Od 12 pjesama koje je napisao lider i pjevač benda Kurt Cobain antologijska je postala “All Apologies”, i ona izabrana među 500 najvećih songova svih vremena.

2004 – Američki punk rock trio Green Day objavio sedmi studijski album “American Idiot”. Nominiran je za sedam Grammy nagrada, a osvojio jednu – za najbolji rock album. Postao je magnum opus benda, a istovremeno i najkomercijalnije njihovo izdanje.

2006 – Umro Boz Burrell (60), engleski rock pjevač, basist i autor. Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća ušao je u postavu engleske progresivne rock grupe King Crimson, a 1973. postao je član rock supergrupe Bad Company.