Woodstock-LedZeppelin-Stulic

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939. – Premijerno prikazan američki filmski fantastični mjuzikl “The Wizard of Oz”, u izboru Američkog filmskog instituta proglašen trećim najboljim mjuziklom svih vremena.

1948. – Rođen Tom Johnston, gitarista, pjevač i autor u američkoj rock grupi The Doobie Brothers.

1961. – Rođen Matt Johnson, pjevač, autor i jedini konstantni član engleske multimedijalne grupe The The.

1965. – Beatlesi izveli koncert na Shea stadionu u New Yorku i time postali rodonačelnici nove pojave označene terminom “stadionski rock”, a s prodanih 55.600 ulaznica postavili i novi svjetski rekord u broju posjetitelja na jednom pop koncertu.

1965. – Otis Redding objavio svoju autorsku pjesmu “Respect”, koja je imala skromno mjesto na američkoj nacionalnoj top listi, ali je verzija Arethe Franklin (1967.) dobila povijesni značaj i uvrštena u Grammy Hall of Fame, u vrh liste ”Songovi stoljeća”, te američki nacionalni registar.

1969. – Počeo legendarni Woodstock, trodnevni ”Festival mira i glazbe” i pred oko 400.000 gledatelja prvoga dana nastupili, među ostalim, pop folk pjevač i gitarist Richie Havens, Melanie, Arlo Guthrie, Ravi Shankar i Joan Baez.

woodstock

1973. – Premijerno prikazana filmska adaptacija broadwayske rock opere “Jesus Christ Superstar” za koju je muziku pisao slavni  Andrew Lloyd Webber, a libreto Tim Rice.

1978. – U restoranu “Šumatovac” u Beogradu formirana rock grupa Riblja čorba u postavi Bora Đorđević, Miša Aleksić, Rajko Kojić i Vicko Milatović.

1979. – Grupa Led Zeppelin objavila “In Through the Out Door”, osmi i zadnji originalni studijski album.

1984. – Izašao treći album beogradske rock grupe Tunel “Električna iluzija” sa istaknutijim pjesmama “Rockabily Anđelina”, “Vreme” i “Električna iluzija”.

1990. – Zadni koncert Džonija Štulića. Početkom 1990. Štulić je sa svojim tadašnjim pratećim Balkan Sevdah Shuttle Bandom snimio album “Balegari ne vjeruju sreći”, sa kojeg je kao hit izdvojio prepjev Dylanovog songa “Lilly of the West” pod nazivom “Usne vrele Višnje”. Koncert održan 15. 8. 1990. u Hvaru pokazao se i posljednji nastup Džonija Štulića, koji je sljedeću godinu proveo u Sarajevu, snimajući album “Sevdah za Paulu Horvat”, potom je ostatak godine bio u Beogradu, a onda se trajno preselio u Holandiju.

1991. – Deset godina nakon što su Simon & Garfunkel nastupili u Central Parku u New Yorku pred pola miliona ljudi, Paul Simon je pjevao na istom mjestu pred 750.000 gledatelja i snimak je kasnije objavljen kao live album “Concert in the Park”.