vokalno instrumentalni sastav iz 1960-ih

Penzioneri još mogu itekako dobro prašiti! (video)

Glas.ba RTV Muzika BiH

Usamljeni fenomeni ili novi trend: u Sarajevu i Zagrebu djeluju VIS Kaktus i grupa SuperStary, čiji članovi su, svi skupa, stariji više od – pola milenija! I još uvijek praše itekako žestoki rock!

Za sarajevski VIS Kaktus (svejedno je li nazvan po američkom hard rock kvartetu iz ’70-ih ili po klubu koji je u to vrijeme radio u Domu mladih) šira publika u BiH saznala je nakon dokumentarca ”Penzioneri ponovo praše” emitiranog u programu BHT1.

Grupu formiranu 2013. godine čine Dragan Gagi Danilović (bas gitara), Dejan Lazarević (solo gitara), Milan Đajić Đaja (klavijature) i Vlado Čirko (bubnjevi) i svi odreda su stariji od 60 godina, a ni muzički staž im nije puno manji.

VIS Kaktus
VIS Kaktus

Gagi je od ranih 1960-ih svirao u grupama Akordi, Fenix, Neoni, te zajedno sa Zoranom Redžićem, Mahmutom Pašom Ferovićem, Milićem Vukašinovićem i Rankom Rihtmanom ’64. formirao grupu Čičak koja djeluje do 1970., da bi godine do rata proveo u Dubrovniku, gdje je takođe bio muzički aktivan.

Dejan Lazarević je, zajedno sa bubnjarom Čirkom, svirao u pratećem sastavu Nede Ukraden, zatim u grupama Zodijak (Dubrovnik), Bambinosi i The Best, a kao predstavnik BiH na Eurosongu pjevao je 1994. u duetu sa Almom Čardžić.

Klavijaturista Milan Đajić Đaja je na početku karijere 1960-ih svirao sa Vladimirom Savčićem Čobijem i Nikolom Borotom, zatim u ansamblu Saša, pa u grupama Mira i prijatelji te Iver, a istovremeno je od ’70-ih do penzije bio muzički urednik Radio Sarajeva, Radija BH i Radija Federacije.

Bubnjar Čirko aktivan je bio u kontinutitetu od 1964. do radnih ’90-ih svirajući u grupama Meteori, Mladi i lijepi, Čičak, Mira i prijatelji, prateći bend Nede Ukraden i Olimpik.

VIS Kaktus nije prva penzionerska rock ekipa u Sarajevu. Gagi i Đaja su prvi takav sastav, vrlo prigodnog imena Dobro naštimani starci, formirali 2010. godine, no dio ekipe je definitivno otišao u muzičku penziju, pa je 2013. nastala nova posada nazvana Katus, koja od tada ima česte vikend svirke po sarajevskim klubovima.

Drugu takvu ‘penzionersku’ ekipu u Zagrebu je početkom 2000-ih godina počeo je okupljati Davor Štern.

Uglavnom su to bili njegovi stari pajdaši, takođe iz doba VIS-ova, kojima je predložio da krenu svirati za svoj gušt, pod motom “Bolje to nego krampom vrit”.

Kako danas kaže, dvije godine su morali trpjeti podsmijehe tipa “Stari, kaj ti to treba da se blamiraš pred publikom” – i počeli slagati repertoar. Njih pet je tada u zbroju imalo oko 300 godina i sasvim logično, nazvali su se SuperStary, iako su neki od njih ranije s pravom mogli nositi naziv super-star.

Štern je u 1960-ima svirao klavijature najprije u VIS-u Uspaljeni, a nakon toga prelazi u poznate Zlatne akorde, a svirao je i u kultnoj Grupi 220. No, u Hrvatskoj je mnogima poznatiji kao vrlo uspješni menadžer u Ini i samostalni poduzetnik, te nekadašnji ministar gospodarstva, rada i poduzetništva.

SuperStary
SuperStary

SuperStary su u početku često mijenjali postavu dok se nije ustalila u današnjem sastavu: Davor Štern (klavijature, vokal), Željko Marinac – Mačor (bubnjevi), Goran Ivas (gitara, vokal), Hrvoje Šolić (solo gitara, vokal) i Damir Kukavica (bas gitara i vokal).

Ovih dana predstavili su se prvim autorskim singlom ”Sve je rock and roll”, koji objavljuje Croatia Records, a pjesma je urađena, naravno, u stilu šezdesetih. Muziku potpisuje Goran Ivas, tekst je autobiografski i potpisuju ga Davor Štern i Goran Ivas (engleska verzija), a aranžman cijeli bend i Hrvoje Grčević.

Ovaj broj je dio kolaža od 12 pjesama “Sve je Rock & Roll” napisanih u periodu 2010 do 2016. godine, koji tematski pokriva od sjećanja na stare ljubavi, preko pozivanja mladih da misle svojom glavom i odupru se globalizacijskom pranju mozgova, do današnje sveprisutne borbe za egzistenciju i ekonomske emigracije.

1 razmišljanje na “Penzioneri još mogu itekako dobro prašiti! (video)

  1. Ne znam kako je vokalista Kaktusa pevao u mladom dobu, ali sad treba da nadju novog pevaca ili da se ogranice na instrumentale.

Komentari su zatvoreni.