Idoli - Zabranjeno pušenje

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1894 – Rođena Bessie Smith, američka blues pjevačica, slavna u 20-im i 30-im godinama i slovila je kao najveća pjevačica tog vremena, a sa Louisem Armstrongom označena je kao najutjecajnija osoba u jazz vokalistici.

1966 – Rolling Stones objavili album “Aftermath”, četvrto studijsko izdanje i znamenito kao prvo kojeg su autorski kompletno uradili Jagger i Richards. Slavnije pjesme s albuma su: “Mothers Little Helper”, “Lady Jane”, “I Am Waiting”, “Under My Thumb”, “Out of Time” i odlična 11-minutna “Going Home”.

1966 – Rođena Samantha Fox, britanska dance-pop zvijezda 1980-ih.

1969 – Simon & Garfunkel objavili singl “The Boxer” kojim je najavljen album “Bridge Over Troubled Water” koji je izašao tek početkom naredne godine.

1972 – Prvi uspjeh Zdravka Čolića. Nakon njegovih prethodnih pjevačkih epizoda u Ambasadorima i Korni grupi, ime Zdravka Čolića kao vokalnog solista prvi put susrećemo 15. 4. 1972. godine na sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone. Pobijedili su Pro arte s pjesmom Đorđa Novkovića “Nemoj draga plakati”, ali i je i Čolić bio među nagrađenima: izveo je pjesmu Kemala Montena “Sinoć nisi bila tu” i osvojio prvu nagradu za interpretaciju te treću nagradu publike.

1974 – Američka grupa Lynyrd Skynyrd objavila je drugi studijski album “Second Helping”. Vrijedno je zabilježiti da se na ovom izdanju prvi put pojavljuje budući zaštitni znak grupe Lynyrd Skynyrd – tri vodeće gitare, koje su svirali Gary Rossington, Allan Collins i Ed King. Album je zanimljiv i zbog pjesme “Sweet Home Alabama”, koja je postala jedan od najprepoznatljivijih songova ovog američkog benda.

1977 – Kragujevačka rock grupa Smak u Londonu započela snimanje albuma “Crna dama”. Od sedam pjesama na izdanju koje je objavio PGP RTB posebno su se istakle naslovna “Crna dama”, kao jedan od najvećih hitova u karijeri Smaka općenito, te pomalo etno obojene “Daire” i “Plava pesma”.

1982 – Jugoton izdao drugi album beogradske novovalne grupe Idoli pod nazivom “Odbrana i poslednji dani”. Obzirom da debitantsko eponimno izdanje iz ’81. nosi oznaku “mini album”, ovo se, zapravo, smatra prvim njihovim cjelovitim glazbenim projektom. Za snimanje u studijima Radio Beograda sa famoznim kućnim inžinjerom tona Miletom Piletom Miletićem, tokom prethodne jeseni i zime, utrošili su oko 400 radnih sati, što predstavlja onovremeni rekord bez premca, ali se ni kasnije nije često događao tako temeljit rad. Da nije bio uzaludan pokazuje jedan od rezultata: časopis “Džuboks” je “Odbranu i poslednje dane” proglasio albumom godine, a Idole grupom godine. Kao autori pjesama potpisani su članovi grupe, Vlada Divljan (gitara, piano, vokal), Srđan Šaper (sintisajzer, vokal), Nebojša Krstić (udaraljke, vokal) i Zdenko Kolar (bas), ali ipak uz najveću Divljanovu kreatorsku ulogu. U radu autorski nije sudjelovao samo novi bubnjar Kokan Popović, zamjena za Božu Jovanovića, koji je napustio grupu. Od ukupno 13 brojeva na albumu, posebno su se izdvojili “Kenozoik” (Krstić, Divljan, Šaper), “Rusija” (Divljan) i “Moja si” (Divljan, Šaper). Baveći se i temama koje se nisu ranije pojavljivale u rocku, kao što su pravoslavlje i Tito (u pjesmi “Poslednji dani” koja se trebala zvati “Maršal”), u dijelu javnosti Idoli su izazvali i negativne reakcije, ali one nisu utjecale na globalnu ocjenu da je album “Odbrana i poslednji dani” vrhunsko djelo, magnum opus beogradskog sastava i jedno od najboljih u domaćem rocku 80-ih.

1982 – Sarajevsku rock grupu Kongres osnovali Mahir Purivatra (vokal i gitara), Emir Cerić (vokal), Jadranko Džihan (klavijature), Adam Subašić Cupi (bubnjevi) i Aljoša Buha (bas). Prvi nastup imali su u jesen iste godine u klubu Sloga, zajedno sa grupama Zabranjeno pušenje i Elvis J. Kurtović.

1987 – Zabranjeno pušenje: Pozdrav iz zemlje Safari & cenzura. U pogonima PGP RTB-a je, po narudžbi sarajevskog izdavača Diskotona, 15. 4. 1987. napokon u proizvodnju pušten prvi tiraž trećeg albuma Zabranjenog pušenja pod nazivom “Pozdrav iz zemlje Safari”. Iako je snimanje u studiju RTV Sarajevo završeno dva mjeseca ranije i urađen je miks u Londonu, izlazak albuma je odgođen sve dok u Diskotonu nisu popravili dio omota. Apsurdno je da su tek poslije njegovog štampanja dežurni politički dušebrižnici utvrdili da sadrži nepodobne stihove u pjesmi “Dan Republike”. Njen naslov je na vanjskom coveru imao ironični dodatak “Naš prijedlog za Pjesmu Evrovizije” i najprije su njega u štampariji prebojili srebrenom trakom. Još nepoželjniji su bili stihovi na unutrašnjem omotu “Žao mu je što neki misle da je život negdje drugdje, i ne sanja se više stari san, čekaju pasoš da odu van, danas je dan, Dan Republike, i stara kaže, Dragane šuti, skrati jezik, mogu te čuti” te su i oni zacrnjeni. No, savjesni cenzor nije odradio posao do kraja, odnosno ostavio je integralnu pjesmu na albumu, ali su zato njegovu ulogu preuzeli mnogi urednici radijskih programa i “Dan Republike” su izbjegavali emitirati. Dijelom i zbog toga, ova je pjesma postala koncertni adut Zabranjenog pušenja, grupe koja je tri godine ranije već imala niz “osuda ponašanja” i zabrana nastupa zbog legendarnog skandala u Rijeci i Neletove rečenice “Crk’o maršal”, kojom je komentirao kvar na pojačalu. Album “Pozdrav iz zemlje Safari” je imao još niz velikih hitova poput “Balada o Pišonji i Žugi”, “Hadžija ili bos”, “Posljednja oaza (u lošoj formi sam)”, “Fikreta” i “Probušeni dolar”.

2001 – Umro Joey Ramone (49), jedan od punk pionira i pjevač grupe The Ramones. Grupa je osnovana 1974. i prestala je s radom 1996. Svi članovi koristili su osobno ime i kao dodatak umjesto prezimena – “Ramone”.