Joan Baez u Sarajevu

Na današnji dan u svijetu muzike: 14. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Ritchie Blackmore, gitarista i suosnivač grupe Deep Purple.

1950 – Rođen Predrag Jovanović, rock gitarista i pjevač koji će jedno vrijeme biti veoma popularan pod imenom Peđa D’Boy.

1975 – Pioniri domaćeg akustičarskog folk-rocka, beogradska grupa S vremena na vreme, počela snimati debitantski album. Objavila ga je RTV Ljubljana i na njemu se našlo deset novih pjesama te nova verzija uspješne “Sunčana strana ulice” sa debitantskog singla. Najbolje prihvaćene premijerne numere su bile “Tema classica”, “Utočište”, “Tema za šargiju” i “Traži mene”, koju je 1989. obradio Džoni Štulić na albumu “Balkanska rapsodija”. Iako se komercijalni rezultat albuma “S vremena na vreme” ne može mjeriti s tadašnjim izdanjima Bijelog dugmeta ili grupe Time, njegova uloga u ovdašnjem rocku je vrlo značajna. Kasnije su neki analitičari domaće scene aranžmane beogradskih akustičara usporedili s radovima svjetskih grupa Magna Carta ili Jethro Tull, a vokalne harmonije sa zvukom Simona & Garfunkela.

1975 – Ron Wood zvanično postao novi gitarista Rolling Stonesa, a odmah po ulasku u grupu, uključio se u drugi od ukupno pet setova snimanja albuma “Black and Blue”.

1980 – Britanski heavy metal sastav Iron Maiden objavio istoimeni debi album i kritika ga je dočekala odličnim ocjenama, a u nekim izborima uvršten je među 100 najvećih albuma svih vremena u žanru. Pjesme koje su se izdvojile kao favoriti radijskih programa su “Running Free”, “Sanctuary” i “Iron Maiden”.

1980 – Britanski heavy metal bend Judas Priest izdao šesti album ”British Steel”, jedno od svojih najhvaljenijih izdanja, uvršteno u izbor ”1001 Albums You Must Hear Before You Die”. Istaknute pjesme: “Breaking the Law”, “Living After Midnight” i “United”.

1982 – Jugoton objavio LP grupe Film “Zona sumraka”, njihov drugi album koji je, za razliku od raspjevanog debija i hitova poput “Zamisli život u ritmu muzike za ples”, “Moderna djevojka” ili “Radio ljubav”, ponudio angažiranije pjesme, odnosno depresivnije viđenje života, progovarajući o usamljenosti i otuđenosti u gradu, problemima s drogama i sličnim temama. Na ovom izdanju izdvojile su se pjesme “Zagreb je hladan grad”, “Pljačka stoljeća” i “Krvariš oko ponoći”.

1982 – Michael Jackson započeo snimanje albuma “Thriller”.

1983 – Riječka grupe Xenia objavila debi album “Kad nedjelja prođe”. Poslije prvih singlova “Moja prijateljica”, “Povezi me” i ”Troje” (njihov najslavniji naslov), mnogi su ih proglasili uspješnim odgovorom na Blondie u okvirima tadašnje novovalne Yu rock scene. Na debiju izdvojile su se “Iznenadi me”, “Ne (subota uveče)”, “Tko si ti” i “Kako te želim”.

1983 – David Bowie objavio 15. studijski album ”Let’s Dance”, najkomercijalnije izdanje u karijeri. Uz naslovnu pjesmu, kao singlovi su objavljene i “Modern Love” te “China Girl, a ovu potonju su zajedno napisali Bowie i Iggy Pop i izvorno je objavljena na Iggyjevom albumu “The Idiot” 1977.

1983 – Umro Pete Farndon, basista i jedan od osnivača britanskog rock benda The Pretenders.

1989 – Đorđe Marjanović doživio moždani udar na koncertu u Melburnu (Australija) u trenutku dok je pjevao pjesmu ”Mene nema ko da žali“. Vremenom se oporavio i uprkos teškoćama, nastavio je povremeno nastupati i od publike se konačno oprostio tek 2004. koncertom u centru Sava.

1993 – Joan Baez u Sarajevu! U vrijeme kada je glavni grad BiH svakodnevno zasipan stotinama granata iz potpunog okruženja s okolnih brda i život tako malo vrijedio u svakom njegovom kutku, legendarna američka folk-rock kantautorica Joan Baez došla je u središte pakla i pjevala Sarajlijama. Njezin solistički koncert je priređen 14. 4. 1993. u sali kina Imperijal. Kao aktivistica koja se uključivala u rješavanje konfliktnih situacija diljem svijeta, u Sarajevo je došla da pruži podršku žrtvama opsade i izrazi protest protiv ubijanja i stradavanja civila. Joan Baez je još dva puta došla u Sarajevo, 2008. godine kada je održala besplatni koncert ispred Vijećnice (i sutradan u zagrebačkoj Tvornici), te 2018. kada je nastupila u BKC-u.

1994 – Beogradska rock grupa Prljavi Inspektor Blaža & Kljunovi, samo pet mjeseci poslije osnutka, održala je koncert u beogradskom KST-u čiji je snimak objavljen na audio kaseti “Igra rokenrol SR Jugoslavija”. Na izdanju su zabilježene obrade klasika rocka ex-Yu scene, kao što su “Sve je lako kad si mlad” Prljavog kazališta, “Pit i to je Amerika” Azre, “Zenica blues” Zabranjenog pušenja”, “Da bog da crk’o rokenrol” Elvisa Kurtovića, “Ne spavaj mala moja muzika dok svira” Bijelog dugmeta, “Suada” Plavog orkestra te jedna njihova pjesma, “Dule Savić” (o slavnom nogometašu “Crvene zvezde” Dušanu Saviću).

Naslovna fotografija: Joan Baez u Sarajevu 1993. i 2018.