Peter Bence – magija Michaela Jacksona u piano izvedbama (video priča)

Glas.ba RTV Muzika - svijet

Peter Bence je prvi put nastupio u Hrvatskoj, 2. 6. ove godine u dvorani Lisinski, te prvi put u Srbiji, 30. 10. u Kolarcu, te najkraće: fascinirao publiku.

Izašao je na binu, nonšalantno sjeo za klavir, i savršeno, u jednom dahu odsvirao kompoziciju “Black Or White” Michaela Jacksona, a onda nastavio, jednako impresivno, putovanjem kroz filmske klasike (”Star Wars”), nove Jacksonove adute “Bad” i “Beat It”, pa ”Somebody to Love” grupe Queen i “Here Comes The Sun” Beatlesa, sve do nekih ovovremenih planetarnih hitova kao “Despacito”.

Našle su se tu i njegove autorske numere, kao “Home”, a završavajući koncert čuvenom pjesmom ”Africa” grupe Toto, ovaj rijetko nadareni muzičar – koji, usput, drži Guinnessov rekord kao najbrži pijanista na svijetu – pokazao je ogromnu raskoš vrhunskog izvođača u savršenim izvedbama jednog piano ‘vanzemaljca’ i istovremeno velikog show zabavljača koji umije držati nesmanjenu pažnju publike tokom cijelog koncerta.

”Toliko fascinirajuće da će sljedeći Benceov nastup u Beogradu zaslužiti puno veći prostor od Kolarca, bar kakav je Sava centar”, zabilježio je naš dopisnik Ivan Makragić utiske o beogradskoj večeri.

Who Is Peter Bence?

Ovaj 26-godišnji mađarski pijanista i kompozitor već godinama je viralna zvijezda sa više od 500 miliona pregleda video spotova na YouTube kanalu i Facebook stranici.

Sa sedam godina napisao je prvu kompoziciju, inspiriranu Mozartom i Chopinom, a kao 11-godišnjak objavio je prvi solo album ”Green Music” (2004.) i dvije godine poslije drugi ”Nightfall”.

Prvi put veću pažnju u svijetu zadobio je 2012. godine, ostvarujući svjetski rekord za Guinnessa kao najbrži pijanista u svijetu, kada su nevjerovatnih 765 puta njegovi prsti letjeli po tipkama instrumenta.

Unatoč izvanrednom klasičnom muzičkom obrazovanju –  nakon osnovne, nastavlja školovanje na Berklee College of Music u Bostonu – najveću inspiraciju pronalazi u djelu Michaela Jacksona.

Kada je 2015. na mrežu stavio svoju prvu obradu pjesme ”Bad”, milioni pregleda u samo nekoliko dana otvorili su mu novi svijet!

Samo u prošloj godini odsvirao je 20 koncerata na četiri kontinenta, uključujući nastup na otvorenju festivala BBC PROM 2017. u londonskom Hyde parku pred 50.000 ljudi.

Još se čeka Benceov prvi album sa izborom njegovih najboljih covera, a do tada se publika u regionu može nadati njegovom povratku u Hrvatsku i Srbiju – i prvom dolasku u BiH.

Naslovna fotografija: koncert u Beogradu, 2018.