Letu stuke & Dubioza Screen Shot

Letu štuke & Dubioza zajedno: topla voda ili hladan tuš?

Muzika BiH Show Time

Video spot za pjesmu ‘‘Zemlja gori” nova je najava četvrtog studijskog albuma “Topla voda” sarajevske rock grupe Letu štuke, koji će izaći sredinom narednog mjeseca.

Jedno je sigurno – danas objavljeni spot će zbuniti poklonike sarajevskog alter / minimal indie rock benda, makar o novoj pjesmi njezin autor Dino Šaran kaže: ”Koliko god se mi približavali Zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspiriše ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka”.

Prethodna, treća najavna pjesma ”Bočice” (juli, 2018.) bliska je prepoznatljivom alter rock minimalizmu kojim su Štuke 2005., s prvim istoimenim albumom, pokupile naklonost u cijelom regionu. Stoga je najnoviji broj, drastičnim melodijskim zaokretom, pobudio oprečne reakcije.

Dubioza kolektiv već godinama zarazno djeluje toliko da se njihov balkan etno/ska/punk/reggae prelijeva u izraze drugih novijih bendova, ali stilski bliskijih, dok ”Zemlja gori” je prvi slučaj upliva na ono što se percepira kao gitarski rock.  Pri tome, štoviše, u Štukinom spotu, uz Šarana, sudjeluje samo bubnjar Amar Češljar, a sve ostalo su izveli članovi Dubioze kolektiv i Limeni puhački orkestar – Džambo Aguševi orkestar.

Hoće li poetske metafore (De nam reci istorijo ko je s čijom babom bio / Jesu l’ bar od istog crnca butne kosti krvna zrnca), karakteristične za rukopis Dine Šarana, biti dovoljne za razumijevanje pjesme (u stvari, njene melodije) tek kao parodije, dilema je koju može razriješiti koncept cijelog albuma što se čeka.

1 razmišljanje na “Letu štuke & Dubioza zajedno: topla voda ili hladan tuš?

  1. Trubači u spotu nisu “Dzambo Aguševi orkestar” već ostali članovi benda Letu štuke.

Komentari su zatvoreni.