KAL

KAL, energična rock ‘n’ roma grupa, na prvoj BH turneji

Muzika - regija Show Time

U svojoj bogatoj karijeri beogradski sastav je imao američku turneju, više stotina internacionalnih koncerata i nastupe na najvećim svjetskim rock festivalima, ali sticajem okolnosti nikada vezanu seriju koncerata u BiH.

Danski Roskilde, berlinski Fuzion, budimpeštanski Sziget, novosadski Exit i beogradski Beer Fest, koji su prošle godine zatvorili pravim raspašojem na glavnoj bini, neke su od velikih svjetskih pozornica na kojima je KAL uvijek značio jedno: nevjerovatnu energiju.

Rock na romski način ili rock ‘n’ roma, kako su to nazvali zapadni muzički kritičari, najkraći je opis njihove jedinstvene kombinacije, u kojoj se prepliću gitarski rifovi sa zvukom violine i harmonike, smjenjuju prepoznatljivi tonovi romske muzike sa rock frazama, funky ritmovima i svim mogućim stilovima, dok muzičku sliku uobličava strasno pjevanje dva bendovska vokala, Dragana Ristića i Aleksandre Veljković.

Tri albuma iza sebe ima KAL i upravo počinje izbacivati pjesme kao pripremu za četvrti. Prvi singl ”Kiss Me Please” predstavili su 22. 9. i, po najavi, u ubrzanoj dinamici slijede još tri.

Ipak, živi nastupi su najvažniji dio karijere benda, koji će, poslije toliko godina rada i putovanja po bijelom svijetu, prvi put u mini turneji obići četiri grada u BiH.

Premijera će se dogoditi u zeničkoj ”Zoni”, 28. 11., a slijede koncerti 29. 11. u tuzlanskoj ”Palmi”, potom 30. 11. u znamenitom sarajevskom klubu ”Sloga” i za kraj 1. 12. u mostarskom OKC Abraćević.