EKV Tribute, Zenica 2017

Stižu i u BiH – EKV Tribute i 25 godina zadnjeg albuma ”Neko nas posmatra”

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Peti novembar je dan sjećanja na Milana Mladenovića, dan kada je 1994. otišao rock autor i muzičar koji je nadahnjivao novovalne generacije ’80-ih i još je inspiracija za današnje.

Prije deset godina nastao je EKV Tribute projekt, koji, upravo u ovo vrijeme, intenzivnije predstavlja diljem ex-YU regiona. Veliko zanimanje publike je potaknuto i ocjenom muzičke i stručne javnosti da je riječ o tribute sastavu koji je najbolji i najvjerniji EKV originalu, između ostalog jer u njemu nastupaju neki bivši članovi EKV-a i nekoliko vrsnih muzičara s njima u ekipi.

Tribute za EKV i ovog novembra stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Predvode ga dva originalna člana, Marko Milivojević, bubnjar sa najdužim stažom u EKV-u, koji je svirao na albumu ”Dum Dum” (1991.), na koncertnom izdanju ”Kao u snu” snimljenom 13. 12. 1991 u beogradskom Domu Omladine, i na albumu ”Neko nas posmatra” (1993.), te basista Dragiša Uskoković – Ćima, koji je takođe svirao na albumima ”Kao u snu” i ”Neko nas posmatra”.

Uz njih, ekipu još čine Aleksandar Saša Sarajlić, vokal koji neodoljivo, skoro zastrašujuće podsjeća na Milana, gitarista Predrag Stevović i klavijaturista Dejan Tomović – Tomke, koji je svojevremeno svirao u popularnom beogradskom rock bendu Vampiri.

Njihova ovogodišnja BiH turneja, u organizaciji sarajevske agencije Panta Rhei, počinje 14. 11. u Zenici (”Zona”) i nastavlja se 15. 11. u Tuzli (”Palma”), 16. 11. u Sarajevu (”Sloga”) i 17. u Mostaru (OKC ”Abrašević”).

Zanimljivo je da se ove godine obilježava i punih 25 godina od izlaska zadnjeg studijskog albuma Ekatarine Velike, ”Neko nas posmatra”, na kojem se uz naslovni hit i popularnu pjesmu ”Jadransko more”, nalazi i jedina obrada koju je grupa snimila, ”Istina mašina” Dade Topića, sa kultnog istoimenog debi albuma grupe Time.