The-Beach-Boys-David Bowie-Lačni Franz

Na današnji dan u svijetu muzike: 13. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođen Al Green, američki gospel i soul pjevač.

1962 – Rođen Hillel Slovak, originalni gitarista grupe The Red Hot Chili Peppers. Imao je 26 godina kada je umro od prekomjerne doze heroina 1988. Sa RHCP je snimo tri albuma.

1966 – Beach Boys završili album ”Pet Sounds” poslije više od godinu dana rada. Označen kao “baroque pop” i “psychedelic rock”, danas se smatra jednim od najutjecajnijih albuma snimljenih u zapadnjačkoj pop kulturi ikada. Album je rangiran kao broj 1 na listama najznačajnijih albuma svih vremena koje su sačinjavali brojni ugledni glazbeni časopisi, kao što su New Musical Express, The Times, Mojo Magazine. Na najpoznatijoj listi “500 najvećih albuma ikada”, koju su za Rolling Stone sačinili kritičari i muzičari, postavljen je na drugo mjesto, odmah iza “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” Beatlesa. Iako potpisan kao album grupe Beach Boys, u suštini riječ je o solo projektu Briana Wilsona kao kompozitora i producenta, koji je u vrijeme njegovog snimanja prekinuo turneju s Beach Boysima i fokusirao se samo na svoje epohalno djelo. Na njemu je i dalje razvijao vokalne harmonije, po kojima je njegova matična grupa i bila poznata, a njima je dodavao brojne zvučne efekte i nekonvencionalne instrumente, poput zvona s bicikla, zviždaljke i slično. Od 13 kompozicija, dvije su instrumentalne i 11 vokalne, a u njima se kao vodeći pjevači smjenjuju se Brian Wilson, Mike Love i Carl Wilson. Album je izašao 16. 5. 1966., a na singlovima su objavljeni naslovi: “Caroline, No”, “Sloop John B”, “Wouldn’t It Be Nice”, “God Only Knows”, “Let’s Go Away for Awhile” i “Here Today”.

1971 – The Rolling Stones objavili “Brown Sugar”, kao najavnu pjesmu albuma “Sticky Fingers”, koji je izašao 21. 04. 1971.

1972 – Jugoton izdao drugi album sarajevske pop grupe Pro arte pod nazivom “Toplo ljeto”. Među ujednačenih deset pop songova, kao najveći hit se izdvojila naslovna pjesma. Samo nekoliko dana prije Pro arte su pobijedile na Vašem šlageru sezone s pjesmom “Nemoj draga plakati”, koja je objavljena samo na singlu. Još jedan singl s megauspješnom Novkovićevom skladbom “Dolina našeg djetinjstva” izašao je u jesen ’72. i također nije uvršten ni na jedan studijski album.

1973 – David Bowie objavio šesti album ”Aladdin Sane”, u nekim recentnim izborima svrstan među najbolja izdanja u rocku. Neke pjesme su stilski poređene sa albumom Stonesa ”Exile on Main Street”, poput broja “Watch That Man”, a Bowie je čak snimio i jednu njihovu obradu, “Let’s Spend the Night Together”, dok su uspješniji songovi na top listama bili “Drive-In Saturday” i “The Jean Genie”.

1973 – Bob Marley izdao peti album “Catch a Fire”, koji je prvo njegovo major-label izdanje sa internacionalnom distribucijom, pa je s njim svjetska slava reggae zvijezde sa Jamajke. Hit tema albuma bila je pjesma “Stir it up”.

1982 – Skopska jazz rock grupa Leb i sol održala koncert u zagrebačkom klubu Kulušić, u sklopu turneje kojom je promoviran album “Sledovanje”. Snimak nastupa objavljen je kao njihovo prvo live izdanje, dvostruki album pod nazivom “Akustična trauma”.

1985 – Zagrebački disco-pop duo Neki to vole vruće (Miroslav Stanić i Silvestar Mišo Dragoje), završio snimanje pjesama za svoj prvi i istoimeni album. Pažnju publike privukao je s hitovima “Medu moj i šećeru” i “California”, koji su grupu učinili instant zvijezdama radijskih i televizijskih programa.

1986 – Mariborska izdavačka kuća Helidon objavila 5. studijski album grupe Lačni Franz pod nazivom “Na svoji strani”. Album donosi najveće hitove u dotadašnjoj karijeri i to se prvenstveno odnosi na pjesmu “Naj ti poljub nariše ustnice”, a novi aduti su postali i naslovna pjesma te “Čustveno stanje mlade krave, druge največje slovenske živali”, “Ko si rdeče zvezde šivala” i “Nasvidenje na plaži”.