BillHaley - Bajaga

Na današnji dan u svijetu muzike: 12. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Rođen Herbie Hancock, američki jazz, fusion i jaz-funk klavijaturista i kompozitor, poznat i kao autor filmske muzike.

1944 – Rođen John Kay, gitarista, pjevač i autor u rock grupi Steppenwolf.

1950 – Rođen David Cassidy, popularni američki pop pjevač i glumac, čija je jedna od poznatijih uloga nastup u seriji Bonanza.

1954 – Bill Haley & His Comets prvi puta ulaze u studio nakon što su prije toga potpisali ugovor s izdavačkom kućom Decca Records. Glavna pjesma na kojoj su radili, prema zahtjevu producenta, bila je “Thirteen Women (and Only One Man in Town)”. Tek na samom kraju snimili su i song koji se originalno zvao “We’re Gonna Rock Around the Clock Tonight!”. Kada su obje objavljene na singlu 13. 5. ’54., ništa se posebno nije dogodilo. Ali, nakon što je godinu kasnije opet objavljen singl sa skraćenim naslovom “Rock Around the Clock”, pjesma je postala prva rock and roll numera koja je dospjela na vrh Billboardove pop liste. Od tada komad koji traje samo 2 minute i 8 sekundi mijenja povijest popularne muzike. Nikada nije utvrđen precizan broj prodanih primjeraka “Rock Around the Clock”, ali je u Guinnesovu knjigu rekorda ova pjesma upisana kao najbolje prodavani vinil singl u rock and rollu, uz podatak o prodaji 25 miliona primjeraka originala i oko 100 miliona u raznim verzijama. Ako niste znali: Umalo se dogodilo da snimanje pjesme “Rock Around the Clock” ne uspije. U prvoj verziji je glas Billa Haleyja bio ugušen instrumentalnom pratnjom i trebalo je sve ponoviti. Tonski inžinjeri su već bili nervozni, jer je svoj red za snimanje čekao Sammy Davis, Jr., nova pjevačka zvijezda, pa je ponavljanje izvedeno vrlo brzo, s minimalnom pratnjom. Tek kasnije su od dvije verzije tonci smontirali konačnu.

1956 – Rođen Radislav Rajko Kojić, gitarista beogradske rock grupe Riblja čorba.

1965 – Na singlu izašao “Mr. Tambourine Man” u izvedbi grupe The Byrds, kao najava njihovog istoimenog debi albuma objavljenog u ljeto. Riječ je o pjesmi Boba Dylana, koja se na njegovom singlu pojavila 20 dana ranije, ali je zanimljivo – na listi 500 najvećih pjesama svih vremena verzija The Byrdsa postavljena je na 79. mjesto, a Dylanova originalna i dvostruko duža izvedba na 109.

1983 – Američka rock grupa R.E.M. izdala svoj prvi album “Murmur” (Šapat). Udarna pjesma bila je “Radio Free Europe”. Časopis Rolling Stone uvrstio je ovaj debi grupe R.E.M. među 500 najznačajnijih rock albuma svih vremena.

1984 – Prvi koncert Bajage! Momčilo Bajagić Bajaga nastupio u zagrebačkom klubu Kulušić praćen neformalnom grupom muzičara, među kojima je bio i Kornelije Kovač, a promovirao je svoj prvi album “Pozitivna geografija”. U vrijeme dok je radio na ovom albumu, Bajaga je, zapravo, i dalje namjeravao ostati član Riblje čorbe, u kojoj je do tada svirao, ali nenadani uspjeh albuma rezultirao je razlazom u ljeto 1984. i Bajaga je nakon toga osnovao prateću grupu Instruktori te nastavio s vlastitim radom.

2003 – U sarajevskoj Skenderiji održan koncert Kemo i prijatelji, prvi veliki solistički koncert Kemala Montena u rodnom gradu nakon rata. Njegove najpoznatije pjesme pjevali su s njim u duetu Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Gabi Novak, Boris Novković, Dražen Žerić, Tereza Kesovija, Tifa, Rade Šerbedžija i drugi.

2005 – Mariah Carey objavila svoj 10. studijski album “The Emancipation of Mimi”, koji je dospio direktno na prvo mjesto američke liste albuma. Postao je šest puta platinasti, odnosno bio je jedan od najbolje prodavanih albuma općenito u svijetu tokom 2005. Za njega je Mariah osvojila tri Grammy trofeja, između ostalih za najbolju R&B pjesmu “We Belong Together”.

2008 – Grupa Majke održala unplugged koncert u zagrebačkoj Tvornici, koji se kao dvostruki live album, prigodno i nazvan samo “Unplugged” na tržištu pojavio 22. 7. Dvostruki disk donosi čak 21 prearanžiranu pjesmu, pri čemu su neke iz iskonskog punka prešle u čistokrvni blues (“Zbunjen i ošamućen”), neke su za ovu prigodu dobile impresivne uvertire, prilikom kojih su posebno pohvalna gitaristička nadmetanja Zorana Čalića i Krune Domačinovića (“Mene ne zanima”, “Ja sam budućnost”), dok su neke ostale prilično slične svojim električnim originalima (“Vrijeme je da se krene”, “Daj mi”).