Psihomodo pop u Amsterdamu

Na današnji dan u svijetu muzike: 05. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935Rođen Alex Harvey, škotski rock and roll pjevač i gitarista, lider grupw Sensational Alex Harvey Band. Umro je od srčanog udara  4. 2. 1982., samo dan prije svog 47. rođendana.

1942 – Rođen Cory Wells, jedan od tri vodeća vokala američke rock grupe Three Dog Night.

1944Rođen Al Kooper, američki autor, producent i rock muzičar, poznat kao klavijaturist jazz/blues grupe Blood, Sweet and Tears.

1952 – Rođen Darko Domijan, pjevač zabavne muzike (zaštitna pjesma ”Ulica jorgovana”).

1964 – Jugoslavenski izbor pjesme za Eurosong održan u Trbovlju, malom mjestu u Sloveniji. Žiri sastavljen od predstavnika republičkih RTV centara pobjedničkom je pjesmom proglasio “Život je sklopio krug” koju je komponirao Srđan Matijević, a izveo sarajevski šansonjer Sabahudin Kurt.

1965Indexi snimili pjesmu “Dječak iz obične ulice” autora mmuzike Ismeta Arnautalića i teksta Zdravka Ostojića i bila je to prva vokalna kompozicija Indexa, ali istovremeno i prvi song u kojem je zabilježen glas pjevača Davorina Popovića, koji se grupi pridružio krajem prethodne godine.

1969 – Rođen Bobby Brown, američki R&B pjevač i autor. Solo karijeru je započeo 1986. i smatra se pionirom tzv. New Jack Swinga, fuzije hip hopa i rhythm and bluesa.

1974Jugoton objavio singl Josipe Lisac s obradama čuvenih sevdalinki “Omer beže i “Niz polje idu babo, sejmeni”, koje je aranžirao sarajevski harmonikaš Ratomir Petković i čiji orkestar je pratio Josipu. Snimanje je u Sarajevu organizirao Karlo Metikoš, muž Josipe Lisac i glavni autorsko-producentski oslonac u njezinoj karijeri. On je smatrao da je sevdah jedan od najzahtjevnijih stilova za vokalnu interpretaciju i, godinu dana nakon Josipinog rokerskog diskografskog debija s albumom “Dnevnik jedne ljubavi”, želio je i na ovaj način demonstrirati njene izuzetne pjevačke mogućnosti.

1984 – Muzički časopis Džuboks objavio je rezultate glasanja publike za najbolja ostvarenja 1983. godine. Za rock grupu godine proglašen je beogradski bend U škripcu, a njihov album “O je” ocijenjen je albumom godine. Titula najboljeg pjevača pripala je Zoranu Predinu iz grupe Lačni Franz, dok je najbolja pjevačica bila Bebi Dol, zahvaljujući hitu “Rudi”, koji je proglašen i za najbolji singl ’83. Titula gitariste godine pripala je Vlatku Stefanovskom, čija je grupa Leb i sol u prethodnoj godini objavila uspješni album “Kalabalak”. Među ostalim lauretatima bili su: basista godine – Koja, bubnjar – Ipe Ivandić, klavijaturista – Laza Ristovski, kompozitor – Goran Bregović, tekstopisac – Džoni Štulić i najveća nada – grupa Katarina II. Ako niste znali: U osam Džuboksovih izbora najboljih godišnjih ostvarenja, koja su počela 1977. godine, za gitaristu godine proglašena su samo dvojica instrumentalista – R. M. Točak iz Smaka u prvih 6 godina i Vlatko Stefanovski u zadnje dvije.

1989 Zagrebačka grupa Psihomodo pop održala koncert u klubu Melkweg u Holandiji (naslovna fotografija), čiji je snimak Jugoton u proljeće objavio na albumu “Live in Amsterdam”. Na izdanju su se našli i snimci načinjeni na još jednom koncertu, 30. 11. 1988. u klubu Paradiso. Od ukupno 11 songova, grupa je samo tri izvela na hrvatskom jeziku – “Frida”, “Ramona” i “Polako polako”. Dvije numere sa debitantskog albuma “Godina zmaja” (1988.), “Telegram Sam” i “Ja volim samo sebe”, Davor Gobac je prepjevao na engleski i ova druga je preimenovana u “I’m in Love with Gobac”. Ostatak materijala su obrade, među kojima je “Sunday Morning” Loua Reeda i “No Fun” Iggyja Popa.

1991Izašao album grupe Queen “Induendo”, 14. studijsko izdanje po redu i posljednje za života Freddiea Mercuryja, koji je umro 24. 11. iste godine. Dospio je do prvih mjesta top lista u Velikoj Britaniji i velikom broju evropskih zemalja i uz naslovnu, s albuma se izdvojila i pjesma “The Show Must Go On”.