Fleetwood-Mac

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948Rođen Vincent Furnier, američki rock pjevač i jedan od inicijatora teatra u rocku, odnosno tzv. shock rocka, koji je nakon nekoliko promjena naziva svojih grupa, 1968. smislio novi Alice Cooper, a šest godina kasnije i svoje rodno ime zvanično promijenio također u Alice Cooper.

1956 – James Brown, uskoro poznat kao “Godfather of Soul”, sa svojim pratećim bendom The Famous Flames snimio pjesmu ”Please, Please, Please”. Pjesma je postala zaštitni znak njegovih scenskih nastupa i spada među 500 najvećih songova ikad u izboru američkih kritičara i producenata.

1968 – Beatlesi započeli snimanje pjesme ”Across the Universe” u Abbey Road studiju u Londonu. Uz ovo snimanje vezana je zanimljivost: autori Lennon i McCartney imali su ideju o vokalnim falset harmonijama, pa su u studio doveli dvije djevojke iz kruga “Apple scruffs”. To su bile pripadnice fanova Beatlesa, koji su se skupljali ispred studija svaki put kada su Beatlesi snimali. Tako su u povijest ušle nepoznate cure koje ni sanjati nisu smjele da će im njihovi idoli ukazati takvu počast, 16-godišnja Brazilka Lizzie Bravo i 17-godišnja Londončanka Gayleen Pease. Inače, song “Across the Universe” prvi put je objavljen tek u decembru 1969. na albumu “No One’s Gonna Change Our World” od čije prodaje je prihod bio namijenjen fondaciji za zaštitu ugroženih divljih životinja, dok je premijeru na izdanju Beatlesa imao na albumu “Let it Be” iz 1970.

1973 – Objavljen album Elvisa Presleyja “Aloha from Hawaii: Via Satellite”. Riječ je o snimku humanitarnog koncerta kojeg je Elvis izveo na Havajima 14. januara iste godine i koji je bio prvi TV show u povijesti koji je emitiran putem satelita. Zabilježeno je da je više od milijardu ljudi u Europi i Aziji vidjelo ovaj koncert. Show je bio najskuplji projekt do tog vremena i koštao je oko 2.5 miliona dolara. Elvis je pjevao svoje stare i aktualne hitove kao što su “Steamroller Blues”, “See See Rider”, “Early Morning Rain”, “Burning Love”, “Blue Suede Shoes”, “Hound Dog” i “Suspicious Minds”, a sve je zabilježeno na dvostrukom albumu, kao i na DVD izdanju koje je objavljeno 2004.

1974 – U Studiju 6 Produkcije gramofonskih ploča RTV Beograd svoj debitantski album započela je snimati grupa Porodična manufaktura crnog hleba, prvi poznati akustičarski folk-rock sastav na ovim prostorima. Album je nazvan “Stvaranje” i objavio ga je PGP.

1975Rođena Natalie Imbruglia, australska kantautorica, model i glumica.

1976Jugoton objavio prvi album sarajevske hard rock grupe Teška industrija “Ho-ruk”. Ponudio je progresivniju i složeniju formu rocka, sa naglašenim ‘hammond’ zvukom klavijatura i dugih gitarskih solaža, po ugledu na Uriah Heep i Deep Purple, što se posebno ogleda u najdužim songovima “Ho-Ru” (7:40) i “Koncert Tročinski” (8:50), po kojima se Teška industrija izdvojila od ostalih tadašnjih grupa na sarajevskoj sceni. Ipak, u radijskim programima hitovi su bile kraće pjesme “Od Olova do Trnova” i balada “Dijanin san”. Postavu Teške industrije činili su: Seid Memić Vajta (vokal), Gabor Lenđel (klavijature), Vedad Hadžiavdić (gitara), Sanin Karić (bas) i Senad Begović (bubnjevi).

1977Izašao 11. studijski album “Rumours” grupe Fleetwood Mac. U vrhu top lista proveo je fantastičnih 440 sedmica, odnosno više od osam godina. Na listama singlica su bile 4 pjesme: “Go Your Own Way”, “Dont Stop”, “You Make Loving Fun” i “Dreams”.

1982Umro Alex Harvey (46), frontmen škotske rock grupa The Sensational Alex Harvey Band. Umro je u Belgiji od srčanog udara neposredno nakon koncerta i samo dan uoči svog rođendana! U to je vrijeme bio na europskoj turneji i samo dva dana ranije svirao je u Čakovcu u Hrvatskoj, u organizaciji poznatog menadžera Tonija Sabola.

1983 – Grupa Lačni Franz započela snimanje svog trećeg studijskog albuma “Ne mi dihat za ovratnik” i u ljeto ga je objavila diskografska kuća Helidon. Album donosi prvi izrazito veliki hit Lačnog Franza, odnosno njihovog autora te pjevača i gitariste Zorana Predina, a riječ je o naslovnoj numeri. Pored nje, zapažene su bile i bluesom obojene “Prosim, pazi, da mi ne pohodiš podočnjakov”, “Lipa zelena je” i “Prvi maj”.

1986 Na tržištu se pojavio sedmi studijski naslov Riblje čorbe (a ubrajajući i koncertni “U ime naroda”, onda ukupno osmo diskografsko izdanje) pod nazivom “Osmi nervni slom”. Hit pjesma postala  je “Amsterdam”, u kojoj se kao gost pojavljuje slavni reggae muzičar Eddy Grant, a popularne su bile još ironična “Nemoj da ideš mojom ulicom”, te “Tu nema Boga, nema pravde” i “Crno je dole”, a rjeđe su emitirane u radijskim programima zbog Borinih tekstova, koji su sve češće bili predmet političkog (pr)ocjenjivanja.

1990U Splitu preminuo kantautor Toma Bebić (55), jedna od najzanimljivijih umjetničkih pojava u gradu pod Marjanom. Pisao je poeziju i aforizme, slikao, glumio i bavio se glazbom, izvodeći kantautorske songove izvan pop standarda vremena u kojemu su nastajali. Karakterističan zbog hrapavog glasa, izvodio je muziku na rubu psihodelije i s tekstovima u najmanju ruku neobičnim, poput “Tu-tu, auto, vrag ti piz odnija”. Objavio je dva albuma, “Volite se ljudožderi” (1975) i “Oya Noya” (1980), a među njegovim poznatijim naslovima su pjesme “Leute moj”, “Marčelina”, “Nije gotovo kad je gotovo, nego je gotovo kad ja kažem da je gotovo”, “Ča smo na ovom svitu” i “Devizna balada”.

1991 – Objavljen treći oficijelni live album Boba Marleya i prvi poslije njegove smrti, deset godina ranije. Izdanje pod nazivom “Talkin’ Blues” zbirka je koncertnih snimaka iz razdoblja od 1973. do 1975. i među 11 songova uključuje neke od najslavnijih Marleyevih naslova kao “Get Up, Stand Up” i I Shot The Sheriff”.