Grupa Film

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935 – Rođen Johnny “Guitar” Watson, američki blues rock gitarist i pjevač.

1936 – Rođen Jim Marshall, američki rock fotograf. Snimajući više od pola stoljeća brojne legende rock muzike, postao je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih svjetskih autora fotografije. Planetarnu je slavu stekao nakon Monterey Pop Festivala 1967. godine, na kojem je zabilježio jedan od povijesnih trenutaka rocka – kada je Jimi Hendrix na sceni zapalio svoju gitaru. Na legendarnom Woodstocku 1969. godine imao je ulogu službenog fotografa, a s ovog festivala među čuvenim snimcima su trenuci kada grupa The Who u zoru razara pozornicu. Marshall je, inače, bio jedini fotograf na posljednjem koncertu Beatlesa, u Candlestick parku u San Franciscu 1966. godine, a snimao je i Johnnya Casha tokom legendarnog nastupa u zatvoru San Quentin 1969. Među ostalim slavnim glazbenicima i sastavima koje je Marshall fotografirao su Bob Dylan, The Grateful Dead, Janis Joplin, Led Zeppelin, Bob Marley, Eric Clapton, Bruce Springsteen i The Rolling Stones.

1946 – Rođen Stan Webb, solo gitarista i pjevač te susonivač britanske blues grupe Chicken Shack.

1949 – Rođen Arthur Kane, basist i suosnivač jednog od pionirskih glam punk bendova The New York Dolls.

1952 – Rođen Gregor Tomc, suosnivač ljubljanske punk grupe Pankrti.

1955Rođen Jurica Pađen, rock gitarista, pjevač i autor. U prvu ligu domaće rock scene ušao je 1972. godine, kada je postao član Grupe 220, svirao je u Parnom valjku i Azri, te osnovao vlastiti sastav Aerodrom i kasnije Jura Pađen Band.

1947Rođena Melanie, punim imenom Melanie Anne Safka-Schekeryk, pop-folk kantautorica, najpoznatija po pjesmama “Brand New Key”, “Lay Down (Candles in the Rain)” i “What Have They Done To My Song, Ma?”. Ovu potonju je obradio Ray Charles 1972., a Bajaga je 1985. snimio prepjev kao “Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama”. Melanie je prodala ukupno više od 25 miliona primjeraka albuma, kojih u njenoj diskografiji od 1968. do 2004. godine ima ukupno 31.

1947 – Rođen Dave Davies, engleski rock gitarista, suosnivač grupe Kinks.

1959Tragedija pionira rocka; U avionskoj nesreći koja se dogodila kratko nakon polijetanja sa aerodroma Clear Lake u američkoj državi Iowa, poginuli su 22-godišnji Buddy Holly, 17-godišnji Ritchie Valens, te J.P. “The Big Bopper” Richardson kao i pilot. Američki rock and roll pjevači bili su na turneji i krenuli su na sljedeći nastup. Do pogibije Buddy Holly je 1957. i ’58. snimio tri albuma, s kojih su najpoznatiji naslovi “Not Fade Away” (čiju obradu su snimili Rolling Stonesi), zatim “Peggy Sue” i “Maybe Baby”. Nakon posthumne kompilacije “The Buddy Holly Story”, koja je objavljena mjesec nakon njegove pogibije, uslijedilo je još 45 kompilacija, koje se, zapravo, objavljuju gotovo svake godine po jedna. Iako puno mlađi, i Ritchie Valens vrijedi kao pionir rock and rolla. Njegova najpoznatija pjesma je “La Bamba”, a jedini album “Ritchie Valens” objavljen je posthumno odmah nakon njegove pogibije. Na njemu je bio još jedan veliki hit “Donna”. Ovaj dan, 3. februar, postao je poznat i kao “Dan kada je umrla muzika”.

1981Slovenski Helidon objavio debitantski album zagrebačke novovalne grupe Film pod nazivom “Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi”. Album, za koji je sve pjesme uradio pjevač Jura Stublić, otvara “Neprilagođen”, pjesma s kojom je grupa prethodne godine pobijedila na Subotičkom festivalu, dok su ostale premijerne i većina od njih postale su veliki hitovi u radijskim programima diljem zemlje: “Mi smo pali s Marsa”, “Radio ljubav”, “Moderna djevojka”, “Odvedi me iz ovog grada” i “Zamisli”. Tadašnju postavu Filma, uz Stublića, činili su gitarista Mladen Juričić (potpisan kao Max Wilson), basist Marino Pelajić (Mario Baraccuda), bubnjar Branko Hromatko i saksofonist Jurij Novoselić (Kuzma Videosax). Prethodnog mjeseca Film je trijumfirao pred beogradskom publikom sudjelujući u manifestaciji “Pozdrav iz Zagreba”, koja je u Domu omladine predstavila reprezentaciju zagrebačkih bendova, među kojima su bile i nove snage, Film, Haustor i Prljavo kazalište (ali ne i Azra, jer je Džoni Štulić odbio da se pojavi na grupnoj svirci).

1995 – Grupa Hladno pivo započela snimanje albuma “G.A.D.” i kako ga je opisao gitarista Zoki Subošić – “U principu je snimanje bilo dosta rascjepkano, jer smo svi nešto radili ili studirali. Imali smo dosta problema sa zvukom gitare, a i cijela snimka je poslije ispala prilično drugačija od naše zamisli. Tako da običavamo reći da je G.A.D. najbolje prodavana loše snimljena ploča u povijesti hrvatske diskografije”. Album je koncipiran kao dvije cjeline. Prvih sedam numera imaju zajednički naslov “Birtija”, prema mjestu gdje se zbivaju priče iz pjesama kao što su “Razmišljam”, “Šank”, “Moralne dileme vlasnika BMW-a” i “Izlazak u grad”. Drugu cjelinu čini “Soba”, odnosno pjesme poput “Od buđenja do Dnevnika”, “Diznilend”, “MTV” ili impresivna balada “Tišina”. Kao bonus Hladno pivo je snimilo i “Bila je…”, što je obrada slavnog šlagera “Bila je tako lijepa” Dragana Stojnića iz 1965., a koju je 1980. obradila i novosadska Pekinška patka. Ako niste znali: Samo četiri mjeseca prije snimanja albuma “G.A.D.”, 11. 10. 1994. godine, Hladno pivo je doživjelo veliku čast i ispunjenje sna svakog punk benda na planetu – svirali su kao predgrupa na zagrebačkom koncertu legendarnih američkih pionira punka, The Ramonesa.

1998 – Objavljen album s muzikom iz filma “Blues Brothers 2000”. Većinu od 18 songova izvodi grupa Blues Brothers, samostalno ili zajedno s gostima kao što su Aretha Franklin, Wilson Pickett ili The Louisiana Gator Boys, fiktivna blues supergrupa u kojoj su bili Eric Clapton, B.B. King, Bo Diddley i brojni drugi poznati muzičari. Ostale songove snimili su Paul Butterfield Blues Band, Taj Mahal, Dr. John itd. Neke od pjesama ovog filma i albuma su “Born in Chicago”, “Season of the Witch”, “Respect” i “John the Revelator”.

1999 – Umrla Gwen Guthrie (49), američka soul pjevačica. Karijeru je započela najprije pjevajući prateće vokale na albumima koje su snimili Aretha Franklin, Billy Joel, Madonna i Stevie Wonder. No, značajnija je kao kouatorica pjesama za Sister Sledge, Ben E. Kinga, Garyja Glittera i Robertu Flack. Objavila je osam svojih albuma, a jedan od njezinih najvećih uspjeha je pjesma “Ain’t Nothin’ Goin’ on But the Rent”, koja je 1986. bila dance himna u Americi.