Na današnji dan u svijetu muzike: 02. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942Rođen Graham Nash, engleski rock pjevač i autor, suosnivač pop grupe The Hollies, te slavnog akustičarskog trio Crosby Stills & Nash, kojem se u pojedinim fazama priključivao i Neil Young, pa su tada nastupali i snimali kao kvartet CSNY.

1962Rođen Neno Belan, rock pjevač, gitarista, član grupa Narodno blago i Đavoli, te lider riječkog benda Fiumens.

1962The Beatles održali prvi profesionalni nastup izvan Liverpoola, koncert u Oasis klubu u Manchesteru.

1963 – Rođena Eva Cassidy, američka pjevačica poznata po interpretaciji raznih žanrova kao što su jazz, blues, folk, gospel, country i pop.

1966 – Rođen Robert DeLeo, basist u američkoj rock grupi Stone Temple Pilots i autor njihovih najvećih hitova.

1973 – Godinu dana nakon solističke diskografske premijere Zdravka Čolića s pjesmom “Sinoć nisi bila tu”, Jugoton je na današnji dan objavio singl mladog sarajevskog pop pjevača s numerama “Isti put” i “Gori vatra” – pjesmom koja će Jugoslaviju predstavljati na Eurosongu u Luxembourgu. Iako je tamo doživjela debakl, na domaćem je tržištu ona definitivno lansirala Čolića kao novu zvijezdu domaće pop scene.

1975 – Na rock koncertu u niškoj dvorani Čair od strujnog udara poginuo je Predrag Jovičić, pjevač beogradske rock grupe San. Bila je to prva i jedina tragedija na ovdašnjoj sceni. Grupu je osnovao klavijaturista Aleksandar Sanja Ilić četiri godine ranije i do tada su objavili 5 singlova sa Ilićevim autorskim pjesmama. Ironija je da su tokom januara 1975. snimili i 10 novih Ilićevih pjesama za svoj prvi album, ali on nikada nije objavljen u izvornom obliku. Umjesto njega, dvije godine kasnije u izdanju PGP-a pojavio se LP “Uspomene”, posvećen stradalom Predragu Jovičiću, sa nekoliko raznih pjevača: Bisera Veletanlić, Zdenka Kovačiček, Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Bisera Veletanlić, Aleksandar Stojić i Dado Topić. Poslije pogibije pjevača i osobnog prijatelja, Aleksandar Sanja Ilić je odlučio da nikada više ne radi u nekoj rock grupi. Umjesto toga, komponirao je muziku za kazalište, film i TV serije, kao i za druge izvođače, a u novom mileniju se posvetio etno i ambijentalnim temama u projektu “Balkanika”.

1977Rođena Shakira, kolumbijska latino-pop pjevačica, čije puno ime glasi Shakira Isabel Mebarak Ripoll.

1979Umro Sid Vicious, pravim imenom John Simon Ritchie, basista grupe Sex Pistols i solo pjevač. Menadžer Postolsa, Malcolm McLaren, jednom je rekao: Ako je Rotten glas punka, onda Sid predstavlja njegov stav. Nakon razlaza originalnih Pistolsa 1978. godine, Sid je snimio nekoliko obrada rock and roll klasika. Umro je u New Yorku tri mjeseca prije 22. rođendana, od predoziranja. Pretpostavlja se da je to učinio namjerno, jer je četiri mjeseca ranije ubijena Nancy Spungen, ljubav njegovog života, koju je upoznao na američkoj turneji u novembru 1977. i kojoj je napisao pjesmu “Nancy”. Decenijama poslije smrti Nancy Spugen špekuliralo se s pitanjem “je li, zapravo, Syd bio njezin ubojica, pa onda kasnije presudio sebi”. Njezinom misterioznom smrću bavi se i dokumentarac “Who Killed Nancy?” Alana Parkera, koji je premijerno prikazan početkom 2009. godine, ali ni on nije ponudio odgovor. Osoba koja je bila najbliža Sydu, nekadašnji menadžer Sex Pistolsa Malcolm McLaren, uporno je tvrdio da je oboje mladih ljubavnika počinilo samoubojstvo.

1981 – U Puli je osnovana punk grupa KUD Idijoti. Zanimljiv je njihov izbor imena. Tokom 1960-ih godina domaće grupe uglavnom su imale prefiks VIS – vokalno instrumentalni sastav, a mnoge od njih djelovale su u sastavu KUD-ova – kulturno-umjetničkih društava. Pulski glazbenici su spajanjem pojmova “KUD” i “idioti” u slengu duhovito izrazili svoj punkerski cinizam i (auto)ironiju. Ona je izražena i u sloganu: “Kud Idijoti prođu tu trava ne raste”. Prvu postavu benda činili su Saša Milovanović, poznatiji kao Sale Veruda (gitara), Davor Zgrabljić (bas), Egidio Rocco (bubnjevi) i Marinko Piuko (vokal). Premijerni javni nastup imali su u proljeće iste godine zajedno s Golim jajima u Mjesnoj zajednici Mirna, a u Zagrebu se koncertno predstavljaju 31. 11. ’81. pred publikom Studentskog centra na Savi.

Koncert Indexi i prijatelji, Zetra 2006.
2006 – Koncert “Indexi i prijatelji”, promocija biografije ”Indexi: U inat godinama”

1996 – U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održan je prvi koncert Indexa u rodnom Sarajevu od početka rata. U postavi su bili Davorin Popović, Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Neno Jurin i Đorđe Kisić, a svirao je kao drugi bubnjar i Peco Petej. Koncert je ponovljen sutradan, zbog ogromnog zanimanja publike, ali istovremeno – to je bio posljednji nastup basiste Fadila Redžića sa Indexima. Poslije tri puna desetljeća zajedničkih snimanja, koncerata i turneja, on ih napušta i odlazi u Ameriku da bi se pridružio svojoj obitelji koja je već neko vrijeme tamo živjela. Fadil se u Atlanti zaposlio kao tehničar u jednoj telekomunikacijskoj kompaniji i s muzikom se susretao tek povremeno, svirajući sa jazz sastavima sastavljenim od muzičara iz ovih krajeva. Tek deset godina kasnije, kao dio promocije romansirane biografije “Indexi: U inat godinama”, u septembru 2006., u sarajevskoj Zetri opet su se okupili Indexi na koncertu ”Indexi i prijatelji”. Bilo je to prvi put u povijesti da se na jednom mjestu nađu članovi iz svih postava grupe, njih čak dvadesetak. Nažalost, bez Davorina Popovića, koji je preminuo 2001. i Slobodana Bode Kovačevića, koji je umro 2004.

2004 – Američka disco, glam rock i pop grupa Scissor Sisters objavila je debitantski album, nazvan imenom benda. Uvršten je u izbor “1001 album koji morate čuti prije smrti”, a zanimljivo je da je slavan postao u Europi, dok je u Americi sasvim zanemaren. U Britaniji je za prodaju dobio 7 platinastih certifikata i dospio do prvog mjesta top liste albuma, a na Billboardovoj je stigao tek do 102. Hit albuma bila je pjesma “Comfortably Numb”, cover Pink Floyda.