ZORAN-MODLI-LETECA-DISKOTEKA

Na današnji dan u svijetu muzike: 06. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 – Rođen Earl King, američki blues pjevač, gitarist i autor. Iako je tokom skoro 50-godišnje karijere snimio samo pet originalnih studijskih albuma, smatra se jednom od najvažnijih figura New Orleans rhythm and blues scene.

1945Rođen Bob Marley, slavni reggae pjevač, autor i gitarista, punim imenom Nesta Robert Marley.

1950 – Rođena Natalie Cole, američka soul, R&B i jazz pjevačica. Njezin otac je slavni pjevač swinga i pop tradicionala Nat King Cole, a majka Maria Cole svojevremeno je pjevala sa orkestrom Dukea Ellingtona.

1954 ­­- Rođen Nenad Milosavljević, gitarista, kompozitor i osnivač rock grupe Galija.

1962Rođen Axl Rose, vokal američke hard rock grupe Guns ‘N Roses.

1966 – Rođen Rick Astley, engleski pop pjevač, čiju je karijeru obilježio planetarni hit “Never Gonna Give You Up” (1987.).

1977 – PGP RTB objavio LP ploču proslavljenog beogradskog DJ-a Zorana Modlija pod nazivom “Leteća diskoteka – Zoran Modli i putnici u odiseji 70’s” za koji je DJ izabrao pjesme domaćih rock zvijezda između kojih je pričao, pjevao i ubacivao zvučne efekte.

1979U okviru turneje “Live Killers”, rock grupa Queen nastupila u Zagrebu, u Domu sportova, a dan kasnije i u ljubljanskom Tivoliju.

1981 – Bivši članovi Beatlesa, Paul McCartney, Ringo Starr i George Harrison ušli su u studio prvi put zajedno od raspada grupe 1970. Razlog je bio snimanje pjesme “All Those Years Ago” u počast Johnu Lennonu koji je u New Yorku ubijen dva mjeseca ranije. Pjesmu je napisao George Harrison i u ljeto iste godine objavljena je na njegovom albumu “Somewhere in England”.

1989 – Arsen Dedić i Zoran Predin započeli snimati zajednički album koji će nekoliko mjeseci kasnije objaviti sarajevska izdavačka kuća Diskoton pod nazivom “Svjedoci – priče”. Riječ je o dvojezičnoj varijanti istoga termina – priče su na slovenskom svjedoci. Bio je ovo, inače, prvi solistički album Zorana Predina izvan njegove matične rock grupe Lačni Franz. Izdanje sadrži devet brojeva. Iz Predinovog autorskog opusa tu su, među ostalima, poznata pjesma Lačnog Franza “Čakaj me”, ovaj put snimljena u Arsenovom prijevodu na hrvatski, kao i jedan od najvećih hitova mariborskog benda “Naj ti poljub nariše ustnice” u novom aranžmanu. Izbor Dedićevih ranijih pjesama, također u novim aranžmanima, predvode “Sandra”, “Balada o prolaznosti” i “Domovina”, u kojoj se kao gostujući vokal pojavio Bora Đorđević iz Riblje čorbe. Ako niste znali: U ratu u Bosni i Hercegovini poslovni prostori Diskotona u sarajevskoj Pionirskoj dolini potpuno su uništeni, a brojne muzičke matrice zauvijek su nestale. Srećom, Zoran Predin je jednu matricu albuma “Svjedoci – priče” čuvao kod sebe i CD reizdanje albuma objavio je Dallas records u proljeće 2009. godine.

1998Umro Carl Wilson, gitarista, pjevač i suosnivač američke rock grupe The Beach Boys.

1998Poginuo Falco. Najveća internacionalna zvijezda Austrije stradao je u saobraćajnoj nesreći u Dominikanskoj Republici. Godine 1986. njegov singl “Rock Me Amadeus” bio je prvi i na američkoj i na engleskoj top listi čime je postao jedini Austrijanac kojemu je to ikada uspjelo.

2003Objavljen debitantski album američkog repera 50 Cent pod nazivom “Get Rich or Die Tryin” i nakon samo 10 dana dospio je do broja 1 na američkoj listi albuma. Za njega je 50 Cent dobio tri Grammy nominacije, a kritika ga smatra jednom od najimpresivnijih rap debija.  Uspješni singlovi albuma bili su “In da Club”, “21 Questions”, “P.I.M.P.” i “If I Can’t”.

2007 – Umro Frankie Laine (93), jedan od najuspješnijih američkih pjevača pop standarda, čija je karijera trajala nevjerovatnih 75 godina. Prvi je koncert izveo 1930. a zadnji song, “That’s My Desire”, snimio je 2005. Zvali su ga Mr. Rhythm, Old Man Jazz i Mr Steel Tonsils (Čelične glasnice). Objavljeno je oko 120 njegovih albuma, a među nebrojenim njegovim pjesmama najpoznatije su “That’s My Desire”, “That Lucky Old Sun”, “Mule Train”, “Jezebel”, “High Noon”, “Cool Water” itd.

ZORAN-MODLI-LETECA-DISKOTEKA