Na današnji dan u svijetu muzike: 15. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1893 – Rođen Ivor Novello, pravim imenom David Ivor Davies, velški kompozitor, pjevač i glumac, koji je bio jedan od najpoznatijih britanskih izvođača s početka 20. stoljeća. Jedna od njegovih najpoznatijih pjesama je patriotska “Rose of England”, koja je krajem stoljeća postala jedna od slavnih engleskih sportkih himni. Nagrada koja se od 1955. godine dodjeljuje najboljim kompozitorima i aranžerima u njegovu počast je nazvana Ivor Novello Awards ili “The Ivors”. Neki od dobitnika ovog priznanja su Paul McCartney, Cat Stevens, David Bowie, Eric Clapton, Sting, Robbie Williams, David Gilmour, Amy Winehouse itd.

1941 – Rođen Captain Beefheart, američki autor i izvođač eksperimentalnog i psihodeličnog rocka.

1948 – Rođen Van Zant, vodeći vokal i jedan od osnivača southern rock benda Lynyrd Skynyrd.

1965 – Objavljen singl engleske rock grupe The Who s pjesmom “I Can’t Explain”, koju je napisao gitarist benda Pete Townshend. Smatra se jednom od ključnih u ranom razdoblju rocka i uvrštena je među 500 najvećih songova svih vremena.

1969 – U studiju Radio Sarajeva snimljena je legendarna “Plima” grupe Indexi. Avangardna psihodelična rock pjesma po mnogim ocjenama spada među najveća djela domaćeg rocka ikad, a jednako je ocijenjena i gitaristička solo dionica Slobodana Kovačevića Bode. Upravo je on autor glazbe i spomenutog psihodeličnog aranžmana, a produkciju je obavio Esad Arnautalić. Postava koja je snimila pjesmu bila je: Davorin Popović (vokal), Slobodan Bodo Kovačević (solo gitara), Fadil Redžić (bas), Miroslav Šaranović (bubnjevi), Đorđe Novković (klavijature) i Ranko Rihtman (klavijature). Kao diskografsko izdanje, međutim, “Plima” se pojavila tek 1972. godine pod etiketom Jugotona, zajedno s pjesmama “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” te “Ugasila je pamen”. Ako niste znali: Kao autor stihova za “Plimu” jedno vrijeme se navodio Davorin Popović, jer je tako bilo napisano u “košuljici” snimke. Tekst je, međutim, za vrijeme samog snimanja napisao Kornelije Bato Kovač, raniji klavijaturista Indexa, koji se igrom slučaja zadesio u studiju kada je grupa počela snimati instrumentalnu matricu i njemu otkrili da još nemaju tekst.

1983 – Azra u Frankfurtu započela snimanje pjesama za album “Kad fazani lete”, njihovo četvrto studijsko izdanje. Rad je potrajao deset dana i album je krajem narednog mjeseca objavio Jugoton. Na njemu se našlo deset pjesama Džonija Štulića, a među zapaženima su “Nemir i strast”, “Plavi golub”, “Štićenik”, “Nebo iznad Trnskog”, “Kao i jučer” te naslovna “Kad fazani lete”.

1985 – U zagrebačkom studiju SIM beogradska rock grupa EKV je počela snimanje pjesama za svoj album koji će pod nazivom “Ekatarina Velika” objaviti RTV Ljubljana. Bio je to njihov drugi studijski album, ali prvi koji su potpisali kao Ekatarina Velika ili EKV, kako su ih odmah počeli nazivati. Prije toga bend se zvao Katarina II. U 1985. godinu kročili su s novim imenom i novom postavom, u kojoj više nije bio njihov prvi gitarista Dragomir Mihajlović Gagi, kao ni bubnjar Ivan Vdović Vd, kojeg je zamijenio Ivan Fece Firči. Ostatak ekipe činili su gitarista i pjevač Milan Mladenović, klavijaturistica Margita Stefanović i basista Bojan Pečar. Kada su ušli u studio snimanje je potrajalo tokom januara i februara. U njemu su, kao gosti, sudjelovali i pjevač Massimo te gitarista Tomo In Der Mühlen (ex Karlowy Vary). Album “Ekatarina Velika” sadrži devet pjesama autora Milana Mladenovića (dva teksta napisala je Margita Stefanović), a hitovi su postali “Oči boje meda”, “Tatoo”, “Modro zeleno” i “To sam ja”. Ako niste znali: Svoje ranije ime beogradska je grupa morala promijeniti iz istog razloga zbog kojeg je Jutro postalo Bijelo dugme. Naime, i jedan i drugi sastav izbacili su iz postave gitariste (Katarina II Gagija, a Jutro Nunu Arnautalića) i u oba slučaja upravo su oni bili kumovi bendova te su ostatku ekipe zabranili da nastave koristiti ime grupe.

1985 – John Fogerty, nekadašnji lider grupe Creedence Clearwater Revival, objavio treći solo album “Centerfield”, koji je postao i najuspješnije izdanje njegove samostalne karijere. Sve songove je napisao sam, a također odsvirao i sve instrumente u studiju. Dakle, cijeli je album realizirao potpuno samostalno. Uz naslovnu pjesmu, najveći hit je bila “The Old Man Down the Road”.

1988 – Pulska punk grupa KUD Idojiti započela je u studiju Slovenija u Kopru trodnevni rad za vrijeme kojeg su snimili, simbolično, tri pjesme za svoj treći EP “Hoćemo cenzuru”. Uz naslovnu numeru to su još “Vajk na bolje” i “Preživjeti (We Remember Marjeto)”. Kako su duhovito objavili na omotu: na ploči je korišten jedan dio jedne pjesme jedne grupe koja nije naša, a sve ostalo napisali su Idijoti. Ploču je objavila privatna Produkcija Slovenija u vlasništvu Borisa Furlana, čime je zaključena “trilogija” singlova, koji su bili prva oficijelna izdanja Idijota više od pola desetljeća poslije osnivanja. Njih ranije nisu željeli drugi izdavači, a mediji su ih ignorirali, tako da je Produkcija Slovenija imala značajnu ulogu za početak proboja Idijota na scenu u širim okvirima od lokalnih.

1994 – Umro Harry Nilsson, američki pjevač koji je na sceni bio poznat samo kao Nilsson. Vjerovatno je najpoznatiji po obradi balade “Without You” iz 1971. Pjesmu je s velikim uspjehom obradila i Mariah Carey, a objavljena je samo nekoliko dana nakon Nilssonove smrti od srčanog udara. Poznate Nilssonove pjesme još su “Coconut”, “Jump Into the Fire” i “Everybody’s Talkin”, tema iz kultnog Schlesingerovog filma “Midnight Cowboy” iz 1969. Također, Nilsson je pisao pjesme za Three Dog Night i The Monkees. Dobitnik je dvije Grammy nagrade.

1998 – Umro Junior Wells, američki blues pjevač i izvođač na usnoj harmonici. Poznat je po snimanju s mnogim poznatim blues i rock izvođačima kao što su Muddy Waters, Van Morrison, Carlos Santana, Rolling Stones, Buddy Guy i drugi. Neposredno pred smrt sudjelovao je u filmu “Blues Brothers 2000”. U njegovoj diskografiji upisano je 40 albuma, koje je snimio od 1965. godine. Među najpoznatijim njegovim pjesmama su “Hoodoo Man Blues”, “Messin’ With The Kid” i “Little by Little”.

2007 – Objavljen drugi album mostarske reggae grupe Zoster pod nazivom “Festival budala”. Većinski autor stihova je pjevač grupe, Mario Knezović, dok je muziku, aranžmane i produkciju pretežno radio Atila Aksoj, gitarist i lider benda. Uz naslovnu pjesmu, hit albuma postao je song “Ko je jamio…”. Angažirane pjesme i originalni reggae aranžmani učinili su grupu Zoster sve poznatijom u cijelom regionu i među brojnim važnim nastupima grupa je dobila pozivnicu i za Exit 2008.

2018 – Umrla Dolores O’Riordan (46), irska autorica i pjevačica alternativne rock grupe The Cranberries. Snimili su sedam albuma i na njima su neki od planetarnih hitova, ”Linger” i ”Zombie”. Pjevačica je nekoliko dana prije smrti došla u London, gdje je sa američkom metal grupom Bad Wolves trebala dovršiti snimanje obrade ”Zombie” i, prema službenom izvještaju, utopila se u kadi nakon konzumacije prekomjerne količine alkohola.