Laza Ristovski, Smak

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1926 – Rođen George Martin, britanski producent, autor i aranžer. U 60-im godinama prošlog stoljeća radio je kao “kućni producent” izdavačke kuće EMI. Zbog toga što je radio na produkciji ili koprodukciji svih osim jednog albuma Beatlesa, te svirao piano na nekim njihovim pjesmama, najčešće je nazivan “peti Beatle”.

1945 – Rođen Stephen Stills, član čuvenog američkog rock kvarteta Crosby Stills Nash and Young (CSN&Y).

1946 – Rođen John Paul Jones, britanski multi-instrumentalist, najpoznatiji kao basista i klavijaturista grupe Led Zeppelin.

1950 – Producent Sam Phillips, nekadašnji DJ, u Memphisu je na današnji dan otvorio “Memphis Recording Service” – i počeo mijenjati lice američke i kasnije svjetske popularne muzike. Prvi veliki trenutak u ovom studiju dogodio se 5. 3. 1951., kada je završeno snimanje rhythm and blues pjesme “Rocket 88” u izvedbi Jackie Brenston and his Delta Cats, koja je značajna zbog toga što ovaj naslov mnogi smatraju prototipom rocka, odnosno “prvim snimljenim rock and roll songom”. Novi temelj muzičke revolucije postavljen je u martu 1952. godine, osnivanjem Phillipsove vlastite izdavačke etikete Sun Records. Uglavnom, u razdoblju od 1950. do 1954. u studiju u Memphisu prve snimke su uradili James Cotton, Rufus Thomas, Rosco Gordon, Little Milton, Bobby Blue Bland, B.B. King i Howlin’ Wolf, no onaj istinski povijesni trenutak događa se 5. 7. ’54. – Sam Phillips snima i producira “That’s All Right”, prvi singl Elvisa Presleyja. Carl Perkins, Ike Turner, Johnny Cash i Jerry Lee Lewis samo su još neki od velikih izvođača koje je Sam Phillips snimao i predstavio na izdanjima Sun Recordsa, zbog čega je njegova uloga izuzetno važna u razvoju rock and rolla, odnosno njegovom narastanju u dominantnu formu u popularnoj muzici 20. vijeka. Kada je 1986. godine ustanovljen Rock and Roll Hall of Fame, ovaj američki producent je bio u prvoj grupi znamenitih osoba koje su uvrštene u tu kuću slavnih.

1968 – Rođen Ljubiša Buba Opačić, rock gitarista, član grupe Bajaga i Instruktori od 2000. do 2008., kada je preminuo od zatajenja srca poslije koncerta u Mariboru.

1969 – Beatlesi u londonskom Twickenham studiju započeli probe za snimanje svog posljednjeg albuma “Let it be”. U Apple studio su se prebacili 21. 1. i s prekidima snimali do aprila 1970., a album objavili u maju te godine.

1974 – Bob Dylan and The Band započeli američku turneju na kojoj su izveli 39 koncerata i promovirali album “Dylan”, objavljen mjesec i pol ranije. Hit pjesma tog albuma bila je tradicional “Lily of the West”. Za ukupno 660.000 karata puštenih u prodaju apliciralo je više od 5 miliona ljudi. Bili su to prvi Dylanovi nastupi poslije punih sedam godina.

1975 – Klavijaturista Laza Ristovski zvanično postao član kragujevačke rock grupe Smak. S njom je prvi put, kao gost, nastupio sredinom novembra 1974. na prvom velikom samostalnom koncertu Smaka u Beogradu, koji je bio neka vrsta prekretnice u njihovoj karijeri. Nedugo poslije ulaska Ristovskog u postavu, Smak je imao nekoliko velikih nastupa – krajem januara ’75. sa čuvenom mađarskom rock grupom Omega u beogradskom Domu sindikata, 20. 2. na zagrebačkom Kongresu rock majstora, uz Bijelo dugme, Time i Korni, te polovinom marta kao predgrupa na beogradskom koncertu svjetski slavne grupe Deep Purple. Sve to ih je u kratkom roku uvelo u prvu ligu domaćeg rocka. Laza Ristovski je sa Smakom snimio njihov debitantski eponimni album, koji je objavljen u ljeto ’75., te nekoliko singlica kao i samostalni album gitariste i lidera benda, Radomira Mihajlovića Točka, a onda je u oktobru 1976., na veliko iznenađenje i bez ikakvih najava, prešao u Bijelo dugme. Ako niste znali: Laza Ristovski je prije pristupanja grupi Smak svirao s minornom grupom Bezimeni iz Kraljeva i na ljetnoj tezgi u crnogorskom ljetovalištu Bečići zapazio ga je poznati klarinetista, Boki Milošević. Uključio ga je u svoj orkestar, koji je pratio izvođače folk muzike, a najčešće megazvijezdu tog vremena, Lepu Lukić.

1987 – Aretha Franklin, čuvena američka “kraljica soula”, na današnji dan je primljena u rock and roll Kuću slavnih i tako postala prva žena kojoj je odana ova velika počast. Sljedeća žena u tom društvu postala je Daina Roos sa The Supremes 1988. i Tina Turner koja je zajedno s Ikeom u Kuću slavnih primljena 1991. Nakon njih u Kuću slavnih je uključeno još 13 izvođačica; Ruth Brown, Etta James, Janis Joplin, Martha and the Vandellas, Gladys Knight, The Sherilles, Joni Mitchell, Dusty Springfield, Bonnie Riatt, Brenda Lee, The Ronettes, Patti Smith i Madonna. U Kući slavnih, pak, ima više od 150 muških članova.

1989 – Bivši pjevač Bijelog dugmeta, Željko Bebek, u studiju “Rokoko” u Bošnjacima počeo snimati album “Niko više ne sanja”, svoje ukupno četvrto solističko izdanje i drugo otkako je prestao biti član Bijelog dugmeta. Hitovi ovog pop albuma s folk primjesama bili su “Da zna zora”, u kojemu je duet sa Bebekom otpjevao folk pjevač Halid Bešlić, te “Sinoć sam pola kafane popio”, “Da je sreće bilo” i “Pričaju mi za tebe”.

1997 – Croatia Records objavila debi album bh. pop pjevača Amira Kazića pod nazivom “Leo”. Uz ranije poznatu pjesmu “On te uzima” iz 1995., album je donio i prve hitove 32-godišnjeg pjevača kao što su “Ivana” i “Hej, stani, pričekaj”.

2006 – Rustikalnu kuću u blizini Nashvillea, u kojoj je 35 godina živio slavni američki country pjevač Johnny Cash, kupio je za 2,9 miliona dolara pjevač grupe Bee Gees, Barry Gibb. Objavio je da zdanje namjerava pretvoriti u muzej posvećen velikanu Cashu, ali kuća je potpuno uništena u požaru 10. 4. 2007.

2012 – Umro Bob Weston (64), američki rock gitarista, član grupe Fleetwood Mac u ranim 1970-im.

2014 – Umro Phil Everly (75), član američkog rock and roll dua The Everly Brothers, kojeg je činio još njegov brat Don Everly. Njihovu muziku s utjecajima countryja obilježio je zvuk akustične steel gitare i pjevanje u harmonijama. Najuspješnija autorska pjesma braće bila je “Cathy’s Clown”.

2020 – Umro Bo Winberg, vodeći gitarista švedske instrumentalne rock grupe The Spotnicks (nazvane po ruskom satelitu Sputnik). Korijeni benda sežu u 1956. godinu i poslije nekoliko promjena naziva, kao The Spotnicks su počeli djelovati 1961. Iako su u našim krajevima skoro potpuno nepoznati, oni su jedan od najdugovječnijih rock bendova u svijetu, kroz čiju postavu je prošlo četrdesetak muzičara (a Bo Winberg je pripadao prvoj generaciji) i koji je do 2010. izdao 49 albuma prodanih u 18 miliona primjeraka, a koncerte su nastavili izvoditi i narednih deset godina.  Na svjetskim top listama najuspješnija je bila njihova obrada ”Hava nagila”.