Moody Blues - smesna strana muzike

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1964 – U Birminghamu u Engleskoj grupu Moody Blues osnivali Ray Thomas, John Lodge i Michael Pinder. Kasnije im se pridružio Justin Howard, autor velikog dijela njihovog materijala. Grupa je svirala progresivni rock u fuziji sa klasičnom muzikom, a njihov inovativni pristup, označen kao sympho-rock, najbolje je predstavljen na njihovom drugom albumu “Days of Future Passed” iz novembra 1967. No, baš je na ovom albumu zaključna tema s druge strane LP-a “Nights In White Satin” (koja na albumu traje 7:38) u skraćenoj single verziji postala najslavnija pjesma ne samo benda nego i među rock baladama svih vremena. Grupa je od 1965. do 2003. objavila 17 studijskih albuma.

1970 – Američka Nacionalna garda u krugu kampusa Kent univerziteta ubila je četiri studenta, a 11 ranila, za vrijeme njihovog protesta protiv vijetnamskog rata. Ovaj masakr je inspirirao Neila Younga da napiše pjesmu “Ohio”, koja će postati jedna od najpoznatijih pjesama kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young.

1976 – Američka rock grupa Steve Miller Band objavila deveti album ”Fly Like an Eagle”, kojeg su obilježila tri hita – naslovna pjesma, te “Take the Money and Run” i “Rock’n Me”.

1984 – Njemačka heavy metal grupa Scorpions izdala album “Love at First Sting”, koji je kao najveći hit obilježila zaključna pjesma izdanja, “Still Loving You”, kasnije u brojnim izborima uvrštavana među najveće hard rock balade svih vremena.

1985 – Finale Eurosonga u Göteburgu u Švedskoj tadašnja Jugoslavija je bojkotirala, jer je bilo na dan pete godišnjice Titove smrti. U programu nije sudjelovala ni Holandija, jer je u ovoj zemlji 4. maja  nacionalni praznik Sjećanje na mrtve, u počast civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata.

1987 – Objavljen album ”Wild Strawberries”, internacionalni izdanje Divljih jagoda, koje se pojavilo još u Švedskoj, Njemačkoj, Italiji i Holandiji. Osam starih songova na engleski je jezik preveo slovenski kantautor Aleksander Mežek, a gitarist grupe Sead Zele Lipovača je napisao i dva nova, “Wild Boys” i “Fire On The Water”.

1987 – Umro Paul Butterfield (44), američki usnoharmonikaš i pjevač, lider grupe Paul Butterfield Blues Band, koji je u 1960-im imao nekoliko uspješnih albuma i nastupao na velikim festivalima, među kojima je bio znameniti Woodstock. Grupa je 2015. uvrštena u  Rock and Roll Hall of Fame.

1998 – U beogradskom Zvezdara teatru premijerno izvedena predstava “Smešna strana muzike”. Priča govori o rock grupi The Kuguars i ona počinje davne 1950. godine, kada je ovaj vokalno-instrumentalni sastav nastupio na proslavi Dana bezbjednosti. Potom su, na intervenciju Josipa Broza Tita osobno, otišli na najznačajniji rock festival Woodstock, tamo ostali deset godina, posjetili potom kraljevinu reggae muzike, Jamajku, gdje su također ostali cijelo desetljeće, a zatim isto toliko proveli u Amsterdamu. Na kraju se, kao sastav slavne prošlosti, vraćaju u zemlju gdje su održali niz koncerata u Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu i Skoplju. Tada je počeo rat i pare zarađene na turneji, namijenjene osnivanju pozorišta, propadaju u jednoj privatnoj banci… Ova fantastička storija postala je jedan od najvećih hitova Zvezdara teatra i igrana je do ljeta 2005. godine, a vidjelo ju je oko 70 hiljada gledatelja. Muzičku trupu Kuguar činili su gitarist Rade Marković, pjevač i gitarist Nikola Đuričko, bubnjar Bogdan Dikić, basista Boris Milivojević i cimbalista Dejan Matić, koji su napisali 14 songova za predstavu. Njih su u vlastitom izdanju i u produkciji Miroslava Cvetkovića Cveleta (ex Bajaga i Instruktori) objavili 1988. na CD-u i veliki uspjeh postigle su “Bluz plavih bluza” i “Leptiriću šareniću”, koja je obrada čuvene “Smoke on the Water” grupe Deep Purple. Zapažene su bile, također, “Ne može to tako”, “Ture i bure”, “Kad si srećan” i “Gde si, bre, čoveče”. Ako niste znali: Svi članovi kazališnog benda The Kuguars su glumci, koji su sviranje uvježbali u toj mjeri da su kao grupa nastupali i izvan predstave. A na krilima uspjeha predstave, urađen je i njen nastavak ”Nesvrstana strana muzike” koja je premijerno izvedena 24. 11. 2008.

3 razmišljanja na “Na današnji dan u svijetu muzike: 04. maj / svibanj

  1. Hello. remarkable job. I did not anticipate this. This is a great story. Thanks!

  2. The facts talked about within the article are some of the very best offered.

Komentari su zatvoreni.