Posljednji koncert Indexa Banja Luka 2001, foto D.Gavric

Na današnji dan u svijetu muzike: 05. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1965 – Jedan novi bend pod imenom The Warlocks debitirao na nastupu u piceriji u San Franciscu. U postavi su bili Jerry Garcia (gitara), Ron ‘Pigpen’ McKernan (usna harmonika), Bob Weir (gitara), Bill Kreutzmann (bubnjevi), a već u novembru su promijenili ime pod kojim će se proslaviti diljem svijeta – postali su The Grateful Dead.

1967 – Izašao singl britanske rock grupe The Kinks s pjesmom ”Waterloo Sunset”, koju je napisao njihov pjevač Ray Davies, a neki su je kritičari tada opisali kao ”jedan od najljepših songova na engleskom jeziku”, dok ju je  Pete Townshend iz grupe The Who nazvao ”mastepriece” djelo. U Rolling Stoneovom izboru 500 najvećih pjesama rocka svrstana je na visoko 42. poziciju.

1968 – Zvanično se raspala američka folk rock grupa Buffalo Springfield, nakon dvije godine rada i tri objavljena albuma. Članovi Springfielda, Richie Fury i Jim Messina, potom su osnovali sastav Poco, Stephen Stills se udružio Davidom Crosbyjem i Grahamom Nashom, tvoreći trio pod nazivom Crosby, Stills and Nash, a Neil Young je započeo solo karijeru.

1968 – Na internacionalnom festivalu u Rimu nastupio zagrebački VIS Roboti, tada pod imenom The Five Up. S ekipom, koju je kao pjevač predvodio Toni Studeni, bio je i novi gitarista Vedran Božić. Ono što ovaj događaj čini posebno zanimljivim jeste činjenica da su na istom festivalu nastupili i tadašnje nove uzdanice britanskog rocka Pink Floyd. Ako niste znali: Verzija Robota koja je 1969. radila pod imenom The Wheels Of Fire, na nastupima je u repertoaru imala pjesmu Jimija Hendrixa “Wind Cries Mary” i jedna sačuvana koncertna snimka je svjetlost dana ugledala 2005. godine na kompilaciji Croatia Recordsa “Kad je rock bio mlad”, koja je pratila istoimenu knjigu Siniše Škarice.

1970 – Rođen Aleksandar Čović, gitarista, autor i lider sarajevske pop rock grupe Regina.

1973 – Jugoton izdao singl YU grupe s pjesmama “Šta će meni vatra” i “Spusti glavu”. Bila je to četvrta mala ploča beogradskog benda, objavljena nepuna dva mjeseca pred izlazak debitantskog albuma, ali  zapravo nije bila najavni singl, jer se ni jedna numera nije našla na prvijencu. Ako niste znali: U vrijeme snimanja pjesama na ovom singlu YU grupa je bila trio – Dragi Jelić (vokal, gitara), Žika Jelić (bas), Raša Đelmaš (bubnjevi) – te su počeli pregovarati s klavijaturistom Tihomirom Asanovićem da im se pridruži. Međutim, ovaj je dobio ponudu Novih fosila da s njima krene na turneju po bivšem SSSR-u i prihvatio je taj puno isplativiji angažman.

1973 – Paul Simon izdao svoj treći solo album ”There Goes Rhymin’ Simon” koji je nominiran za Grammy u kategoriji album godine. Hit pjesme izdanja bile su “Kodachrome” i “Take Me to the Mardi Gras”.

1981 – Rođen Craig David, britanski R&B i soul pjevač.

1984 – Jugoton objavi debitantski album riječkog electro-synth-pop dua Denis & Denis pod nazivom “Čuvaj se”. Jedan od tadašnjih svjetskih trendova bio je art/synthpop i 1983. je bila u znaku megahita “Sweet Dreams” engleskog dua Eurythmics. S obzirom na istovjetnu muško-žensku kombinaciju – autor/klavijaturista (Davor Tolja) i pjevačica senzualnog glasa (Marina Perazić) – Denis & Denis su stvarali uvjerljiv dojam da se i ovdašnji izvođači ravnopravno mogu uključiti u nove svjetske tokove i da to ne bude naivno. Dapače, D&D su postali nacionalna senzacija u tadašnjoj državi, a album “Čuvaj se” proglašen izdanjem godine. Od naslovne pjesme, preko “Dvadeset i osam minuta do pet”, “Ti i ja”, “Doba noćnih kiša” i “Dio refrena” do upečatljive balade “Sačuvaj nešto”, sve su pjesme bile potencijalni hitovi, ali kao najveći uspjeh dominirala je “Program tvog kompjutera”. Ako niste znali: Pjesma se u originalu zvala drugačije i imala je drugi tekst u refrenu, odnosno novi je napisao urednik u Jugotonu i rock muzičar Siniša Škarica, uz zahtjev da ne bude potpisan, što je lider benda Davor Tolja tada isouštovao, ali skoro 25 godina kasnije Škaricu je zvanično naveo kao koautora teksta.

1987 – U riječkom rock klubu Palach održan kolektivni koncert sedam grupa iz ovog grada pod nazivom “U pobjede nove”. Koncert su ponovili i u naredna dva dana, a njima su najavili kompilaciju “Rijeka-Paris-Texas” na kojoj su sve grupe predstavljene sa po jednom ili više pjesama. Riječ je o sastavima Grč, Let 3, Strukturne ptice, Idejni nemiri, Grad, Ogledala i Fit. Album “Rijeka-Paris-Texas” objavio je Helidon i on je imao neprocjenjiv utjecaj na mnoge generacije gradskih rockera te donio riječkoj sceni prepoznatljivost.

1990 – Prvo i jedino finale Eurosonga u Jugoslaviji. Tri decenije nakon prvog pojavljivanja na Eurosongu, Jugoslavija je dočekala trenutak da bude i organizator finala. Uloga domaćina pripala je Televiziji Zagreb, čiji je predstavnik, zadarski sastav Riva, pobijedio s pjesmom “Rock Me” u Švicarskoj prethodne godine. U zagrebačkom finalu Jugoslaviju je predstavljala zagrebačka pjevačica Tajči s pjesmom “Hajde da ludujemo”, s kojom je zauzela sedmo mjesto, a uvjerljivu pobjedu ispred Francuske i Irske je odnio talijanski predstavnik Toto Cutugno, koji je izveo vlastitu autorsku kompoziciju “Insieme 1992”.

1994 – Novi beogradski sastav Babe nastupio je kao predgrupa na koncertu Riblje čorbe u Novom sadu i priliku iskoristio za veliku promociju svog prvog albuma “Slike iz života jednog idiota”, objavljenog nekoliko mjeseci ranije za ITVMM. Grupu su formirali pjevač i gitarista Žika Milenković iz Instruktora, bubnjar Goran Čavajda iz Električnog orgazma, gitarista Zoran Ilić iz Riblje čorbe i basista Bojan Vasić iz grupe Bezobrazno zeleno. Potonji je, međutim, ekipu napustio za vrijeme snimanja i novi basist je postao Dejan Škopelja (ex U škripcu). Namjera im je bila da sviraju i snimaju neobavezne zabavne pjesme u vrijeme dok im matični bendovi miruju. Na njihovom prvijencu gostovali su Margita Stefanović, Branislav Petrović Banana, Nele Stamatović, Vidoja Božinović i članovi sastava Del Arno Band. Žikini duhoviti tekstovi i neopterećeno sviranje, kao da je riječ o jam-sessionu, učinili su od Baba popularnu koncertnu atrakciju, a pjesme “Mirko i Marina”, “Da te vidim golu”, “Volim underground” i “Piksla od kristala” često su dospijevale u radijske programe.

2001 – Posljednji koncert Indexa! Sarajevski Indexi nastupili su na današnji dan 2001. godine u Banja Luci (naslovna fotografija, autor D. Gavrić). Javnost nije znala da je njhov pjevač Davorin Popović već bio teško bolestan, no koncert nije želio otkazati. Uz njega i gitaristu Slobodana Bodu Kovačevića te bubnjara još od ranih godina, Đorđa Kisića, u postavi su bili Sinan Alimanović za klavijaturama i zagrebački muzičar Davor Črnigoj na basu. Davorin je umro nakon samo mjesec i pol, 18. 6. 2001., a nažalost nekoliko godina kasnije i Bodo Kovačević (2004.) i Đoko Kisić (2005.), što je bio kraj legendarne grupe.

2001 - ulaznica, Indexi u Banja Luci