Keith Richards - Rambo Amadeus - Đorđe Novković i Davorin

Na današnji dan u svijetu muzike: 06. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Bob Seger, američki rock pjevač, gitarista i autor, koji je muzičku karijeru počeo 1961. godine, a 1974. je formirao prateći Silver Bullet Band.

1965 – Iz sna nastao čuveni riff Keitha Richardsa. Kako je gitarist objavio u svojoj biografiji – ideju za song je zapravo sanjao, a imao je sreću da se odmah probudio i kratku osnovnu temu snimio na kućni magnetofon i nastavio spavati. “Da to nisam učinio, kasnije se ne bih mogao sjetiti te teme”, riječi su Keitha Richardsa o nastanku čuvene pjesme ”Satisfaction”. Rolling Stonesi su u to vrijeme bili na svojoj trećoj američkoj turneji, a pjesmu su snimili i objavili na singlu u junu 1965. i odmah je dospjela na prva mjesta američke i britanske liste, a s njom je grupa postala konačno poznata diljem svijeta. Ovaj događaj je proglašen za jedan među deset najznačajnijih trenutaka rock muzike.

1966 – U Zagrebu održan prvi Festival VIS-ova, dakle vokalno-instrumentalnih sastava. Organiziran je u Studentskom centru, a nastupili su Plave zvijezde, Elektroni, Davor Roko, Markize i Fantomi.

1967 – Britanska rock grupa Cream završila snimanje jedne od svojih najslavnijih pjesama, ”Sunshine of Your Love”, koja će se naći na drugom albumu ”Disraeli Gears”, objavljenom pola godine kasnije. Kao autori su potpisani basista i pjevač Jack Bruce, gitarista i pjevač Eric Clapton, te Pete Brown koji nije bio član sastava. Pjesma je u Rock and Roll Dvoranu slavnih uključena na listu “500 Songs That Shaped Rock and Roll”.

1971 – Rođen Chris Shiflett, gitarista američke alter-rock grupe Foo Fighters.

1973 – Paul Simon krenuo na prvu turneju bez svog ranijeg partnera Arta Garfunkela. Njegovu prateću grupu činili su The Jesse Dixon Singers, a turneja po Americi i Europi zabilježena je na albumu “Live Rhymin”, objavljenom 1974.

1979 – Direkcija festivala zabavne muzike Beogradsko proleće priredila na stadionu Tašmajdan koncert “Rock express Taš ’79” i nastupili su splitska grupa More, Vatreni poljubac, Smak, September, Riblja čorba, YU grupa i Atomsko sklonište. Najboljim su ocijenjeni nastupi Riblje čorbe i Atomskog skloništa te dio Smakovog nastupa s improvizacijama njihovog gitariste R. M. Točka, koji je izveo nadahnutu obradu Hendrixovog klasika “Voodoo Chile”.

1988 – Do tada potpuno nepoznati crnogorski muzičar s beogradskom adresom, Antonije Pušić, pojavio se doslovno niotkuda s albumom “O tugo jesenja”, koji je 6. 5. 1988. izdao PGP RTB. Na omotu ploče dominirao je lik pjevača s nizom ispisanih riječi Rambo Amadeus, što je bio njegov scenski pseudonim. Dio muzičke javnosti bio je šokiran, ali bilo je i onih koji su prepoznali rađanje ramboovskog ‘muzičkog razbijača’ klišeja, komercijalne estradizacije scene, pa i stereotipa ili sterilnosti koja je počela vladati u rocku. Glazbeni mish mash electronike, funka, soula, rapa i rocka te duhovito-ironično-satirični tekstovi predstavljali su porodiju aktualne muzičke scene, kao “Fala ti majko” (sa citatom gitarskog riffa “Smoke on the Water” Deep Purplea) koja nije štedjela ni neke tadašnje rock ikone, Boru Čorbu, Gorana Bregovića, Buldožer i Disciplinu kičme. Netipične priče pjesama “Vanzemaljac”, “Životinjo mikroskopska”, “Pilot babo”, “Manijak” i “Rambo Amadeus” nisu, istina, u vrijeme objavljivanja albuma dobile odgovarajuću valorizaciju, ali kada se pojave naredna izdanja Ramba Amadeusa i najširoj rokerskoj publici će postati jasno ‘šta je pisac htio reći’.

1989 – U finalu 34. Eurosonga u Švicarskoj, pobijedila je zadarska pop grupa Riva s pjevačicom Emilijom Kokić, izvodeći pjesmu “Rock Me” autora Rajka Dujmića. Bila je to prva i jedina pobjeda ovdašnjih izvođača na Eurosongu u dvadesetom stoljeću.

1996 – Croatia Records objavila solistički album Davorina Popovića “S tobom dijelim sve”, najprije na audio kaseti, a devet dana kasnije i na CD-u. Od jedanaest pjesama, samo su tri premijerne (“Ako ikad poželiš”, “Raspored zvijezda”, “Fala”), dvije su iz starog Davorinovog solo opusa (“S tobom dijelim sve”, “Mojoj jedinoj ljubavi”), a preostalih šest su izvedbe iz programa BH Eurosonga 1995., kada se Davorin Popović sam sa sobom nadmetao, tj. pjevao je sve kompozicije što bjehu u konkurenciji, a na finale u Dublin je otišao s pjesmom “20. vijek”.

2007 – Umro Đorđe Novković (64). Bio je najplodniji autor u pop muzici u cijeloj regiji – potpisao je više od 2000 kompozicija – i jedan od najkomercijalnijih, čije su pjesme “Džuli” (izvođač Daniel), “Zora” je (Neda Ukraden) i “Stari Pjer” (Ivica Percl) prodane u višemilionskim tiražima. Godine 1967. osnovao je grupu Pro arte, jedno vrijeme svirao je u Indexima, kao njegov projekt smatra se grupa Srebrna krila, a napisao je brojne hit pjesme još za Mišu Kovača, Severinu, Tomislava Ivčića, Meri Cetinić, Jasnu Zlokić, Danijelu Martinović i druge izvođače. Krajem 90-ih bio je direktor programa u Croatia Recordsu.

2009 – Umro Ean Evans (48), basista američke rock grupe Lynyrd Skynyrd. Njihov član je postao u jesen 2001., kada je zamijenio dugogodišnjeg basistu Leona Wilkesona, koji je par mjeseci ranije od srčanog udara umro u svojoj 49-oj godini. Ako niste znali: Basista Ean Evans umro je tri mjeseca poslije klavijaturiste grupe Lynyrd Skynyrd, Billyja Powella. Tako se broj preminulih i poginulih članova ovog sastava popeo na osam, zbog čega su oni najtragičniji bend u rocku.

2020 – Umro Brian Howe (67), nekadašnji pjevač engleske rock grupe Bad Company. Howe se pročuo kada je dobio ulogu vodećeg vokala na albumu “Penetrator” (1984.) američkog hard rock gitariste Teda Nugenta i na kojem je najuspješnija pjesma bila “Tied Up in Love”. Dvije godine kasnije, lider engleske grupe Bad Company, gitarista Mick Ralphs, dovodi ga kao zamjenu za Paula Rodgersa, koji je otpočeo solo karijeru i kasnije se priključio Queenu. Brian Howe je sa Bad Company snimio četiri albuma, ”Fame and Fortune“ (1986.), ”Dangerous Age“ (1988.), ”Holy Water“ (1990.) i “Here Comes Trouble” (1992.) i na njima je bio glavni autor pjesama, među kojima su istaknute “Holy Water” i “Here Comes Trouble”. Zbog neslaganja Ralphsom i bubnjarom Simonom Kirkeom, Bad Company je napustio 1992. godine i krenuo na turneju s Lynyrdom Skynyrdom, a poslije prvog solo albuma Tangled in Blue (1997.) snimio je još dva. Veliku kontinentalnu turneju za promociju svog trećeg albuma ”Hot Tin Roof” najavio je bio za 2018. godinu, priređujući 2017. nekoliko koncerata za zagrijavanje, ali je sve prekinuo srčani udar poslije kojeg se povukao sa scene.